Att vandra i Funäsfjällen är som att gå in i en konstnärs studio, där varje duk är fylld med mästerverk. Var du än vänder blicken möts du av skönhet, och möjligheterna är oändliga. Du kan välja precis den stig som tilltalar dig mest, som om du plockar favoriter från en exklusiv meny. Vi kallar de Guldturer – noggrant utvalda vandringsleder.
Det är fantastiskt att få strosa runt på fjället och njuta av tystnaden, lugnet och stillheten. Särskilt härligt är den rena fjälluften. Fjällvandring ger en omedelbar känsla av frihet, där vardagens stress försvinner och alla måsten lämnas bakom. De mjuka fjällen omfamnar dig och vyerna är magnifika. I bäckar och åar är vattnet kristallklart, kallt och utmärkt att dricka.
Tillgänglig och vacker vandring
För många är Funäsfjällen en plats man gärna återvänder till, nästan som ett andra hem. Här finns många härliga upplevelser och äventyr att upptäcka, även om du har varit här flera gånger. Det finns fantastiska möjligheter till vandring under sommaren och långt in på hösten. På flera platser finns även fjällparkeringar där det är tillåtet att köra och parkera en bra bit upp på fjället mot en mindre avgift. Perfekt för dig som till exempel vandrar med barn, vill göra en dagsvandring eller vill spara tid och snabbt komma upp på kalfjället.
Utvalda vandringsleder
Runt Funäsfjällen finns ett nätverk av vandringsleder som kallas Guldturer. Dessa noga utvalda vandringsturer passar alla smaker och tar allt från en timme till en dag att genomföra. Det är allt från rundvandringar och tur-och-retur-turer. Några ligger nära byar medan andra en bil- eller cykeltur bort. Här kan du välja vad du vill upptäcka: vattenfall, makalösa toppar, en bit kulturhistoria eller dina egna smultronställen. Här är ett litet urval av våra fantastiska vandringar.
Guldturernas Guldtur
Lättvandrad, blomsterängar, fjälldopp och fjälltopp. Det här är vår absoluta favorit bland Funäsfjällens vackra fjällturer. Ta bilen, cykla eller promenera från Ramundberget till Klinken-parkeringen (avgiftsväg). Härifrån leder en tydlig och lättvandrad stig in till Klinken. Från Klinken följer du Ljusnan vidare tills där Tvärån ansluter till Ljusnan i dalgången.
Efter en kilometer längs med Tvärån når du Tväråpoolen, naturens egna jacuzzi. Lite längre uppströms finns en idealisk rastplats vid ett vackert fall med eldstad och fina naturliga sittplatser på hällarna och en helt magisk vy över Skarsfjällen.
Handskinnvålen
Utsikten från Handskinnvålen är enastående, en labyrint av bågformade sjöar och landtungor, skapade av inlandsisen, känd som Rogenmorän över hela världen. Du kan i tillägg också se den vida, fiskrika sjön Rogen samt ett flackt och böljande skogs- och fjällandskap.
Börja din vandring vid Käringsjön. Längs vägen passerar du gammelskog med flera hundra år gamla tallar och stigar täckta med stenblock. Silvriga döda träd med varglav sätter sin prägel på naturen och ger området en unik karaktär.
När du når fjällplatån blir terrängen mindre stenig och det blir följdaktligen lättare att vandra över lavar och mossor. Ju högre du kommer, desto vidare blir vyerna. På drygt 900 m höjd finns en utsiktsplats med utsikt över Rogen, fjällen i Härjedalen, Dalarna och en bit in i Norge.
Östra Kroktjärn
Vandringen startar i Fjällnäs och på vägen upp till trädgränsen följer du Kungsleden. Den här turen är lätt och bjuder på ett vackert och varierat landskap där fjällbjörkskogen gradvis övergår till kalfjäll. När du når ledens högsta punkt på östra delen av Malmagsvålen, belönas du med en fantastisk vacker utsikt över både Skenören och Skarvarna. På vägen passerar du bland annat Fjällnäs på Fjället, en fest- och konferenslokal som kan rymma upp till 50 personer och som ägs av Fjällnäs Est. 1882.
Stigen slingrar sig fram längs åsarna mellan små fjällsjöar, med fjällen ständigt i blickfånget. Här går du förbi de ikoniska ledkryssen som markerar vinterleden. Där stigen korsar en vinterled finns ett vindskydd som fungerar perfekt för en paus om du behöver skydd mot väder och vind.
Natur- och Blomsterstigen
Den kalkrika jorden och kalfjälls-miljön i Tänndalen är för botaniker ett av Sveriges artrikaste områden med över 400 olika arter. Turen går genom fjällbjörkskog och över myrmarker på cirka 800 m höjd, med fantastiska vyer över Tännån, Tänndalssjön och Rödfjället. Vid Hamrafjällets fot möter du Härjedalens unika flora, där ett 50-tal blommor visas med pedagogiska skyltar.
I juni blommar gullspiran men det är framför allt juli som har den rikaste blomningstiden. Medan många växter blommar till augusti, har de sällsynta orkidéerna kortare blomningstid. Arter som svarthö, fjällnycklar, blodnycklar, brudsporre, och Jungfru Maria nycklar kan skådas här.
Många alternativ
Variera dina dagsturer och passa på att njuta av fjällen, den friska luften och de fantastiska vyerna. Med över 30 Guldturer och många andra varianter hittar du enkelt en vandring som passar din form och dina önskemål. Se några av våra smultronställen nedanför eller läs om guldturerna på funasfjallen.se eller i appen Spår & leder Funäsfjällen. Enkelt sammanfattat skulle vi säga att du får en härlig naturupplevelse oavsett vilket vandringsalternativ du väljer.
Guidad vandring
Vill du få de unika upplevelserna, eller bara få en dos av lokal kunskap? En vandringuide är ett bra sällskap att utforska fjällen med – både ur upplevelsesynpunkt och kunskapssynpunkt. I Funäsfjällen är till exempel Fjällnäs Explore och Strapatser några av de som erbjuder guidade vandringar. Vill du kombinera fjällvandring med Yoga arrangeras det dessutom retreat på Fjällnäs Est.1882 och Bruksvallsliden i augusti och september. Läs mer på fjallnas.se och bruksvallsiden.se.
Anta utmaningen! Bestig 40 toppar över 1000 meter
I Funäsfjällen och dess omgivningar finns det en mängd höga toppar, många över 1000 meter. I sommar har Destination Funäsfjällen lanserat en ny utmaning: bestig 40 av dessa toppar. Ta dig an ett par varje sommar eller beta av dem en efter en under hela året.
Utmaningens fördel är att du kan anpassa den efter både din egen nivå och fysiska förmåga och säsong. Du kan dessutom välja om du vill nå topparna på i löparskor, vandringskängor eller med topptursskidor.
Det finns tre nivåer i utmaningen:
• Guldnivå: 40 toppar
• Silvernivå: 20 toppar
• Bronsnivå: 10 toppar
Bestig toppar du också
Det är något alldeles speciellt med att nå en fjälltopp för egen maskin. Du har uppnått ett mål och belönas med överväldigande vyer över fjällvärlden. När du bestiger en topp checkar du enkelt in i appen ”40 toppar” på funasfjallen.se. Här kan du också se hur många toppar andra registrerade användare har uppnått. Dessutom kan du se vilka toppar som ska bestigas och vilka du redan har bestigit. Du kan självklart även dela dina toppbestigningar och uppnådda nivåer med andra på sociala medier.
Läs mer på funasfjallen.se