Search

På upptäcktsfärd i Funäsfjällen i höst

Text : Åsa Olsson    |   Källa : Destination Funäsfjällen

När myrarna brinner i rött, björkarna strålar i neongult och isarna ligger papperstunna ändras Funäsfjällens landskap och bjuder upp till upptäcktsfärd. 

Många har tagit turen över fjällplatået Flatruet, på Sveriges högst belägna landsväg, och skådat de enorma ytorna och den vackra och lättillgängliga utsikten. 

Även om det kräver lite mer av åskådaren, är guldtur 250 – Hällmålningsrundan fortfarande en tämligen lättvandrad tur, med hissnande fjällvyer och historiska perspektiv.  

Du går en vältrampad stig från sätern vid Ruvallens parkering, från skogsmarker upp över myrar med spänger. Vid trädgränsen finns klippavsatsen och hällmålningarna. Hällmålningarna vid Ruändan består av ett tjugotal figurer som föreställer människor, björn, älg och ren. Hällmålningarna rapporterades först 1896 och beräknas vara över 4.000 år gamla. Ovanligt är att området inte befinner sig vid vattnet men man tror att för 13.000-16.000 år sedan, vid inlandsisens avsmältning, fanns ett antal issjöar i närheten.

Nedanför klipphyllan med hällmålningar finns en av många vackra rastplatser där man kan ta en paus. Vidare går färden över öppna vidder på Flatruskaftet och upp på Ruändans 951 meters höjd där träskyltar pekar ut omgivande toppar.  

Stigen för dig så småningom ner mot skogsmarker och förkastningssprickan Evagraven. Evagraven är 800 meter lång, 25 meter bred och 15 meter djup och bildades vid inlandsisens avsmältning. Den var ett av Ljunganissjöns avlopp. En sägen om platsen är att en fäbodtös från Ruvallens fäbodvall försvann under 1600-talet. En annan är att en samekvinna vid namn Eva omkom under en snöstorm. Hon hade ingen sikt och störtade med ett renspann och en släde utför ravinen. 

Fiskhålsgraven

Från Evagraven kan du avsluta turen ner mot Ruvallen, vilket sparar dig två kilometer. Eller så fortsätter du mot Fiskhålsgraven, en kanjon känd för att hysa den fridlysta och världsunika dvärgrödingen. Dvärg- rödingen har antagligen funnits där sedan istidens slut. Fiskhålsgraven bildades tillsammans med de andra gravarna runt Messlingen när den uppdämda issjön i Ljungans dalgång bräddade över.

Rödingen i Fiskhålsgraven har antagligen tillhört en tidigare invandrad grupp av rödningar. Den fanns i varje fall på plats i Härjedalen för ca   7.000 år sedan. 

Den extrema dvärgstorleken antar man är en ekologisk anpassning till miljön och de små näringsresurserna i Fiskhålsgraven. Efter tre år är rödingarna ca 9 cm och växer därefter bara med ca 5 mm per år. Den äldsta rödingen som undersökts var 9 år gammal och 12.4 cm lång.

Visste du förresten att i tillägg till Evagraven och Fiskhålsgraven finns området kring Mässlingen hela 8 andra förkastningar, eller gravar som vi säger på Härjedalska? Men de två först nämnda är de mest kända. 

LÄNGD: 9 km
HÖJDSKILLNAD: 180 m
STARTPLATS: Ruvallens parkering. 2 km från Messlingen på bilväg 534 mot Särvsjön, avgiftsbelagd väg till höger till Ruvallens parkering.

Roliga stigar som passar för barnen
BÄVERSTIGEN I FUNÄSDALEN

Rolig äventyrsstig och hinderbana. Bäverhydda och småkryp, fågel, fisk och mittemellan.

Starta på parkeringen på Risnäsets Fritidsområde i Funäsdalen.

Stigen är 1,5 km. Ta sikte på timmerhusen som syns från parkeringen, passera boulebanorna och fortsätt mot den lilla portalen och vidare på bron över Lillåns kanal. Kanalen grävdes för hand 1921 för att dika ut myrområdet som ligger på andra sidan av Tullvägen. 

Efter bron kan du ta till vänster på spången och komma fram till en övergiven bäverhydda. Vänd därefter om och fortsätt på spången utmed Lillån där du ser spåren efter bävrarnas trädfällning. Fortsätter du rakt fram kommer äventyrsstigen med spännande klätter- och kryphinder för de mindre.

Bäverstigen bjuder på spännande element. FOTO: Aktivt Familjeliv

Spångningen fortsätter också  utmed hindren så de vuxna kan ta sig fram. Efter det sista hindret kan du svänga till vänster och vandra tillbaka till bron. Men om du svänger åt höger så leder spången fram till ett torn som den modige kan klättra upp i för att spana efter fåglar, renar eller UFOn. 

Gå tillbaka och följ stigen rakt fram så är du tillbaka vid bron över kanalen.

Man blir hungrig av att vara ute så varför inte avsluta turen med lunch eller fika på Loftet Bistro & Café, Brödernas eller någon av de andra mysiga restaurangerna och caféerna i Funäsdalen?

MALTES VILDMARKSSTIG

Vildmarksstigen startar vid Tännäskrökets restaurang Árran i Tännäs. Det är en 2,5 km lätt och trevlig vandring med spännande barnaktiviteter. 

Hoppa, gunga och klättra längs med stigen. Frågor om våra myskoxar finns längs vägen.

Efter någon km finns en grillplats man gärna kan använda. Här finns även en klätterställning som barnen kan leka i medan korven grillas. 

Turen avslutas där den startade och för den som vill lära mer om myskoxen föreslår vi ett besök på Myskoxcentrum. Eller sväng förbi lekplatsen mitt emot fiskecentrum och  låt barnen leka av sig de sista springet i benen, medan de vuxna kan använda sig av utegymmet.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »