Search

På topptur med Fjällnäs Explore

cof

Att släppa sina bästa åk i ett magasin är ingen vidare idé, vi förstår det. Vi lever ju på att hitta orörd snö till våra gäster.
Men… I bland kan man bara inte hålla sig, klart alla ska ha chans till fin skidåkning oavsett man hyr en guide eller inte! 
Håll tillgodo:

Skardsfjella

Massivet ligger på den norska sidan av gränsen, strax sydväst om Sylarna. Du utgår smidigt från Fjällnäs och även om turen börjar med en lång morgonkaffe i bil så räknar vi även detta som vårt favoritområde för dagsturer. Skardsfjella har flera 1500-meters toppar väl samlat i ett fjällområde med fantastisk skidåkning i flera olika aspekter. Anmarschen tar omkring en timme (på hemvägen glider eller stakar man lätt tillbaka). 

Vill du åka brant? Varsågod. 
Vill du cruisa en sydsida? Varsågod. 
Ränna? Varsågod. 
Ni förstår resten.

Storvigeln

Ett av Härjedalens högsta fjäll om det inte var beläget irriterande nära den svenska gränsen fast på fel sida.  Stort, imponerande  och en väldigt fin bowl där snön ligger kall långt ut i maj.
Dessutom får du anstränga dig för att hamna i lavinfarlig terräng. Fjället är relativt flackt med några få undantag där du bör ha bra koll på karta, terräng och aktuell lavinprognos. Enklast når du foten av fjället på skoter, men vi rekommenderar att starta och sluta turen på skidor från anrika Fjällnäs. Kunde man skida upp till toppen av Storvigeln i kjol och tweedkavaj år 1872 så orkar vi det nu också. Eller… man gör som man vill.

Hamrafjället/Blomsterfjället

Kort anmarsch, effektiva höjdmeter och olika linjeval beroende på hur brant du vill åka. Hamrafjället och Blomsterfjället ligger inom ett naturreservat mitt i Tänndalen och samlar varje vinter stora mängder snö på en sydostsida. Vill du lägga de första svängarna för dagen är det pannlampa som gäller. Fjället lockar många skidåkare med sin lättsamma anmarsch. Varje vinter går det laviner i detta område och du bör kunna ta beslut och avgöra om det är säkert att åka eller inte.

Vad Har ni alltid i säcken grabbar? 
– Lavinutrustning, karta/kompass/gps, vindsäck, pannlampa, laddad mobiltelefon, 1:a hjälpenkit, tumvantar, dunjacka, kaffetermos, reparationsprylar, snickers och handvärmare till gäster!
Du är alltså i väldigt goda händer med dessa två. (red anm)

Vill du komma dig ut med dessa killar – se fjallnas.se för mer information.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »