Search

Ett stopp på polisstationen i Funäsdalen

Vi på Miniguiden brukar på frekvent basis hälsa på hos våra bypoliser i Funäsdalen. Nu drar snart vintersäsongen igång och dessförinnan har vi ett höstlov när en hel del turister kommer hit till Funäsfjällen. Därför tycker vi att det kan vara intressant för Miniguidens läsare att få veta hur det står till med lagens väktare så här inför en ny spännande vintersäsong. 

Text :Michael Althin   |   Foto :Polisen Funäsdalen

Ola Liljedal

Vi knackar på hos Ola Liljedal och hans kollegor i Funäsdalen för att höra vad de tänker på inför den kommande vintersäsongen.

Hej igen Ola, det var ett tag sedan sist. Hur är läget på polisstationen i här i Funäsdalen, har du och din kollegor haft en bra höst så här långt?

– Bara bra tack. Vi går nu in i en mellanperiod innan snön faller. Då hinner vi reflektera lite grann och skruva på saker och ting. Sommaren har varit tämligen lugn, dock med något mindre besökare än föregående ”pandemi-sommar”. Jag skulle vilja säga att det nog har varit mer av en normalsommar. Nu går vi snart in i annan säsong, med ökat tryck och mer jobb för oss.

Vi brukar låta er komma till tals här i Miniguiden då och då, dels för att ni alltid har något viktigt budskap att lyfta fram, dels för att våra läsare gärna vill veta mer om er verksamhet. Så har ni något ni skulle vilja förmedla till våra läsare inför vinterns antågande med allt vad det innebär?

– Ja absolut. Det är alltid trevligt och bra för oss att kunna kommunicera ut vårt budskap så här. Det är några saker vi spontant tänker på, en är vikten av att använda reflexer då vi nu går in i mörkare tider. Våra vägar och vårt vägnät är inte dimensionerat för den mängd människor som besöker oss under högsäsong.
Myndigheterna jobbar med detta, men det tar tid. Bär du reflex kan det vara det som gör skillnaden om du överlever eller avlider vid en trafik-
olycka, det är en enkel och billig försäkring, menar Ola.

Vi kommer nu när vi går in i säsong arbeta mer intensivt med synlighet på de ställen som allmänheten uppfattar som mest otrygga. Om vi alla hjälps åt och anpassar hastigheten vore vi väldigt glada och tacksamma

Ola Liljedal, polis i Funäsdalen
Polisen jobbar nu med att vara mer synlig i trafikbilden i Funäsfjällen.

 Kan du ge ett exempel?

– Visst kan jag det. Om en bil håller hastigheten på en 50-sträcka och kör in i en oskyddad fotgängare, kommer rent statistiskt ändå 8 av 10 personer avlida. Om samma bil kommer och kör i 50 km/h och hinner bromsa ner till 30 km/h innan kollisionen,  kommer rent statistiskt endast 1 av 10 att avlida. Det är således så att reflexen kan vara skillnaden mellan liv och död längs en mörk gata, förklarar Ola.

Du menar att hastigheten kan vara avgörande, och att vi rent generellt kanske inte riktig vet och förstår vilken effekt en alltför hög hastigheten kan få för konsekvenser.

– Ja, absolut så är det ju. Och det är också en sådan sak som vi alltid vill framhålla. Det som skapar absolut mest otrygghet för bybor, barn och ungdomar här i området är trafiksituationen. Det körs för fort över lag! Byborna vet ju numera att vi är ute längs vägarna, men däremot verkar många tillfälliga besökare ha missat det alltjämt. Vi kommer nu när vi går in i säsong arbeta mer intensivt med synlighet på de ställen som allmänheten uppfattar som mest otrygga. Om vi alla hjälps åt och anpassar hastigheten vore vi väldigt glada och tacksamma. Vi vill precis samma sak som alla andra, att vi ska ha en bra by för alla.

Kloka ord Ola, vi får hoppas att budskapet går hem även bland de som inte läser Miniguiden, våra läsare ju ytterst varsamma där ute i trafiken, tror vi ….

En sista fråga och du vet säkert vad vi vill veta: Hur går det med din karate???

– Ha ha, jodå det går bra. Jag är ju inte direkt 20 år längre så jag måste lyssna på kroppen och våga vara långsiktig. Jag ska ju gå upp för svart bälte vid nästa gradering. Utifrån de kriterier som ligger blir det förmodligen om ca 1-2 år. Men jag lever för stunden och njuter av vägen dit.

Tack än en gång för att vi störa dig och dina medarbetare, vi återkommer gärna inför jul- och nyårshelgerna. Så ni kan redan nu börja fundera på vilka budskap och sanningar ni inom Funäsdalspolisen då vill förmedla till våra läsare, än en gång, stort tack!

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »