Search

En stilsäker ringräv i klädbranschen

Marie har bott i Funäsfjällen i nästan hela sitt liv och varit företagare sedan 1987. Hon har sett stora förändringar såväl i sin egen bransch som i området. 

Sedan tidigt 1940- tal bestod fastigheten mitt i Funäsdalen av en bensinstation med verkstad i gatuplan, servering på andra våningen och en lägenhet på tredje våningen. Serveringen är där ännu, med andra ägare så klart, och bildelar och olja har blivit ersatta av kläder och skor.

Eva Enqvist etablerade butiken Sportstugan redan 1975. På den tiden var det endast Red Devil i Stockholm och Sportstugan i Funäsdalen i sitt slag så man kan säga att Eva var något av en pionjär i Sverige inom sport- och modehandel. Hon reste till kontinenten för att köpa in kläder då det inte fanns så många leverantörer för sportkläder i Sverige. 

Nu är det lite enklare, idag tar nuvarande ägare Marie Grinde bilen till Stockholm några gånger per år där alla leverantörer har sina «showrooms».

Hur det hela började

Marie, som gick Turism och rekreationslinjen på högskolan i Östersund, jobbade extra under helger och lov hos Eva på Sportstugan. På övervåningen la Marie märke till att det fanns ett ledigt rum.

– Vi hade Kjærgaards skidskola i Tänndalen redan och för att kunna ha bokning och försäljning nere «på byn» frågade jag om vi kunde hyra det rummet av henne, något som Eva gick med på. Därmed flyttade vi in i huset, berättar Marie

Vad gjorde att du bestämde dig för att ta över Sportstugan?

– Ja som jag brukar säga – jag hade väl mycket vilja och inget förstånd, skrattar Marie hjärtligt. 

– Jag hade ju jobbat extra ett bra tag hos Eva och visste nog lite vad det innebar, så det var inte ett svårt val. Men ekonomiskt var det tufft. När vi köpte 1987 var räntorna jättehöga och efter några år steg de dessutom ytterligare så det var kärva tider. Med dagens ränteläge hade vi antagligen kunnat köpa sju fastigheter för samma räntekostnad. Sett i efterhand var det kanske vågat men det kändes riktigt.

Då och nu

Det har varit en betydlig ändring i handelsbranschen sedan 1987. Den största skillnaden kan förklaras av e-handeln. Den startade i mitten av 1990-talet och i 2020 omsatte onlinehandeln för hela 122 miljarder kronor i Sverige.

– Vi konkurrerar ju i dag med leverantörerna som vi också köper varor från. Det gjorde vi ju inte när jag startade. Leverantörerna har dessutom ofta ett lager till återförsäljare och ett till sig själv där deras eget lager är mer komplett med t.ex. både storlekar och färger. Dessa lager har vi återförsäljare inte tillgång till. Som tur är har jag alltid haft bra kommunikation med mina leverantörer och de har alltid varit tillmötesgående och hjälpsamma.

Konkurrens med nätet är mångas vardag idag, kanske tydligare i klädbranschen än andra. De varumärken Marie säljer är välkända och marknadsför sig tydligt på nätet. Det gör det svårt att konkurrera med dom. 

– Det är ju en betydande kostnad att göra inköp av så pass dyra varor. Jag kan inte köpa in och lagerföra alla färger och storlekar och jag vill heller inte skicka iväg varor som kanske blir liggande hos en kund som inte ska ha dem och vänta på att de ska komma tillbaka. Jag behöver dem i butiken, särskilt under högsäsong.

Är det något som varit tufft eller mindre enkelt?

Det här med konkurrensen på nätet är svårt. Sen har vi tyvärr haft inbrott hela 9 gånger – det är ju heller inte kul! Ofta har det skett precis då vinterns alla skidkläder och dunjackor har anlänt.

Att handla lokalt handlar för mig om att man vill bidra till att det ska finnas ett bra utbud lokalt. Det handlar också om att skapa arbetsplatser, mer skattepengar i kommunen och nära och goda servicemöjligheter.

Marie Grinde om viktigheten av att handla lokalt

Goda val

När Marie köpte Sportstugan hade tidigare ägare, Eva, lagt in en preliminär order på ett helt nytt varumärke – Peak Performance. Eva valde dock att kancellera ordern. 

– Jag hittade den lilla provisoriska mappen på kontoret strax efter övertagandet och tyckte det såg väldigt spännande ut och ringde Peak Performance och frågade om jag kunde återta ordern. Det är ett val jag idag är riktigt nöjd med då vi har följt varandra under alla dessa år. De, tillsammans med Fjällräven, som var med redan 1975 när Eva startade, har varit våra största leverantörer.

Vad betyder handla lokalt för dig?

– Att handla lokalt handlar för mig om att man vill bidra till att det ska finnas ett bra utbud lokalt. Det handlar också om att skapa arbetsplatser, mer skattepengar i kommunen och nära och goda servicemöjligheter. Det känns som att turisterna verkligen har omfamnat den lokala handeln här och är måna om av att utbudet ska finnas även nästa gång de kommer. Att välja att handla lokalt betyder i min värld även bra service. Går t.ex. en vara du köpt hos mig sönder så kompenserar jag så snabbt som möjligt och tar en eventuell fight med leverantören senare. Det är dyrt med en missnöjd kund! Även de allra flesta av mina leverantörer inser detta och litar på mina bedömningar. Med det sagt har vi inte många returer eller klagomål, ler Marie.

– Som bybo kan man ibland glömma lite vad man har här hemma, att vi har ett otroligt bra utbud och bra service i byn och i området. Visst händer det att man far till IKEA i Sundsvall och har en lista med andra saker som man även handlar när man är där. Men jag tycker ändå att bybor tar mycket medvetna val då det gäller att handla lokalt, säger Marie.

Att bo i Funäsfjällen

Att bo på ”landsbygden” har väldigt många fördelar, men när vi börjar prata om vad man skulle tänka sig ha mer av svarar Marie spontant.

– Åh, jag vet inte, jag är jättenöjd. Jag har allt jag behöver, jag kan stanna här till jag dör – här är allt jag önskar, skrattar Marie hjärtligt.

Så tänker hon sig  om och säger:

– Fast kanske något med kultur. Musik, konst och teater stimulerar till att använda hela huvudet. Jag vet inte om det fortfarande finns kommunal musikskola för det är något jag hade stor glädje av och som jag tycker är viktigt. Musik kan man hålla på med tillsammans, eller «ilag» som vi säger, musik har ingen ålder, nationalitet eller kön.

Marie tittar eftertänksamt ut genom fönstret igen och fortsätter.

– Sen kan jag tycka att vi måste återuppliva turistbyrån. Med så många nya gäster i området under de sista två åren så behövs den verkligen! (Sedan 1960-talet har Funäsdalen haft öppen turistbyrå men när det kommunala ekonomiska stödet drogs in i 2019 blev de tvungna att stänga. Red. anm.). Visst googlar man fram information men det är mest torra fakta. Gästerna vill gärna prata med en människa och då vi verkar i servicebranschen så är det just möten mellan människor som är viktigt. Vad ska vi med servicekurser till om vi ändå ska hänvisa till internet? Efter att turistbyrån blev stängd har företagarna i byn fått ta över ansvaret att guida folk som kommer hit. Det är inte proffsigt. Och inte heller vi som bor här vet ju allt, säger Marie och slår ut armarna.

– Så en turistbyrå behöver vi! Åtminstone under sommaren.

Hur var det att växa upp här?

– Kan inte finnas bättre ställe än här. Du ser ju det, nu vill ju alla vara här – bara se på alla tomter och stugor som säljs. Nej jag kan inte tänka mig bättre ställe att växa upp och bo på. Här finns allt du behöver och samtidigt har du naturen, lugnet och … allt. Bästa stället!

Musik och matte

Att bli egen företagare är ganska vanligt i Funäsfjällen, många av områdets företagare är entreprenörer och jobbar i eget företag. Men vad skulle Marie ha valt att göra om hon inte hade blivit klädnasare i Funäsdalen? 

– Musik- och mattelärare om inte annat så för att få sommarlov, skrattar Marie.

– Eller metrolog, det tycker jag är intressant. Jag hade även en önskan om att vara med om att utforma riktlinjer för denna by och var på väg till Tekniska högskolan och samhällsbyggnadsteknisk linje i Luleå. Men det blev vikariat som musiklärare i Hede en liten stund i stället.

Berätta om ditt intresse för musik.

– Jag spelade saxofon i många år. I högstadiet/gymnasiet spelade jag i ett band som hette Phunix och efter gymnasiet var jag med i ett storband/jazzkapell med ett gäng musiklärare och andra farbröder från hela Härjedalen. Varje måndag reste jag 140 km enkel väg till Sveg och hade repetition. 

– Senare blev det bandet Ågren & Nyqvist som spelade på bal runt ikring, det var tider det. 

Vad gör du helst en ledig dag?

– Jag är ute! Det är viktigare än att städa. På vintern åker jag helst slalom eller tar någon längdtur på fjället och på sommarhalvåret blir det vandringar, berättar hon.

– Helst vill jag se fjäll och vidder och vara aktiv. Det är ju därför man vill vara här och det finns så mycket att välja mellan. Det är fortfarande många ställen jag ännu inte har varit på, och jag har bott här hela mitt liv, avslutar Marie.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »