Search

I huvudet på Cecilia Norberg

Text : Michael Althin 

Det är minst sagt en utmanande tid vi befinner oss i, och framför allt som vi står inför kommande vinter. Räntorna stiger, inflationen skenar, våra sparpengar är mindre värda och elräkningen blir allt saftigare. Miniguiden tog därför ett snack med Härjedalingen Cecilia Norberg, koncernchef på Härjeåns och vd Fyrfasen, för att reda ut vinterns utmaningar. 

Mycket av debatten i media handlar just om elpriset, olika tips och råd, så det är ett ämne som vi vill veta lite om.

Cecilia, innan vi går in på just det här med elmarknaden kan du kanske kort berätta för våra läsare om vem du är.

– Jag är född och uppvuxen i Sveg och har spenderat mycket ledig tid i Ljusnedal sedan barnsben. Efter att ha bott och arbetat i Stockholm i flera år hittade jag återigen hem till Sveg där jag landade i rollen som VD för elhandelsbolaget Fyrfasen. Det var tiden tillsammans med familjen, kärleken till skidåkningen och fjällen som gjorde att vi längtade hem. Idag spenderar vi också väldigt mycket av vår lediga tid i Härjedalens fantastiska fjällvärld och i stugan i Ljusnedal.

Cecilia Norberg
Ålder: 50
Bor: Sveg
Familj: Maken Magnus, sonen Sixten och hunden Esso
Aktuell: Koncernchef Härjeåns och VD Fyrfasen Energi

Kan du kort beskriva vad det är som händer på elmarknaden, det är som sagt ett ämne som ofta diskuteras i TV, radio och tidningar, men som ibland kan vara svårt att förstå för oss lekmän?

– Som om inte elmarknaden var svår att förstå tidigare så har den på senare tid komplicerats ytterligare på grund av nedlagd kärnkraft, ökad elektrifiering och strypta gasleveranser. Sammantaget genererar det en obalans i elsystemet vilket skapat kraftigare prisrörelser över dygnets timmar med tidvis extrema pristoppar. Här omkring oss i Funäsfjällen finns idag gott om kraftproduktion för att täcka behovet. I södra Sverige är det en tuffare situation, detta mycket på grund av att elnätets förmåga att transportera el från norr till söder idag är begränsad. Det påverkar inte bara elpriset i södra Sverige utan även risken för effektbrist, förklarar Cecilia

– Det är en utmanande situation vi står inför men där vi alla är en del av lösningen. Den senaste forskningen pekar på att minskad efterfrågan av el är det som snabbast kan sänka elpriserna. Det betyder att vi alla måste tänka till och exempelvis inte låta varmvattnet flöda och bastun stå på i onödan. Vi står alla inför en tuff utmanande vinter där vi tillsammans måste sänka elförbrukningen för att underlätta för elsystemet och sänka elpriserna för hela Sverige, säger Cecilia

Det skrivs en del om att just  vi måste sänka vår förbrukning. Här i Funäsfjällen väntar vi en våg av skidentusiaster som kommer hit för att semestra. Bör de som besökare tänka på något speciellt inför vintern?

– Det är lätt att ta semester även från kriser och att tänka elkonsumtion under fjällsemestern känns kanske inte speciellt hett. Men faktum är att energikrisen kommer att påverka både plånböcker och levnadsstandard i allt större utsträckning om vi inte agerar.  Allt vi gör i vinter inom energibesparing kommer att få effekt i ett större perspektiv genom sänkta elkostnader, minskat beroende av rysk gas och ett mindre pressat elsystem. Det kommer att gynna oss alla, från norr till söder. Och min förhoppning är att vi tar med vårt sunda förnuft och nya energibesparande rutiner även under skidsemestern. Kommer du till en stuga och det är för varmt i sovrummet, sänk först radiatorer innan du öppnar fönster och släpper in kall luft. Använd kilowattimmarna med omsorg helt enkelt. Genom att dra ner på elförbrukningen, eller styra över den till timmar på dygnet då elsystemet inte är lika belastat så kan vi tillsammans mildra konsekvenserna av ett pressat energisystem och ta oss genom vintern med mildare effekter. Och jag vill tro att vi tillsammans kan göra skillnad, säger Cecilia övertygat.  

Avslutningsvis, kan du dela med dig av tre enkla råd till våra läsare, som kanske kan sänka kostnaden på våra kommande elräkningar?

– Absolut, att sänka inomhustemperaturen är alltid ett säkert kort, 1 grad lägre temperatur minskar nämligen energianvändningen med runt 5%. En annan stor energislukare kan vara varmvattnet, så använd varmvatten med omsorg genom att exempelvis korta ner tiden du står i duschen, förklarar Cecilia.

– Är du kund hos Fyrfasen kan jag rekommendera att ladda ner vår app. Här kan du se när på dygnet det är bättre eller sämre att använda el. Med ett timprisavtal kan du styra förbrukningen till billigare timmar och sänka dina kostnader. Har du ett fast elpris varierar inte kostnaderna per kilowattimma, men genom att spara in på kilowattimmarna så går såklart elräkningen ner. Alla tjänar därmed på att spara på elen, nu mer än någonsin, avslutar Cecilia.

Cecilia säger aldrig nej till en tur ut på fjället för att njuta fjällvärlden i Funäsfjällen.

Vi avslutar som alltid ”I huvudet på…” med den enkla men intressanta frågan: Vad är det bästa med Funäsfjällen?

–  Inget går nog upp emot att få vakna upp en tidig morgon i april och ge sig ut på skaren. Den tiden längtar jag alltid till. Men det bästa med Funäsfjällen är att jag kan fylla energi alla dagar på året med något, jakt, löpning, cykling, skidåkning och mycket därtill.  

Ett stort och varmt tack Cecilia för att du tog dig tid för den är artikeln och lycka till med allt vad du har på gång!

Vill du läsa mer om Fyrfasen och deras elavtal? Gå in på deras hemsida och läs mer – tryck här!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »