Search

Nya kartor över Funäsfjällen

I dagens värld av appar är det lätt att glömma att det finns något som heter karta och kompass. Med Google maps på mobilen har de flesta med GPS i fickan. Men tekniken kan fallera, batteriet ta slut och du kan förlora täckningen. 

Text: Bo Stenson

Därför finns det skäl att komma ihåg att just kartor på papper, eller snarare Tyvek som är det regn- och skrynkelsäkra alternativet för vildmarkskartor. Och en traditionell kompass kan också vara bra att ha.

Inte att förglömma den rena njutning som ligger i att långsamt veckla ut en karta och med blicken som löper över berg och dalar, sjöar och åar, stigar och leder och låta fantasin ta dig vart du vill. Det finns ingen app i världen som kan mäta sig med den känslan!

Kartor för bilåkning?

För den svenska fjällvärlden fanns länge bara kartor i skalan 1:100 000 dvs där 1 cm motsvaras av 1 km i verkligheten. Egentligen passar en sådan karta bättre för resor med bil än för att vandra, eftersom bristen på detaljer är påtaglig.

Men sedan blev den nya normen fjällkartor i skalan 1:50 000 dvs 2 cm = 1 km, fortfarande med en ganska liten skala för en vandrare.

Fram till nu när Calazo just har gett ut en ny karta över Funäsfjällen i skalan 1:25 000 (4 cm = 1 km). Det är en karta den riktige vandraren och fjällorienteraren inte kan vara utan. Detaljrikedomen är stor, det är bara 5 m mellan höjdkurvorna (ekvidistansen). Dessutom gör den stora skalan att din förflyttning på kartbilden går ganska fort. Det brukar kännas bra!  

Inte att förglömma den rena njutning som ligger i att långsamt veckla ut en karta och låta fantasin ta dig vart du vill.

Bo Stenson

Baksidan av en karta i den stora skalan är förstås att området som täcks inte blir lika stort. Men denna karta täcker det centrala Funäsfjällsområdet från norska gränsen till strax öster om Funäsdalen och en bit norr om Ramundberget. Tänndalen och Ljusnans dalgång och området däremellan med många fina vandringar är väl täckt.

Ny och mycket bra vandringskarta

I samband med den nya kartan har Calazos gamla karta över Funäsfjällen i skalan 1:50 000 utgått. Denna ersätts av en ny 50 000-delskarta med namnet Funäsdalen, Ramundberget & Messlingen. Den har fått ett nytt utsnitt och täcker nu med båda sidor ett stort område mellan Skedbrostugan i söder och Fältjägarstugan i norr och från gränsen i väster och nästan till Hede i öster.

Om man nu inte bara ska glädjas över att se var man är på en riktig karta utan också kunna navigera efter den med hjälp av kompassen så krävs en del kunskap. Men det ryms inte här utan det får vi återkomma till i en annan artikel. 

Till dess: skaffa dig en karta!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »