Search

Fjällvatten – En källa till liv & äventyr

Glid tyst fram genom vattnet. Endast ljudet av vattnet som kluckar mot kanoten och storlommens rop är det som hörs. Se efter storöringen som brukar ligga i vattenytan och lapa sol, speja efter bäver i vattnet eller fiskljusen som gärna seglar i vinden ovanför.

Att paddla i fjällen är en speciell upplevelse. Här kan du paddla på 1000 m.ö.h med fjälltopparna som kulisser, genom fingersjöar och ringlande åar eller nere i dalar och lågland med vackra vyer. Med över 200 fjällsjöar och mer än 300 kilometer med strömmande vatten är det enkelt att hitta ett vattenburet äventyr som passar dig.

SUP är lätt och enkel att bära med sig och ägnar sig ypperligt till utforskning av fjällvatten. FOTO: Emrik Jansson
Rogens naturreservat är ett enormt sjösystem och unikt landskap som lockar besökare från hela världen. FOTO: Emrik Jansson

Stand up paddelboard, härefter kallad SUP, kajaker, kanoter och utrustning finns att hyra och vill du hitta fram till de aboslut bästa upplevelserna kan en guidad tur vara en fin upplevelse.

Längs vita sandstränder

Att paddla på Ljusnan är en fin och lättillgänglig tur i kanot eller SUP. Här startar du på Flon och paddlar dig fram på ån som ringlar sig fram likt en orm längs kohagar och vita sandstränder. De fina nära sandstränderna är perfekta för bad och lek. Det finns dessutom även flera vindskydd och grillplatser för pauser under turen. Turen avslutas rätt nedanför Bruksgården utanför Funäsdalen. Det är en vacker upplevelse och passar även för familjer med mindre barn. Turen kan bokas med transport eller du kan organisera transport själv.

Ljusnan slingrar sig fram mellan ängar, skog, kossor och vita sandstränder. FOTO: Roger Borgelid

Den äkta vildmarken

Den mer äventyrliga paddlaren rekommanderas Rogens Naturreservat utanför Tännäs. Här kan du paddla genom ett makalöst sjösystem och utforska det storslagna och helt unika moränlandskapet.

Området kring Rogen är norra Europas mest kända vattensystem för paddling, och lockar faktiskt besökare från hela världen. Här är du ute i vildmarken och du bör ha erfarenhet av paddling när du beger dig ut i naturreservatet.

Paddlingen på Rogen och omkringliggande sjöar är en aktivitet du kan göra långt in på hösten. Men se till att ha bra med extra kläder för det kan bli kallt. FOTO: Emrik Jansson

En tur i Rogens naturreservat startar och avslutas vid gården Käringsjön. Via de ikoniska och fantastiska fingersjöarna kan man paddla ut mot sjön Rogen eller välja att bli på de mindre sjöarna.

Den stora sjön Rogen kräver definitivt en erfaren paddlare. Vädret ändrar sig snabbt och sjön är stor och djup. Meterhöga vågor är här inte helt ovanliga. Det kan därför vara mycket förnuftigt att hålla sig längs stranden om du beger dig ut här. Väljer du att hålla dig på de mindre fingersjöarna är det däremot aldrig långt till stranden, men det är så klart alltid smart att ha på dig flytväst.

Paddla uppe på fjället

På fjällplatån ovanför Tänndalens skidområde, en kort gåtur från liften Hamra komfort, ligger Svansjön. Här känns vardagen långt borta och det är stilla och tyst. Här paddlar du på 1000 m.ö.h. Svansjökläppen, Vättafjället, Rödfjället och alla andra fjälltoppar i området reser sig runt omkring och bildar en mäktig fond. Vattnet är klart och friskt – precis som det ska vara i riktiga fjällsjöar.

Med fjällen som kulisser kan paddling på 1000 m.ö.h. knappast jämföras med något annat du har upplevt. FOTO: Emrik Jansson

Andra vattenäventyr

Andra äventyr som är värda ett försök eller två är att hyra roddbåt på Fjällnäs Est. 1882 och ro ut på Malmagen så som besökare har gjort i decennier före dig, eller byt båt mot SUP. Väljer du att åka ut med en uppblåsbar SUP kan du som ett exempel komma dig längre bort och ut på sjöar ingen tidigare har paddlat. Upptäcka outforskade fjällstränder och vattenvägar med magiska vyer.

Naturen kring Fjällvattnet och Östra Vattnan utanför Tännäs liknar den kring Rogen FOTO: Åsa Olsson
Med SUP kommer du dig in i vikar och fram på platser få andra paddlare kommer fram FOTO: Åsa Olsson

Vid ostabilt väder kan en tur på Tännån i Tänndalen vara ett tryggt alternativ. Här glider man stilla fram och möjligheterna för att se fina fisken i det klara vattnet är stor. Har du tur kanske du även får se en och annan bäver.

Kort sagt, det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan uppleva vattenvägen i Funäsfjällen.


Guidad tur

En guidad tur ger dig mer kunskap i form av allt från tekniktips och lokalkännedom till unik kunskap och goda historier. Boka en paddlingstur med extra allt. Några av de som erbjuder guidade turer i Funäsfjällen är Fjällnäs Explore, Strapatser och Topsport. Topsport i Funäsdalen och Ramundberget, Bruksvallarna Sportcenter och Hamra Sportshop är dessutom några av företagen i området som hyr ut utrustning. Hos Sportladan i Tännäs kan du också hyra SUP.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »