Search

Strapatser för de minsta fjälläventyrarna

FOTO: Ramundberget

Lek och äventyr finns det gott om för vuxentrötta barn och leksugna familjer. Här finns smygiga stigar, luftiga liftar, hemliga gångar, fisande djur och höga torn. I själva verket kan alla hitta barnet i sig själv här i Funäsfjällen.

I Funäsfjällen handlar det mesta om att vara ute i naturen och alla djuren som bor i den. Dåligt väder finns inte, bara dåliga kläder. Med regn kommer vattenpölar och allt det där du vet… Och mottot om att har man bara nog med godsaker i ryggsäcken fungerar det mesta smärtfritt, det stämmer i alla fall nästan alltid.

Att upptäcka världen med barns ögon kan vara fantastiskt och magiskt. I ett barns värld finns troll bakom den stora stenen, Mickelina har trollat bort sockarna efter badet och det var Bärra Blåbär som sölade blåbärssylt på tröjan under pannkakslunchen. Bli med in i barnens värld i Funäsfjällen.

En familjedestination

Funäsfjällen är en av Sveriges mest älskade destinationer för familjer som söker naturupplevelser och äventyr. När barnen själva får bestämma vad de vill göra på semestern är det många aktiviteter som lockar. Här är några av de mest populära barnvänliga aktiviteterna som gör en semester i Funäsfjällen oförglömlig för de minsta.

Balansera, hoppa, möt djuren som bor här längs Lämmelstigen. Ta liften upp, lek och ha kul, och ta sedan liften ner igen. FOTO: Julius Aspman

Lämmelstigen

Äventyrsstig som startar på toppen av Hamra Komfort linbana i Tänndalen. Balansera på brädor, hitta hemliga stigar och lär om djur som har sin naturliga miljö på fjället i Tänndalen. Här kan du bland annat träffa en järv som fiser, fjällämlar som åker sittlift och en stor ståtlig myskoxe. Aktiviteten är gratis men det behövs liftpass för att åka upp och ner i sittliften.

Klättring är roligt och utmanande. Det är även en aktivitet som alla i familjen kar pröva. FOTO: till höger Julius Aspman, ovanför Åsa Olsson

Klättertorn

I Tänndalen finns möjligheten att klättra på klättervägg utomhus, med vidunderlig utsikt från både vägg och topp. Klättra med instruktör eller en om en förälder har grönt kort kan ni klättra själva.

Cykla över trädgränsen. Både i Tänndalen och Ramundberget hittar du fina flytstigar som passar hela familjen. FOTO: Julius Aspman, Tänndalen
Här finns härliga maskingrävda velodromer, naturliga stigar, hopp och naturliga hinder. Cykla passar liten som stor samt gammal som ung. FOTO: Ramundberget
Det är något helt speciellt med att cykla på fjället. Spegelblanka sjöar, härligt gröna fjäll och blå himmel. Det är livet det. FOTO: Julius Aspman, Tänndalen

Cykla tillsammans

Funäsfjällens cykelleder är riktigt bra och har ett brett utbud av fjällcykling för hela familjen som enkelt kan anpassas efter barnens ålder och erfarenhet. Cykla mountainbike över högfjäll, ner för slingrande flowtrails eller i lekfulla hopp och gupp. Cykelparkerna i Tänndalen och Ramundberget har översiktliga och fina barnområden där barnen kan cykla, busa, hitta kompisar och bli en stabil fjällcyklare. Fjällcykling brukar även vara populært bland de äldre barnen.

För barn som älskar fart och äventyr är pumptracken i Ramundberget och Tännäs ett måste. Här kan de susa fram på sina cyklar eller balanscyklar på en bana full av gupp och kurvor.

Seven summits

I terrängen ovanför Tänndalens skidområde finns flera spännande toppar där det har placerats ut topprösen med namn på de topparna som ingår i Seven Summits. Bra skor, en rejäl matsäck och massa snacks så är ni klara för att ge er ut på toppjakt! När ni samlat alla sju topparna kan ni kvittera ut en fin medalj i receptionen på Hamra Ski Lodge.

Strandhäng på sandstranden på Flon utanför Bruksvallarna. FOTO: Roger Borgelid

Strandhäng

Det finns flera stränder att svalka sig på under varma dagar i Funäsfjällen. Finast av de alla är dock “Playa del Ljusnan” med sina vita sandbankar och klara vatten. Vill man ha brygga och hoppslott är stranden i Tännäs ett mycket bra alternativ.

Bäverstigen

Utflyktsmål som är perfekt för familjer med mindre barn. Stigen som är ca 1,5 km innehåller bl.a. en hinderbana med spännande och utmanande klätter- och kryphinder. Startar vid Risnäset i Funäsdalen.

Mickelinas vandringsled

En härlig stig som börjar från toppen av liften uppe på fjället i Ramundberget. Ta Fjällgårdsliften upp och vandra ner. På den ca 3 km vandringen nedför fjället passerar ni bl.a. Mickelinas hus och Kvarnbäcksfallet där det finns ett vattenfall med möjlighet till bad och lek. Här finns även en spännande linbana och mysig grillplats.

Upptäck också Mummel och rabarber, en rolig skogsbana med djursafari med fina träfigurer. Här kan ni lära er mer om de djur som finns i omgivningarna kring Ramundberget.

Mickelina och häxan kan du plötsligt möta på vandringleden. Undrar vilka hyss de planerar?  FOTO: Ramundberget

Källar´n i Ramundberget

Alla barns favorithäng, en miniatyrvärld av fjället inomhus där barnen kan köra pistmaskin, sköta lanthandeln och hälsa på i Mickelinas gryt. Du hittar det i hotell Fjällgårdens nedervåning i Ramundberget och är gratis för hotellets gäster.

Ingen dag utan fika!

Ingen bra semester utan riktigt gott fika, det är sedan gammalt. Välj mellan en mängd olika bra fikaställen. Bästa konditordisken hittar du på Café Loftet i Funäsdalen, våfflan på Djupdalsvallen vid Mittåkläppens fot och bästa bullen… Oavgjort mellan Ski Lodge i Tändalen och Café Loftet i Funäsdalen.

Gott fika kan rädda vilken dag som helst. FOTO: Damiel Masajada via Unsplash

Sammanfattningsvis, när barnen själva får bestämma vad som ska göras på semestern i Funäsfjällen blir det en kombination av äventyr, lek och lärande. Från fjällvandringar och djurstigar till lekparker och pumptrack, finns det något för varje barn att njuta av. Liftburen cykling, bad i kristallklara fjällvatten och paddling på Ljusnan erbjuder dessutom spännande och minnesvärda upplevelser för hela familjen.

Funäsfjällen är verkligen en plats där natur och äventyr går hand i hand, och där barnens nyfikenhet och äventyrslust kan blomstra. Och kom ihåg, det bästa barnen vet är när de vuxna också leker med.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »