Search

I huvudet på Rasmus Bent

Nu när sommaren gradvis övergår till höst påminns vi också om att tiden fram till skidpremiären krymper allt snabbare. Så i detta nummer vänder vi därför blickarna västerut mot Tänndalen och möter Rasmus Bent, VD för Tänndalen för att just prata lite om förväntningarna och förutsättningarna inför den kommande vintersäsongen.

Text : Michael Althin   |   foto : Emrik Jansson

Hej Rasmus, trevligt att ses och tack för att du tar dig tid för den här intervjun. Vi förstår att det är fullt upp nu, även om det är ett par månader kvar tills ni drar igång den viktiga vintersäsongen med full kraft. 

Om vi tar den frågan först, när räknar ni med att dra igång liftarna och övrig verksamhet?

– Tjena, vad kul att ni vill uppmärksamma Tänndalen och vår verksamhet här i västra delen av Funäsfjällen, som svar din första fråga så startar Sveriges längsta skidsäsong redan den 28 oktober i år med skidåkning fram till Kristi Himmelfärd. Nu går vi in i en fantastisk tid med vackra färger och stänger sommarsäsongen den 24:e september, så det är fortfarande några veckor kvar med vandring god mat på Ski Lodge och bra utförsäljning i Hamra Sportshop.

Innan vi fortsätter skulle det vara intressant att veta lite mer om dig som person, till exempel din bakgrund, varför du hamnat där du är idag och så vidare?

– Jag är född i Huskvarna men uppvuxen här i Funäsdalen, Mitt första jobb var att plocka lakan och bädda sängar på Fjällgården i Ramundberget under helgerna när vi gick i skolan, sedan blev det jobb i skiduthyrningen. Efter 9:an så gick jag på fotbollsgymnasium i Huskvarna men fotbollskarriären blev kortvarig, längtan efter Funäsfjällen blev för stor. Jag har jobbat i besöksnäringen hela mitt liv och älskar verkligen det! Jag älskar service, värdskap och skidåkning så jag har verkligen ett drömjobb.

Tänndalen har ju vuxit en hel del de senaste åren och bland annat utsetts till Skandinaviens bästa skidort ett antal år av analysföretaget Nordic Bench. Vad tror du är storheten med Tänndalen, vad är det som attraherar gästerna att välja just det här området?

– Det är en bra fråga och i grunden tror jag att Tänndalen ses som en genuin skidanläggning som vågar prova nya vägar men framförallt så älskar vi skidåkning. Allting vi gör bygger i grunden för vår passion för skidåkning, som tex när vi öppnade Sveriges första topptursområde Hamra Syd, eller som förra året när vi uppgraderade skidåkningen för våra minsta gäster med nytt barnområde och ny skiduthyrning i Tännporten. Våra gäster är riktiga skidåkare och prioriterar, snö, skidåkning och tid med familjen framför badhus och McDonalds, menar Rasmus.

När jag började här i Tänndalen så var vi 18 stycken som jobbade sommartid nu är vi nästan 50 på lönelistan så sommaren har blivit en viktig del för verksamheten helt klart.

– Rasmus –

Hur ser ägarbilden ut idag, Grönklittsgruppen finns vad vi förstår inte längre?

– Nej precis för ganska exakt 2 år sedan så styckades Grönklittsgruppen upp och såldes till bland annat en norsk hedgefond, Tänndalen köptes däremot av 3 stycken privatpersoner som har anknytning till området som gäster och har stuga här i Tänndalen. Vi har på många sätt blivit mer självständiga under denna tiden och framförallt så har vi tagit fram en tydlig plan för utveckling av anläggningen och tagit större ansvar för reperation och underhåll än vad våra tidigare ägare gjort.

Funäsfjällen har kanske tidigare setts mer som en vinterdestination av många, men under senare år har det synsättet nog förändrats. Om du skulle uppskatta ett ”normalt” år och fördela omsättningen utifrån en kalender, vart landar vi då?

– Det stämmer bra att destinationen mer och mer, både marknadsförs och ses som ett åretrunt-alternativ bland många. Vårt primära mål för utveckling av sommarprodukten har varit att kunna anställa mer helårsanställd personal, vi tror att folk vill bli igenkända och trivs här oss oss när man möts av ett leende eller ett hej. När jag började här i Tänndalen så var vi 18 stycken som jobbade sommartid nu är vi nästan 50 på lönelistan så sommaren har blivit en viktig del för verksamheten helt klart. Idag ligger ca 15% av omsättningen under sommarmånaderna men vår vision är 30%.

Om vi håller oss till barmarksperioden för en stund och tittar på några av era satsningar där det känns som att ni hittat rätt. Jag tänker framförallt på Musik på Kalfjäll, där ni lyckats med konststycket att kunna erbjuda publiken artister av toppklass och det på en arena med (oftast) bra väder, hur tänker ni där, kommer det konceptet att fortsätta, kanske vidareutvecklas?

– Ja Musikkväll på Kalfjäll har verkligen blivit en succé. Det som känns extra roligt är att det också blivit en snackis i artist-Sverige där flera artister har bett om att få komma hit och spela. Att få njuta av fantastisk musik men utsikten från toppen är verkligen något speciellt och något som jag varmt kan rekommendera er som inte varit här än. Vi har några spännande artister att presentera inför nästa år snart och vi sitter faktiskt just nu och spånar om vi kan hitta på något roligt under vintern. De satsningar som vi gjort på cykling har också såklart varit väldigt viktiga och mottagits fantastiskt av våra gäster, även här har vi en del nyheter att presentera inför nästa år vilket känns roligt.

Nu är vi snart i september månad och som du berättade inledningsvis så kommer Tänndalen att erbjuda utförsåkning redan i slutet av oktober. Om vi för en stund stannar vid temat sparad, eller tidig snö, hur viktig är den produkten för era affärer, för varumärket Tänndalen och för era långsiktiga planer? Det är ju ett omfattande arbete som kräver planering och inte minst ekonomiska resurser.

– Att veta exakt när vi öppnar är av stor betydelse när vi bokar in våra grupper under försäsongen och garanterar intäkter under månad när det annars mest är röda siffror. Men det har också gjort att vi blivit effektivare vid snöläggning och kunnat spara en hel del energi då vi kan vänta in kallare grader innan vi startar snökanonerna m.m. Men det ska gudarna veta att det är inte bara, bara att spara snön det är mycket jobb och alla mina anställda sliter verkligen häcken av sig för att rulla ut dukar mm. för att göra detta möjligt.

Du Rasmus, under den här intervjun och i andra samtal, har jag upplevt att oddsen för att du skall flytta härifrån och istället göra något helt annat är i princip noll. Så vad ser du framför dig de närmaste fem till tio åren, var befinner du dig då, och framförallt vad har hänt i Tänndalen?

–  Haha, ditt odds skriver jag definitivt under på, framtiden, ja den formar vi ju själva, men min förhoppning och vision är definitivt att vi kan skapa förutsättningar för att fler människor ska kunna leva och bo här med jobb året runt. För egen del så har jag tagit upp golfen igen och förhoppningsvis så åker jag mer skidor med familjen.

Om vi tittar lite bredare och med ett längre perspektiv så har vi tillsammans med Härjedalens kommun tagit fram ett planprogram, alltså ett bredare underlag med visioner och riktlinjer att utgå ifrån för en ny framtida detaljplan. Här vill vi göra plats för fler typer av serviceinrättningar, eventuellt en förskola, någon/några vill kanske öppna mindre butiker. Nya entreprenörer kan se möjligheten i att driva företag, men vi vill även göra det enklare för fler att bosätta sig permanent i Tänndalen, det finns inte många platser som slår Tänndalen.

Men nu har vi till slut kommit till Miniguidens obligatoriska slutfråga: Vad är det bästa med Funäsfjällen, du får alltså inte enbart svara Tänndalen….

– Människorna, vi borde be Länsstyrelsen göra ett naturreservat för riktigt folk, vi som bor och jobbar här i Norrlands inland känns ibland bortglömda och det finns flera intressen som inte vill att det ska vara någon utveckling här. Jag är helt övertygad om att vi måste ha en utveckling av området för att mina barn och barnbarn ska kunna leva här. Det finns alldeles för många byar som gapar tomma och där storhetstiden ha passerat. I Funäsfjällen har vi allt på plats för att kunna utveckla men framförallt underhålla och förvalta vår natur.

Ett stort tack för din tid Rasmus vi uppskattar verkligen att du kunde frigöra dig från inbokade möten och annat. Nu får vi alla hoppas att årets vintersäsong blir det vita guldet!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »