Search

Quiz & Suduko v29

Fasit Quiz v29

1. Måns Zelmerlöv vann den svenska melodifestivalen 2015, men vem kom tvåa?
A. Eric Saade – Sting B. Mariette – Don’t Stop Believing C. Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri 

1. C. Tvåa kom Jon Henrik Fjällgren från Mittådalen med låten  Jag är fri

2. Vilket år invigde HM Kungen Fjällmuséet i Funäsdalen?
 A. 1989 B. 1999 C.  1996

2. B.  Bygdemuseet startades av eldsjälen Erik Fundin (1843-1932). Han reagerade mot att Artur Hazelius köpte upp föremål i trakten, vilka han förde till Skansen. Då Fundin 1893 besökte Trondheim och dess museum fick han idén att öppna ett lokalt museum med de föremål han själv hade samlat in. Intresserade personer i bygden bildade 1894 Härjedalens fornminnesförening och de lät uppförde en första museibyggnad i det som nu kallas Fornminnesparken. Hela bygden engagerades i penninginsamlingar och frivilliga flyttade byggnader till parken. Fundin ägnade sig främst åt katalogisering av insamlade föremål. Han blev dock med åren allt skröpligare och yngre krafter tog vid. De magasin som användes var primitiva och behovet av en museibyggnad växte, men medel saknades. Emellertid brann Fundins hemgård, som låg alldeles intill hembygdsparken, ner 1989. Olika intressenter enades därefter om att uppföra en museibyggnad på platsen. Den stod klar 1998 och invigdes året därpå av kung Carl Gustaf. 

3. Vatten är en fantastisk kemisk förening av väte och syre som är nödvändigt för allt känt liv. Vid vilken temperatur är vatten som tyngst (högst densitet)?
A. -4° C B. 0° C C. 4° C

3. C. Vatten har den unika egenskap att ha lägre densitet i fast jämfört med i flytande form. När man värmer vattnet rör sig molekylerna fortare så att volymen ökar något, vilket ger en lägre densitet. Men om man kyler vattnet nära fryspunkten börjar så smått vattenmolekylerna att ordna sig i den kristallstruktur man hittar hos is, vilket också innebär att volymen ökar och därmed sjunker densiteten. Vid 4 grader är dessa två effekter i balans, dvs det är inte för varmt för att vattnet ska expandera för mycket och det är inte för kallt för att ”isstrukturer” ska börja bildas. Med andra ord är volymen som minst vid 4 grader och därmed är dess densitet också som högst vid denna temperatur.

4. Hur stor kan en bäver bli, mätt utan svans?
A. 70-100 cm B. Upp mot 1,2 m C. 50-65 cm

4. A. Bävern är vårt lands största gnagare. Den kan  väga 18-22 kg och blir 70-100 cm lång, plus svansen på 30-40 cm. Den lever framför allt i vatten och är nattaktiv, så den kan vara svår att få syn på. Däremot kan du se olika spår av dem, som fällda träd.

5. Vad är brunbjörnens maxhastighet?
A. 60 km/h B. 92 km/h C. 70 km/h

 5. A. En björn kan springa 60 km/h när den uppnår sin maxfart. Trots sin storlek på upp till 350 kg så är de väldigt snabba, smidiga, duktiga simmare och kan även bemästra att klättring. Att björnar ses som långsamma och klumpiga djur är en stor missuppfattning många har. Björnen är mycket snabbare än människan och dessutom jämnsnabb med en bil på en mindre väg.

Facit Suduko v29
Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »