Search

Fjällnördarnas heliga Mecka

I Funäsfjällens sportbutiker finns tusentals saker som inte finns i en butik på nätet. Men för enkelhetens skull, räknar vi upp fem. Verkliga människor som ser dig och hälsar glatt när du kliver in. Fantastisk service. Möjligheten att klämma på sånt du behöver och inte behöver för att ge dig ut på fjället. Kunskap, alltså riktig kunskap. Personlig anpassning av pjäxor, boots och kläder. Utrustning av toppkvalitet och ett av Sveriges bästa sortiment av hyrskidor och hyrcyklar … Oooops! Det var visst sju saker.

Text: Linda-Maria Grönkvist      Bild: William Jonasson

Johan Öhagen jobbar på Hamra Sportshop och hjälper dig med både fantastisk service och personlig anpassning av utrustning.

För tre vintrar sedan tog Johan Öhagen tag i sin barndomsdröm och blev butiks-chef på Hamra Sportshop, som är en fjällbutik och en skidverkstad och allt däremellan som handlar om fjäll. Med sig i ryggsäcken hade han flera år av alpin tävling på landslagsnivå och jobb som tränare för alpina gymnasiet och skidakademin i Tärnaby. I butiken mötte han Daniel, skidräv och utrustningsmagiker med mer än 20 år i butiken. Tillsammans med övrig personal lever och andas de för att hitta rätt utrustning till dig så att du i din tur kan leva ut din dröm i pisten, längdspåren, på cykeln eller i vandringskängorna. 

KUNDEN HAR OFTAST INTE RÄTT 

Många som kommer in i butiken vet vad de vill ha, men efter en prat och ett gäng frågor visar det sig ofta att du egentligen behöver en helt annan typ av utrustning, än den du tänkt dig. Det för att kunna njuta av backarna eller spåren fullt ut och nå dina mål. Vissa som kommer in har gjort det under 23 års tid. Allt som oftast, när en stamkund kliver in, står Daniel direkt innanför dörren med rätt grejer i famnen. Som ”inventarie” på Hamra Sportshop, vet han vad han pratar om och kan bita ifrån om någon skulle få för sig att skylla sin, låt oss säga ”mindre bra åkning” på skidans slipning. En sådan hög svansföring kan man ha om man som Daniel arbetat i över två decennium med skiddetaljer. 

I Funäsfjällen med sina oerhört fina snöförhållanden och inte allt för branta backar blir du snabbt en mycket bättre åkare med bättre utrustning.

Johan

SKA UTRUSTNINGEN VARA BÄTTRE ÄN DU, ELLER TVÄRTOM? 

Frågan “Köpa eller hyra utrustning?” beror på vilken nivå du ligger i skidåkningen. Ungefär 50% underskattar sig själva, medan övriga 50% överskattar sin kapacitet. Frågan är, ska man ha utrustning som är bättre än sin egen förmåga eller tvärtom? Med oerhört fina snöförhållanden i Funäsfjällens liftsystem och inte allt för branta backar blir du snabbt en mycket bättre åkare med skidor och pjäxor, snowboard eller boots som är snäppet bättre än du. Åker du däremot på en plats med brantare pister och sämre förhållanden vinner du på att ha en utrustning som är ”sämre” än du. 

GLÄDJE OCH KVALITET 

Hamra sportshop satsar dessutom redan vid inköp av utrustning på kvalitetsprodukter som ligger i framkant och som de vet kommer att stå sig i konkurrensen i många år framåt. På så vis behöver de mer sällan rea ut utrustning genom stora utförsäljningar. Det finns inte heller några prislappar på pjäxorna i butiken – och det är inte för att kunna rekommendera det dyraste och tjäna pengar. Tvärtom – i en bransch där det verkligen kan kosta på fokuserar Johan på att hitta rätt pjäxa till rätt fot. Det är inte ovanligt att ett ”billigare” alternativ passar bättre än det dyrare, men med ett pris följer onödiga värderingar som kan stå i vägen i jakten på det ultimata. Här ger man sig inte förrän pjäxor eller boots värmts om, byggts på och justerats till perfektion. Samma sak gäller när det kommer till skidor, cyklar och snowboards etc. Endast det som är bäst för dig, är gott nog.

DRÖMBUTIKEN 

Viktigare än allt, eller i alla fall på delad förstaplats med kunskap och kvalitet i alla led är du. Kom in, ta en kopp kaffe och andas fjäll. Målet är att erbjuda det bästa av det mesta som har med Tänndalens vackra omgivningar att göra, och Johan är inte den som missar målet. Barndomsdrömmen lever och utvecklas året om varje dag. Det som har med snö att göra sitter redan på plats medan utvecklingen av allt som har med sommarfjällen att göra, startade samma dag som Johan började. I fjol hade de 37 Scott Genius enduro-cyklar och i somras tog de sig vatten över huvudet när de köpte in nittio cyklar … trodde de. Alla var konstant bokade. Till sommaren 2021 satsar de därför på 135 heldämpade stigcyklar som är precis så perfekt anpassade en cykel kan vara för Tänndalens fina flytleder. 

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »