Search

Vandring i världsklass i Funäsfjällen

Det finns fjäll och det finns fjäll, men så lättillgängliga fjäll som du hittar i Funäsfjällen finner du inte så lätt…

Text: Michael Althin 

Här i Funäsfjällen vandrar du mitt i ett fantastiskt kulturlandskap. Du möter en storslagen natur, en levande bygd med jord- och skogsbruk och renskötsel. Här erbjuds ett nästintill oändligt antal vandringsleder med mäktiga fjällmassiv utanför knuten med hela 60 toppar över 1000 meter. Inte konstigt att vi kan slå oss lite på bröstet och säga att vi har vandring i världsklass.

Våra snälla och inbjudande fjäll har blivit ett riktigt paradis för många barnfamiljer som vill uppleva fjällen och samla storslagna naturupplevelser tillsammans. 

Här finns det ett stort utbud av äventyr och upplevelser som inramas av en genuin och gemytlig fjällkänsla och fantastiska vidsträckta vyer. Funäsfjällen har blivit många familjers favoritdestination och en plats dit många återkommer och som kanske känns som ett andra hem.

Synen av en betande ren på fjället och även ibland i bykärnan är inte helt ovanlig. För här finner du ett väldigt rikt djur- och naturliv. I området finns bland annat björn, fjällräv, älg, lodjur samt det enda och sista beståndet av vilda myskoxar i Sverige. Har du tur kan du få se några av dessa häftiga djur när du vandrar. Men kom ihåg att i Sverige får man inte medvetet uppehålla sig närmare myskoxarna än 100 meter. En säkerhetsmarginal som kan vara bra att ha från dessa stora djur som väger 225-400 kg.

Tillgänglighet

Vandring i Funäsfjällen är enkelt och tillgängligt. Här finns det fjällparkeringar där det är tillåtet att köra och parkera bilen eller motorcykeln en bra bit upp på fjället. Perfekt för dig som vandrar med barn, vill gå en dagsvandring eller för dig som bara vill spara tid och komma snabbare upp på kalfjället. Genom de tillrättalagda fjällvägarna tar det bara några minuter att nå trädgränsen i lätta och bekväma vandringsskor, att kunna gå torrskodd på utmärkta leder, eller varför inte bara vandra fritt och strosa runt på fjället och insupa tystnaden, lugnet och den höga friska luften. 

Bilvägen upp till t.ex. fjällparkeringen nedanför Andersborg är till exempel den perfekta startpunkten när minsten ska fjällvandra helt själv för första gången, eller när magen längtar efter en våffla och solen plötsligt kommer fram efter en förmiddag med regn.

Till och med vattnet är inbjudande i Funäsfjällen. Det är kristallklart och givetvis ska det drickas. Att ta ett dopp kan för många vara en utmaning, men efteråt fås lön för mödan och ett minne för livet präntas in i hjärnan. 

God som guld

I Funäsfjällen har det satts guldkant på vandringen. Här finns de finaste hel- eller halvdagsvandringarna och samlade under ”Våra Guldturer” och ”KulTurer” Du slipper bära tält och tung packning om du inte vill så klart. Här kan man bo bra på hotell eller i självhushåll och du kan välja att äta gott på några av våra restauranger eller hemlaga med lokalproducerade råvaror. Ett lättare sätt att fjällvandra på helt enkelt.

Så vill du uppleva enkel, äkta fjällvandring med vackra vyer och snöklädda fjäll så har du kommit helt rätt, mjuka svenska fjäll på riktigt!

På fjället försvinner nämligen vardagsstressen och alla måsten, Miniguiden kallar det för ”fjällflow” – svårt att beskriva, lätt att uppleva! 

Välkommen till Funäsfjällen!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »