Search

Därför är Funäsfjällen en vinnare

En pandemi och en mer eller mindre inställd påsk med klara råd om att undvika onödiga resor inom Sverige kom som en käftsmäll för de allra flesta den 19 mars 2020. Men sommaren skulle komma med en riktig överraskning. Sveriges befolkning ville på semester i svenska fjällen. Kort sagt, de vill vistas ute, få frisk luft, vara aktiv och undvika trängsel.

Det visar sig att Funäsfjällen blir en klar favoritdestination sommaren 2020. Vi blir en destination som andas positivitet i pandemitider. Men vilka erfarenheter sitter vi med nu efter både sommaren, hösten och jul- och nyårshelgen? Vi tog ett prat med Sigge Jungell, VD i Destination Funäsfjällen för att höra vilka erfarenheter och känslor de sitter med nu.

– Sommaren 2020 var ett riktigt rekordår i området med många besökande gäster och framför allt nya gäster som aldrig tidigare besökt vårt område. Vi la märke till att utbudet på aktiviteter i området blev tidigt fullbokade. Särskilt cyklar blev fort uthyrda, men även klätterselar, kanoter, guidade turer mm var attraktiva för våra gäster, berättar Sigge.

Att just Funäsfjällen blev en stor vinnare tror Sigge delvis beror bland anna på att det är ett stort geografiskt område.

– Funäsfjällen inkluderar hela åtta byar, något som innebär att besökarna har stor plats att breda ut sig på. Det kan visa sig att i pandemitider gör det att gästen enkelt kan känna sig trygg.

Dessutom är Destination Funäsfjällen en åretrunt destination för alla åldrar och kan erbjuda något för alla årstider. Det vill jag säga gör vårt område unikt.

Sigge, VD Destination Funäsfjällen
Efterfrågat boende

Funäsfjällen har allt i från hotell, vandrarhem, pensionat, stug- och lägenhetsbyar samt privatstugor.

– Vi ser att efterfrågan just nu är som störst för självhushåll och det är naturligtvis p.g.a. Corona-pandemin. En god förklaring till detta tror vi är tryggheten att bo och rå sig själv med sin familj. Det har både varit rekommanderat och följaktligen minskar det risken för smitta. Vi ser även ett ökat interesse för att hyra ut sin stuga genom oss i Destinationen som är mycket glädjande, fortsätter Sigge. 

Funäsfjällen har även många privatstugor. Många av dessa har tidigare använts mest under vinterhalvåret. Men under året 2020 kan man se en ny trend – att många av de som haft stugor här i många år, och kanske även i generationer, har ”återupptäckt” Funäsfjällen, som sommardestination. 

Vinter och vår 2021

Efter hösten blev det igen osäkert hur Covid-19 situationen skulle påverka svenskars resor. Helt fram till 13 december var det osäkert vilka reseråd som kom att gälla. Även den här gången blev det en positiv utveckling och goda nyheter.

– Ja vi ser en väsentlig ökning under jul-, nyårs- och trettonhelgen 2020/2021. Det handlar om en ökning på drygt 30% och det visar att besökarna känner sig trygga hos oss. Det är självklart fint att se.

– Vi jobbade mycket med att sprida information om utarbetade försiktighetsåtgärder inför jul- och nyårshelgen och vi tycker att våra gäster har skött sig oerhört bra och verkligen anammat de regler för avstånd och trängsel som vi har uppmanat till. Detta gäller även i skidanläggningar, på butiker, hotell och restauranger, berättar Sigge.

– Vi vill även poängtera att all personal som jobbar i Funäsfjällen verkligen har tagit sitt ansvar med att skapa och upprätthålla de rutiner som krävs för att de förhållningsregler som Folkhälsomyndigheten satt upp, fortsätter Sigge.

– Samtidigt vet vi att några branscher har det väldigt tufft och drabbas hårdare av dessa regler, något vi hoppas ska bli bättre i kommande vår och sommar.

Framtiden

Slutligen, hur ser resten av vintern, och sommaren 2021 ut just nu, tror vi att besökarna återvänder?

– Så som läget är just nu ser vintersäsongens sport- och påsklovstider riktigt lovande ut, och även där ser vi en ökning i antalet bokningar. Det är självklart lite tidigt att säga men vi är positiva, säger Sigge med ett leende.

– Hur sommaren 2021 blir är för tidigt att sia om, men efterfrågan finns och blir den som sommaren 2020 så blir det ett riktigt bra år, avslutar Sigge.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »