Search

Äventyr i Funäsfjällen

Foto: Rickard Bergstedt

Född och uppväxt i Funäsfjällen, utbildad fjällförare och känner området som sin egen bakficka. Jon Wagenius är skidentusiasten, fjällälskaren och 4 barnspappan som har guidat bybor och besökare i området i över 20 år. 

Jon har gett oss sina stalltips på vinteraktiviteter för hela familjen som gillar skidåkning. Några att göra tillsammans, medan andra innebär att man kanske får dela upp sej för att göra.

Bästa topptur för familjen

Tolka med Johan eller gå från fjällparkeringen ovanför Tänndalens skiduthyrning till Malmbäckstugan. Då är ni vid Lill-Skarvens fot. Framme vid Malmbäckstugan kan ni lägga av er alla extra grejer och efter åket ta en våffla. Gå längs den halv branta rösade turleden upp på krönet och åk ner samma väg. Har ni lite äldre barn så gå ändå upp på kammen av Lill-Skarven. Har ni ännu större barn, gå hela vägen upp på toppen 1224 meter över havet.

Lill-skarven kan bjuda på magisk, och familjevänlig puderåkning.
Bästa eftermiddagsturen 

Lilla Japanskogen på Hamra fjället. Ta bilen in på Hammervallsvägen och parkera där den slutar. Ta sikte på Hamra fjällets södra del. Sluttningen har ganska tät skog men den öppnar sej här och där. Lilla Japan!

Roligaste för barnen

Roligaste för barnen är säkert något av dom roliga slingorna som är uthuggna i alla områdets barnområden. Stöt på Berra Blåbär, Räven Raskar, Lilla Lo, Matte myskoxe eller Mickelina i deras skogar beroende på vart ni åker. Ser ni inte dom så går det alltid att leta dom i de häftiga skogslingorna där de brukar hålla till.

Äventyr utan skidor

Ska jag rekommendera en aktivitet utan skidor, tycker att man ska prova på att isklättra. Är man född och uppväxt i Tännäs kan man vara 7 år men oftast är det bra att vara runt 10 innan man provar. Isyxorna väger lite. Isklättring är kul!! Och vackert.

Här har Extrem-SM arrangerats så vill man känna på lite brant åkning så är det ett bra ställe att prova

Jon Wagenius om Stor-skarvens sydsida
Aktivitet med sug i magen

Sista äventyr får bli mammas eller pappas egna grej, eventuellt om ni har äldre barn så kan det de hänga på också. Ta er upp på Stor-skarvens sydsida och åk siluetten ner som kallas för Utsidan. Här har Extrem-SM arrangerats så vill man känna på lite brant åkning så är det ett bra ställe att prova. Ju närmare klippan ni åker desto brantare blir åket. Ju längre skidåkarens höger (mot höger när du som åkare kör ner) desto flackare- bara att välja!

I alla turförslag ovan som sker till fjälls måste man kunna bedöma lavinfaran och även vara beredd på snabba växlingar i vädret.
Lycka till med äventyren i vinter och tänk på att ha rätt utrustning och mycket tid på er. Då blir det roligast. Ha kul men tänk på att inte ta risker.

Viktiga råd på vägen

Ha alltid en ryggsäck fylld med matsäck, extra kläder, spade, sond, liggunderlag med mera när du åker offpiståkning. 
På kroppen måste ni ha en tranciever som ni vet hur den används. I knoppen behöver ni kunskap om snö och laviner.
För uppdaterad lavinprognos, kolla: www.lavinprognoser.se
Har ni noll erfarenhet, följ en guidad tur eller hyr en guide. Strapatser, som är mitt företag, tar gärna med er ut.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »