Search

Detta bör man tänka på innan en fjällvandring

Albin Lärnefjord, fjälledare och guide i Ramundberget, delar med sig av sina tips innan man ger sig ut på en fjällvandring.

  • Planera er tur och köp en karta eller ladda ner appen ”Min karta” eller Fjällkartan. För de lokala lederna (både cykel och vandring) kan man ladda ner ”Spår och leder Funäsfjällen”. Tänk på att välja rätt nivå och sätt ett rimligt mål för dagen. Räkna med att gå 3-4 km/h. Lederna är oftast kuperade, så ta med lite marginal i planeringen.
  • Följ led. Det finns gott om markerade leder i fjällen och de finns där av en anledning. Genväg kan lätt bli senväg på grund av terräng.
  • Ta med telefon och första hjälpen-förband med skavsårsplåster. Mottagningen kan vara dålig men det är alltid bra att ha telefonen med om något skulle hända. Att missa skavsårsplåster i packningen kan leda till dålig stämning och onödigt lidande.
  • Tänk på säkerheten och berätta gärna för någon var ni planerar att gå. Det underlättar ett eventuellt sökarbete om olyckan skulle vara framme eftersom telefonen kanske inte alltid har täckning till fjälls.
  • Extra kläder är alltid bra att ha. Vädret kan skifta snabbt i fjällen så se till att alltid ha med en extra tröja och vatten- och vindtäta byxor och jacka.
  • Ta hand om kängorna. Smörj dem ordentligt men gör framför allt rent dem efter vandringen så håller de tätt längre.
  • Ta med mer mat och dryck än du tror kommer behövas. Er planerade rutt kan lätt ta lite längre tid än först planerat. Mycket vackert att se och roligt att göra på vägen. Se därför till att ha extra energi med er så att ni orkar hela vägen.
  • Glöm inte att ha kul och njut av fjällen! Fjällen är en fantastisk lekplats för både stora och små så se till att vandra i en nivå så att alla i sällskapet får en rolig upplevelse. I Ramundberget finns ”Naturbiblioteket”, utflyktskorgar med material för naturbingo och orientering för barn, samt fjärilshåv eller insektsburkar för att krypleta smådjur med mera. Små ting som förgyller turen.

Tvärån är en av Albins favoritdestinationer i Funäsfjällen.

Albins Lärnefjords tre favoritleder

1. Tvärån är ett hett tips när det kommer till en vacker vandringstur. Passa på att ta ett dopp i något av Tväråns vattenfall! (Om ni antingen packar med tältet eller är väldigt ambitiösa så fortsätt mot Skarsfjället.)

2. Storvigeln, utgå lättast från Svansjökläppen. Räkna med en lång dag, eller packa med tältet.

3. Mittåkläppen från Djupdalsvallen. En rejäl topp som ger belöning både i form av utsikt men även av våfflorna på Djupdalsvallen.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »