Search

5 tips: Få barnen att älska skidåkning

Processed with VSCOcam with a6 preset

Äntligen är dagen där, junior ska lära sig att åka skidor. Men det går inte alltid som man tänkt, och det kan fort bli lite sura miner. Men vad kan vara bra att tänka på när junior ska lära sig åka skidor? Elisabeth Nilsson är skidskolechef i Tänndalens Skidskola. Hon har många trix på lager för att få barn att vilja åka skidor. Här är hennes bästa tips för att göra barnen till glada skidåkare.

Lek, lek, lek!

Efter säkerhet, är det viktigaste att det ska vara roligt. Och roligast är det oftast för barnen när vi leker! De lär sig mycket snabbare när skidåkningen blir ett äventyr och när broms och sväng är så mycket mer än bara det.
”Glasstruten” är fylld med favoritglassen, pjäxorna är månskor, vi stampar, hoppar och gnuggar med skidorna och plockar snö i svängen som vi får kasta på skidläraren, eller mamma och pappa. Endast fantasin sätter gränser för vad man kan hitta på i backen.

Varm och mätt – lätt som en plätt

Barnen kommer ha bäst förutsättningar att lära sig om de är nöjda, glada, mätta och varma i backen.
En paus i värmestugan med mellanmål kan göra stor skillnad för humöret och inlärningen.

Ha tålamod

Alla barn utvecklas olika fort och det krävs att man har tålamod och låter det ta tid. Ibland kan man öva ”glasstruten” en hel vecka och försöka med alla tänkbara tips och tricks utan att det sätter sig. Och nästa gång på skidor går det på tio minuter och så bromsar barnet plötsligt! Det är både övning och lite magi. Men det kommer inte gå, oavsett hur mycket tid man lägger ner, om inte barnet vill eller tycker det är roligt. Så öva men öva lagom, och kom ihåg att leka.

Anpassa svårighetsgraden

Välj terräng och lift efter barnens färdighet. Då är det större chans för att de tycker det är kul, och mindre chans för att de blir rädda. I början är det viktigt att man är med och tar emot barnen, eftersom de ofta tycker att det är läskigt att ramla i backen och framförallt i liften.
Ramla är en naturlig del av utvecklingen. Men det är betydligt mindre läskigt att välta omkull längst ner i barnbacken än högst uppe i den branta backen. 

Ta hjälp av andra

Det är ibland svårt att lyssna på mamma och pappa när man ska lära sig något nytt. Då kan det vara bra att ta hjälp av någon annan. Kanske till och med någon professionell som är van att lära ut skidåkning. Då finns skidskolan till hands. Hit är alla välkomna oavsett ålder och färdighetsnivå. 

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »