Search

Andra världskriget i gränstrakterna

I april 1940 kom andra världskriget till gränstrakterna. Tyska soldater kom till Norge och okuperade landet. Det förändrade vardagen för folket på bägge sider av gränsen. Vem var nu vän, och vem var fiende? 

Källa: GOSA

Under kriget rymde många norska över gränsen till Sverige. Norska och svenska gränsvakter riskerade mycket för att hjälpa flyktingar att ta sig över gränsen på ett säkert sätt. Det var extremt hemliga uppdrag och inget man pratade om högt. Krigsåren präglades av kodord och nattliga flyktförsök, ofta i skydd av skymningen och mörkret. 

Det var stränga regler för färdsel över gränsen, men tack vare Genevekonventionen och gränstraktaterna från 1700-talet fick samerna färdas fritt över gränsfjällen och det skulle rädda många på flykt.

Vägbom och vaktpost vid Lillån på vägen mot Norge. På post står Johan Orsen Wagenius fra Nålanåt, gården Ol Kalsa.
1939 och Larssonsbacken i Funäsdalen är fulla av militärfordon.
Trots att Sverige inte deltog i kriget påverkades vardagen av kriget även på svensk sida. Strandgården i likhet med flera av de andra hotellen i Tänndalen användes som högkvarter för de svenska trupperna som sändes ut för att hålla gränslinjen.
Posten vid ”Backafall”. Den enkla stugan byggd av spånplattor stod i Tänndalen ovanför Jonas Jonasson precis vid vägen. Efter kriget såldes stugorna och denna stuga köptes senare av personalen på Konsum som en stuga där man hade fester på helgerna.
Svenska och tyska soldater står och pratar vid gränsbommen i Fjällnäs. 
Hyddkroken blev central under andra världskriget. Placerad nära gränsen husades flyktingar på väg över gränsen här. Gårdsägare Sakstrøen var motståndsman och hjälpte många över gränsen, något han fick ta konsekvenserna av då han blev skickad till Oslo och tyskarnas huvudkvarter där han blev utsatt för hårdhänt behandling. Han var bara en av många som hjälpte utsatta svenskar och norskar undan nazisterna. 
Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »