Search

Vandra i ett urtidslandskap

Från Handskinnvålen ser man de fingerlika vackra vikarna som är helt unika för Rogenområdet.

Att vandra i Rogenområdet är en säregen upplevelse, inte lik någon annan i Västra Härjedalen. Där väntar dig en fascinerande vildmarksmiljö i ett kargt och unikt urtidslandskap. Stigarna är dock steniga så du behöver ha bra kängor och vara uppmärksam på var du sätter fötterna.

Text & foto: Eva Wallstam & Bo Stenson

Här finns några fina markerade turer där du både kan njuta mosaiken av små sjöar och landtungor och innanhavet Rogen med de norska fjällen i fjärran. Den glesa tallskogen är speciell. Under alla vandringarna stöter du på de karakteristiska torrakorna, döda tallar, som står kvar som naturens egna monument. Passa på att spana efter den sällsynta gulgröna varglaven som du med litet tur kan upptäcka på någon av torrakorna. Den är mycket giftig och sägs förr ha använts för att ta kål på vargar, därav namnet.

Det är lättvandrat uppe på fjällryggen. Från toppen ser du Rogenlandskapets labyrinter med massor av små ”fingersjöar”.

Eva om Handskinnvålen
Käringsjön är utgångspunktet för vandringarna i Rogenområdet.

Starta i Käringsjön

Utgångspunkten är Käringsjön, platsen för en gammal sameby, men där nu bara några hus står kvar. Om du vill skaffa dig en översikt av det märkliga landskapet är en vandring upp på Handskinnvålen, 999 m över havet, helt given. Turen är 10 km fram och tillbaka med drygt 200 höjdmeter. Börja med att ta den orangemarkerade stigen mot Skedbrostugan. Efter 1,6 km tar du en tydligt markerad stig åt höger uppför sluttningen av Handskinnvålen till en liten platå ovanför trädgränsen. Om du bara vill göra en kort tur kan du stanna här på ca 900 m höjd, njuta av utsikten och ta samma väg tillbaka. Då blir det bara bara 4 km fram och tillbaka. 

För att få större vyer fortsätter du fritt åt nordväst över kalfjälls- kammar och åsar mot toppen på Handskinnvålen. Det är lättvandrat uppe på fjällryggen. Från toppen ser du Rogenlandskapets labyrinter med massor av små ”fingersjöar”. Från öster till väster kan du urskilja Kråksjön, Kallsjön, Krattelsjön, Uthussjön, Nybodtjärnen och Rödsjöarna  och  innanhavet Rogen längre bort. Nu förstår du varför detta är ett åtråvärt område för långfärdsskridsko i november vissa år innan snön har kommit! I söder ser du Dalafjällen och i väster norska fjäll. Du kan återvända samma väg men också gå fritt nerför sluttningen åt söder för att tidigare nå den orangemärkta leden mellan Skedbrostugan och Käringsjön. 

Rogentriangeln

Den andra vandringen vi föreslår är annorlunda, med obetydlig höjdskillnad. Den tar dig till Rogens stränder och STFs Rogenstuga. Du börjar mellan uthusen vid Käringsjön och går söderut.  Här ser du den lilla grå skylten ”Här börjar Göta älv”, vilket faktiskt är sant eftersom vattnet som rinner i den lilla bäcken fortsätter i större flöden innan det når Klarälven, Vänern och så småningom Göta älv.

Fortsätt över spångad blötmark och torra moränryggar genom den glesa tallskogen, fjälltaigan, och ofta på landtungor mellan små sjöar. 

Relativt nyligen har det byggts en liten skogsväg för terrängfordon utefter leden ned mot Hundviken vid Rogen. Du stöter på den efter några hundra meter. Det går utmärkt att ta den också. Den ger inte riktigt samma vildmarkskänsla men är betydligt mer lättvandrad. I vilket fall får du en fin vandring i ca 3,5 km fram till du kommer fram till långleden mellan Storrödtjärn och Skedbrostugan. Korsa den och fortsätt i 1 km ut på näset till Rogenstugan, en bemannad STF-stuga med 16 bäddar. Den byggdes 2004 för att ersätta den gamla som brann ner år 2000. Här kan du köpa proviant, laga mat, hyra kanot och fiskeredskap. 

Vi rekommenderar en liten promenad fram och tillbaka till Rogsbodarna på andra sidan av näset. Där överraskas du nästan av en skärgårdskänsla när du plötsligt står på en stor gul sandstrand med några stugor. Ett bad kanske smakar?

Rogenstugan

Om du vill stanna en extra dag här sov då över natt i Rogenstugan (måste bokas i förväg) och njut av solnedgången över Rogen med de norska fjällen i fonden och varför inte av bad och vedeldad bastu vid strandkanten (p.g.a. pandemin är bastun dock stängd just nu). 

Från stugan går du stigen tillbaka i riktning Käringsjön. När du efter 1 km når fyrstigskorsningen du passerade på vägen ner går du samma väg tillbaka, vilket blir 10 km tur och retur.

Alternativ väg

Du kan också välja att gå tillbaka till Käringsjön via den s.k. Rogentriangeln.  I så fall får du först ta till vänster mot Skedbrostugan. Då går du genom ett öppet landskap och över spänger på vackra myrar med glimtar av Rogen till vänster om dig. Vid nästa stigskilje ta till höger, det tredje benet i triangeln, mot Käringsjön. Stigen är fint framdragen längs steniga moränryggar mellan små sjöar och passerar flera fina tält- och rastplatser. När du når bron mellan Kråksjön och Käringsjön har du startpunkten inom synhåll och du har då gått 16 km.

Hitta till Rogen

Vägen till Käringsjön från Tännäs är ca 26 km. Den sista milen efter stugområdet Fjällvattnet och Käringsjövallen på en smal betalväg. Du betalar vid framkomsten. 

Med resan till Käringsjön och pauser under vandringen blir det lagom dagsturer. 

Få tips om fler turer

Eva Wallstam och Bo Stenson älskar Funäsfjällen och har under årens gång skrivit flera vandringsböcker. Hitta inspiration i deras bok ”Fjällvandra i Härjedalen” samt andra böcker de har publicerat. Deras böcker finns att köpa i flera butiker i Funäsfjällen, bl.a. Fjällmuséets butik, Topsport och Hamra sportshop.

Om författarna

Eva Wallstam & Bo Stenson bor omväxlande på Skarvrusätern i Tänndalen och på Kungsholmen i Stockholm. De njuter av en stark känsla av frihet i det öppna och variationsrika fjällandskapet och gläds åt möjligheten att gå i stort sett kunna vart som helst på fjället. Detta till skillnad från alpvärlden kring Genève där de bodde i 8 år.

”Vi klarar oss inte utan karta och kompass, men använder nu gärna också appar och webbsidor. Att skriva vandringsböcker har blivit vår nya passion; Härjedalen, Chamonix och Provence – och en Flora för fjällvandrare och har alltid skalplagg mot vind och regn, extra tröja och strumpor i ull i alla årstider samt kåsa, kaffetermos, kanelbulle och dextrosol i ryggsäcken.”

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »