Search

Vårrengöring – nu ska vintern ut och våren in

Jessica, Bella, Jon och Kalle har en sak gemensamt, de jobbar med servicetjänster i Funäsfjällen. Nu när våren kommer är det gott att veta att du kan få hjälp av dessa fyra att vårstäda både  kropp, skoter, hus och skidor.

Motor & Fritid i Funäsdalen med sina 6 heltidsanställda säljer allt från motorsågar till släpvagnar och skotrar. Her servas varje år 250-300 skotrar för kunder i och runt Funäsfjällen. Jon Olofsson är serviceproffs i verkstan och vårstädar både egen och andras skotrar inför våren.

Jon Olofsson städar gärna din skoter.

Vad är det säkraste vårtecknet?
– Brända slides!

Vad ställer du fram på våren och vad ställer du bort?
– Terränghjulingen fram och skotern bort.

Varför bör man vårstäda skotern?
– Det är bra att byta olja i växellådan och smörja boggien. Då trycker man ut vattnet och det är mindre risk för rost. Serva den gärna på våren så är den redo till vintern.

Vad gör ni på en skoterservice?
– Allmän översyn, kontroll och byte av oljor/vätskor och slitagedelar och säkerhetskontroll av fordonet.

Vilka andra tjänster kan ni på Motor&Fritid erbjuda?
– Vi servar det mesta som är mindre än en personbil.

Vilka servicetjänster nyttjar du själv i Funäsfjällen?
– Bilrekonden.

– Det är bra att byta olja i växellådan och smörja boggien. Då trycker man ut vattnet och det är mindre risk för rost

Jon

Hyttelyx i Funäsdalen kan hjälpa dig med ömma muskler och kroppslig balans. Terapeut Jessica Swedén säger att hälsa skapas inifrån, genom att regelbundet se till att stärka kroppens funktioner så att vi inte förbrukar mer energi än vi kan fylla på. 

Jessica kan hjälpa kroppen att starta vårstädningen.

När kroppen är i balans får vi bättre motståndskraft, känner oss piggare och får ökad motivation.

Jessica

Vad är ett säkert vårtecken?
​- När vårsolen börjar värma och vi kan ta första kaffet på altan, då börjar våren!

Hur välkomnar du våren?
– ​Jag rensar bort enris och granar från gården, ställer fram utemöbler och försöker ta tillvara på alla soliga stunder utomhus. 

Vad gör du för att vårstäda din
egen kropp?
-​Jag städar kroppen året runt på många olika sätt, framförallt genom att balansera energibanorna och förebygga stagnationer, hålla kropp och själ i både rörelse och vila för att skapa bra och naturligt flöde i alla organ och vävnader. Det spelar ingen roll hur mycket vitaminer vi stoppar i oss om kroppen är överbelastad och näringsupptaget är dåligt, för då kommer ändå inte nyttigheterna fram dit dom ska. Det som är avgörande är hur vi hanterar det vi stoppar in, och det gäller alltifrån bra kost och vitaminer, skräpmat, kemikalier, stress och tankar. 

På vilka sätt kan du hjälpa dina klienter med vårstädning av kroppen?
– Förutom massage som höjer välbefinnandet och får igång stela muskler och ökar blodcirkulationen, så erbjuder jag behandling med en fantastisk apparat som kallas Monicor. Det är en form av elektronisk akupunktur som balanserar kroppens energibanor genom att mäta frekvenserna i akupunkturpunkterna, och då skapas möjligheter för  kroppen att återställa sig själv. När kroppen är i balans får vi bättre motståndskraft, känner oss piggare och får ökad motivation.  

Vilka servicetjänster nyttjar du själv i Funäsfjällen?
-Jag har köpt fantastiska vårblommor i siden på Butik Flava som jag planterat i krukor utomhus. På så sätt kan jag göra vårfint trots att det fortfarande ibland är många minusgrader.

Fjellskrubben är ett städföretag som riktar sig till privatpersoner och företag i Funäsfjällen. Gabriella ”Bella” Wall Granelid startade bolaget 2019 då hon såg behovet och ökningen av städning. I dagsläget är Fjellskrubben 5 personer och hoppas att bli ännu fler.

Bella tar hand om ditt hus när du vill gör något roligare

Vilka blommor pryder ditt vårbord?
– Vita tulpaner är verkligen en favorit.

Vad är vårstädning hemma hos dig och vem gör den?
– När ljuset kommer vill man ha skinande fönster, hänga bort vinterkläder,  byta ut kuddar i soffan till andra färger och ut med mattor och filtar. Jag gillar att dammtorka och rensa överallt och känna doften av citronsåpa och jag är pedanten i hemmet så det brukar bli mest jag. 

Hur kan Fjellskrubben underlätta arbetsbördan för hus och lägenhetsägare i Funäsfjällen?
– Känner du att livet blir enklare med hemstäd finns vi här för att hjälpa till i er vardag, har du ett fritidshus som inte hinns med kan vi hjälpa till. Säsongstäd/storstäd/fönsterputs/byggstäd/flyttstäd eller avresestädning. Vi tar även uppdrag i företagslokaler och på kontor. Hyr du ut ditt boende kan vi vara dina ögon och öron på plats.
Helt enkelt – vill ni göra annat på er fritid än att städa, anlita oss så gör vi jobbet!

Vilka servicetjänster nyttjar du själv i Funäsfjällen?
– Jag använder ofta Hyttelyx för ömma axlar från jobb.

Vill ni göra annat på er fritid än att städa, anlita oss så gör vi jobbet

Bella

Tänndalens skiduthyrning och sportaffär både säljer, hyr ut och servar utrustning i både längd och alpinklassen. Som tidigare tävlingsåkare har Kalle Eriksson slipat och vallat åtskilliga skidor genom sitt liv, och vet precis hur han vill vårstäda skidorna.

Kalle fixar vårrengöring och service på dina skidor så att de är lika fina till nästa säsong.

Vad tycker du är bäst med våren?
– Vårskidåkning i slask kan ju vara helt super. men det bästa tror jag är ljuset. och en dag man ska fira är när det blir sommartid. Då kan man jobba till kl 17 och sedan hinna vara ute på fjället till
kl 21, innan det blir mörkt.

Om du har tid och ork se gärna över kanterna och bryna på dem lite så det är klart till säsongspremiären!

Kalle

Varför ska vi vårstäda skidorna?
– Först och främst, alpinskidorna ska torkas av så de är rena runt om. Om du har tid och ork se gärna över kanterna och bryna på dem lite så det är klart till säsongspremiären! Ta vallajärnet och lägg på ett lager med mjukt paraffin (för varma temperaturer).Låt vallan sitta kvar under sommaren och ta fram och sickla när det börjar närma sig skidåkning igen! Lägg gärna något i mellan skidorna.
På längdskidorna ska gammal fästvalla tas bort och så bör de torkas av noga. Lägg på ett lager mjukt paraffin på glidzonerna. Har du skidor med skins så se till att göra rent fällarna med någon form av skincleaner. Otroligt viktigt att du inte använder ”vanlig” vallaväck eller liknade lösningsmedel, det kan lösa upp fällarna! Därefter, när fällarna har torkat, spraya på någon form av skinwax.

Vad är viktigast?
– Torka av och gör rent skidorna är ett absolut minimum! Förvara skidorna på ett bra ställe under sommaren (mörkt torrt och svalt) så det inte blir två bruna streck bakom dig när du ska ut på skidpremiär till hösten igen!

Är det andra delar av utrustningen som är bra att gå över vid vinterns slut?
– Som född och uppvuxen i Funäsfjällen så packar jag aldrig undan underställen över sommaren. De brukar komma till användning nästan alla
månader. Men jag brukar ta en eftermiddag hemma, då jag kör hela familjens grejor. Ullunderställ, skidstrumpor, mössor buffar mm, och alla skidkläder. Impregnerar så skidkläderna och fettar in alla skidhandskar. Jag ser över lavinutrustningen, slänger gammal matsäck från ryggsäcken mm. Personligen tycker jag det är skönt att göra allt på samma gång då vet jag att det är gjort! Glöm inte att torka pjäxorna ta gärna ur innerskon och torka av de. Jag brukar ha i lite skofrächare för trevligare doft i hemmet. Knäpp pjäxorna innan du ställer undan dem!

Om man tycker det är besvärligt att vårstäda skidorna själv, kan man få en vårstädning av skidorna här hos dig?
– Ja Självklart!!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »