Search

Ett rum med fjällutsikt

Du vaknar upp av fjällpiparens lågmälda läte utanför tältduken. Med fötterna fortfarande i sovsäcken kokar du lite kaffe som du sakta dricker medan du njuter av utsikten. Två strörenar rör sig genom ljungriset och deras klövar ger ett lätt rasslande.

De sista dagarnas fjälltur känns sådär härligt skönt i benen och för första gången på länge är huvudet helt tyst. Inga tankar om e-post som måste svaras på, nyheter som ska läsas eller snap som måste skickas till kompisen. Inga distraktioner – bara vara här och nu.

Frihet

Det finns en särskild känsla av äventyr och frihet i att bo i tält på fjället, att vara självförsörjande och beroende av sina egna färdigheter och beslut. Eftersom du inte är bunden till en specifik plats eller stuga, kan du spontant ändra dina planer, stanna längre på platser du tycker om eller utforska nya områden.

Men att tälta är inte för alla. Även om liggunderlagen och sovsäckar har blivit mycket bättre med åren, så är det många som föredrar en skön säng med rejäl madrass och sköna mjuka lakan för den bästa nattsömnen.

Att tälta ger dig friheten att kunna välja utsikt från sovrumsfönstret. FOTO: Tännäskröket/Aktivt familjeliv

Alla är välkomna

I Funäsfjällen kan du verkligen hitta något som passar alla smaker och behov. Oavsett om du reser ensam, med din partner, vänner eller hela familjen, finns det boenden som erbjuder den komfort och de faciliteter du behöver för en oförglömlig fjällupplevelse. Självklart är människans bästa vän, hunden, välkommen på de flesta hotell, stugbyar och lägenheter. Men kom för säkerhets skull ihåg att fråga när du bokar. I tillägg hälsar även många av våra matställen våra fyrbenta familjemedlemmar välkomna.

Stuga eller lägenhet, plats till få eller alla? Nära backen, eller mitt i naturen? Med badstu och kamin eller behöver du bara en plats att sova? Oavsett vad så har vi ett bra alternativ i Funäsfjällen. FOTO: Tännäskröket

Litet och mysigt eller plats till alla

Stugor eller lägenheter är utmärkta val när du vill bo lite mer bekvämt och kanske ha friheten att laga egen mat. Här finns allt från små, charmiga stugor till stora, rymliga hus där hela storfamiljen kan samlas.

Tänndalen och Ramundberget har ett brett urval av boende, och kanske bäst av allt, här är aktiviteterna alldeles utanför tröskeln och med all service du behöver utan att du måste sätta dig i bilen. Men vill du däremot bo lite lugnare och mer privat kan de små stugbyarna som Bruksvallarnas Stugby, Fjällvattnet eller en privatstuga vara väldigt bra alternativ.

Mysiga Eriksgården i Funäsdalen har blivit korad till Sveriges bästa ski boutique hotell i fyra år i rad. FOTO: Eriksgården

Bo som en kung eller drottning

I inte mindre än 4 år i rad har Eriksgården Fjällhotell i Funäsdalen vunnit utmärkelsen som Sveriges bästa ski boutique hotell. Det är inte svårt att förstå varför. Hotellet har elegant och delikat inredning med många trevliga sittgrupper där ni kan sitta för att umgås, en väldigt trevlig restaurang och sist men inte minst ett 250 kvm stort spa. Här är allt genomtänkt och maten är inget undantag. Hotellet ligger mitt i Funäsdalen, nära både fina cykel- och vandringsmöjligheter. Läs mer om Eriksgården här om du vill.

I restaurangen på Näset på Fjällnäs har man serverat gästersedan 1882.
FOTO: Fjällnäs Est 1882

Fjällhotell med långa traditioner

På Fjällnäs Est 1882 sitter historien i väggarna. Härifrån kan du ta dagsvandringar från hotellet och rätt ut på fjället så som gäster före dig har gjort i över 140 år. Njut av bastu med utsikt eller bad i spa Mii Gullo när du kommer hem igen innan du slår dig ner i restaurang Näset för att avnjuta en välkomponerad trerätters middag och en prisvinnande vinlista. Läs mer om det här.

Vackra och genuina Fjällgården erbjuder gemenskap och är
helt TV-fri. FOTO: Ramundberget

Samtidigt vill vi även nämna Fjällgården i Ramundberget. Här hittar du en perfekt balans mellan det traditionellt genuina och modernt bekvämliga. Fjällgårdens långa historia kan kännas i väggarna och med sköna soffgrupper, stilfull och välkomnande restaurang, torr- och ångbastu och väl tilltagen pool bidrar det allt som allt till en riktigt härlig fjällatmosfär.

Slutligen är även det familjedrivna hotellet Bruksvallsliden i Bruksvallarna är värd att nämnas som ett ypperligt alternativ. Detta är ett något mer traditionellt fjällhotell, men med naturen och alla faciliteter precis på tröskeln.

Vandrarhem och camping

För dig som vill komma riktigt nära naturen men fortfarande ha goda bad- och toalettfaciliteter kan camping vara lösningen. Här kan du vakna upp till ljudet av porlande vatten och fågelsång och känna doften av tallskog.

Vandrarhem är ett bra alternativ för dig som vill ha ett billigare boendealternativ men ändå bo bra och centralt. Här delar du ofta kök- och badfaciliteter med andra och kan tvätta och torka kläder mot en avgift. Perfekt när du kommer ner från fjället och endast behöver enklare övernattning.

Oavsett vilken typ av boende du letar efter så kan du hitta det här hos oss i Funäsfjällen. Varför inte både campa och bo på hotell, eller hyra stuga och sova i tält en natt eller två? Och du – du kan hyra tält, sovsäck och allt annat du behöver så blir det mindre packning när du reser upp till oss. Oftast ingår även stormkök.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »