Search

Inredning med nordiskt ljus i fjällmiljö

Han är arkitekten som blev möbelsnickrare. Han dyrkar enkelhet och funktionella lösningar och har med sitt företag Norrgavel, bland annat hjälpt till med att inreda många av Tännäskrökets fjällhus. Hus som nu kan anses som ett signum för boendet i Tännäskröket, samt även inredningen i Restaurang Árran.

När jag pratar med Nirvan Richter, grundare och formgivare för möbel och inredningsföretaget Norrgavel så pratar han varmt om Funäsfjällen. Han pratar om storslagenheten i naturen, om det unika lugnet och hur allt detta gör att man får ro och kan vända energin inåt, och vila i sig själv. Han berättar om sina resor till Tännäs, och hur han ville återspegla allt detta när han planerade inredningen i fjällhusen. 

I lite mer än 10 år har Nirvan Richter och Norrgavel samarbetat med Tännäskröket. Till att börja med var Nirvan på plats flera gånger och hade långa samtal om hur de bäst skulle locka fram och bevara det unika med Tännäs.

Berätta om Norrgavels hållbarhetstänkande, varför det passar så bra i Tännäs och Funäsfjällen.
– Det passar bra överallt där man värnar livet. Det som gör fjällvärden speciell, tror jag, är att många stressade stadsmänniskor kommer till sans i kontakt med natur som är mer orörd än Humlegården och Vasaparken. Då väcks ett slags ödmjuk frid, en helighet ungefär som i julottan eller då ett barn föds, och en längtan att göra allt man kan för att värna naturen.

Vad vill du säga är viktigt att tänka på när fjällstugan ska inredas?
– Äkthet, äkthet, äkthet. Och enkelhet – gärna en exklusiv och komfortabel enkelhet, om möjligheten finns. 

Skulle du säga att det finns färgpaletter som passar extra bra i Funäsfjällen?
– Mättade, matta jordfärger. Det är alltid bra att plocka upp kulörer som finns i den omgivande naturen, dovt gröna nyanser av tallbarr, mossor och lavar, nyanser av grått från sten, dämpat himmelsblått. Jag skulle undvika vitt liksom ”norrsken” och bjärta norrländska Helmer Osslund-kulörer. (Helmer Osslund, konstnär känd för sina tavlor med skrikande färger. Red. anm.)

Vilka detaljer tycker du ger «det lilla extra»?
– Värmande plädar i riktigt fina material – typ alpacka, mohair, cashmere

Var söker du din inspiration?
– Just nu kollar jag mycket på skandinaviska 1900-tals möbler, men plöjer också en del äldre stilhistoria igen.

Vilket är fjällhusets viktigaste rum?
– Jag menar alltid att det viktigaste är att jobba med helheten; en rymlig och praktisk entré (lättstädad och med plats för alla nödvändiga prylar), en varmt välkomnande sjunka-ned-i-sköna-soffor-miljö helst med eldstad, ett juste matbord med enkla sköna stolar och gärna space runt, enklast tänkbara sovrum men med bra sängar och komfortabla ta-hand-om-trötta-kroppen-hygienrum – gärna med bastu.

Vi avslutar med några korta och enkla frågor Nirvan, är du klar?
– Det är jag, ler Nirvan.

Gammal eller ny stuga?
– Ny; om huset är väl genomtänkt, tillverkat av bra material och modern teknik, så är det enklare och skönare att leva i än ett gammalt, som ofta är mörkare, sämre isolerat och svårstädat.

Fjäll eller hav?
– Fjäll på vintern, hav på sommaren.

Nytt eller återbruk?
– Blandning brukar kännas bäst.

Mörka eller ljusa färger?
– Mättade jordfärger är stiligt, men man får passa sig så att det inte blir för mycket av det goda. Senaste årens trend med mörka väggar, snickerier, golv och t o m tak får rummen att kännas mindre och slukar det lilla dagsljus vi har stora delar av året.

Lyx eller rustikt?
– Rustik lyx; äkta naturmaterial av hög kvalitet, avslutar Nirvan med sin varma trygga röst.

Se gärna galleriet med inredningsinspiration från områdets leverantörer.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »