Search

Med fyrtassdrift på fjället

Att vistas på fjället med sin fyrbenta vän är både mysigt och härligt. Hundarna älskar att vara med ute och myser (och snarkar) lika mycket som oss i soffan efter en dag ute på fjället med frisk luft. 

Några hundar är födda att springa. De springer mil efter mil och ser inte ut att vara trötta alls, men låt er inte luras. Precis som människor med bra kondis, har dom tränat mycket för att bli så uthålliga och löpstarka. Och det är stor skillnad på att gå en tur i vintervädret och att åka skidor. 

Att vara med på skidtur på fjället är fysiskt mycket krävande för en hund. Vi kan susa iväg och låta skidorna göra jobbet, medan hunden måste göra hela jobbet själv. Och hunden kan inte heller prata eller säga ifrån när den är trött och behöver en paus. Och tro mig, hunden kommer att löpa tills den stupar för att hinna med sin husse och matte. 

Lämna skidor med stålkanter hemma och kolla vilka koppelregler som gäller innan ni drar ut på fjället.

Men det är mer än bara längd på turen och tempo att tänka på. Här kommer våra tankar om vad vi bör tänka på när vi beger oss ut på vinterfjället.

Innan ni åker ut

Har du en ras med mycket päls mellan tårna så kan den behövas klippas ner ordentligt för att det inte ska fastna snö och is i den. Det kan skava, bilda sår och sprickor. Snö kan dessutom vara både vass och grovkornig för hundens tassar  så tänk på att skydda de genom att smörja in tassarna en stund innan ni ska ut med en fet salva.

Hur långt orkar ni åka?

Tänk på att välja en tur som ni båda klarar av. Ta hellre en lite kortare sväng till att börja med för att känna efter. Även om du är en van skidåkare är det en helt annan sak att ha med sig en hund. Träna lite lugnt i början för att sedan skruva upp nivån. Anpassa turen efter både kondition och ålder, och kom ihåg att lägga in nog lugna partier och tillräckligt många pauser på vägen. Och åk inte så fort att hunden tappar dig ur syne.

Ett annat gott tips, ta gärna reda på vilka spår som är populära bland åkare som aktivt utövar skidor som en sport och välj bort dessa. Välj i stället ett turspår som är bredare, och där folk åker lite långsammare och mer ”njutningsfullt”.

Även om vårsolen värmer kan man lätt bli kall av att pausa
och väderomslag kan komma plötsligt i fjällen

Packa säcken

Köldkramp? Lätt för att få snöklumpar och is under tassarna? Investera gärna i några sköna tasskydd till kompisen. Vårsnön är ofta grovkornigt och skarp och tasskydd är guld att använda på fjället för att skydda mjuka tassar. 

Ett täcke och något att sitta/ligga på till hunden när ni tar en paus kan också vara bra att ha med. Även om vårsolen värmer kan man lätt bli kall av att pausa och väderomslag kan komma plötsligt i fjällen, även i påsk. Och hundar kan också få urinvägsinfektioner av att sitta på kalla underlag.

Och du, lämna helst fjällskidor med stålkanter hemma, det är ingen riktig bra kombination tillsammans med hunden.

Hundbajs är inte bästa glidvallan om vi säger så

Fyll på med energi

Kom ihåg att rinnande vatten inte alltid är lätt att hitta på ett fjäll på vintern, så ta gärna med en ihopfällbar mat/vattenskål och extra vatten. Packa extra mumsig proviant till speciellt hund men även till skidåkare så att ni orkar mer. Dessutom får ni en ursäkt till att pausa och njuta lite extra på vägen. Glöm heller inte att ta med dig bajspåsar ut om din hund skulle få för sig att ta ett toalettbesök i spåret – hundbajs är nämligen inte bästa glidvallan, om vi säger så…

Koppeltvång

Sist, men inte minst. På grund av renskötsel behöver du som oftast att ha din hund kopplad på fjället. I vissa nationalparker och naturreservat råder speciella regler, kolla alltid innan du besöker dessa tillsammans med din hund.

Och när vi ändå pratar koppling, så finns några olika alternativ. Om din hund vill dra är det viktigt att inte använda ett halsband. Det är inte bra för hundens hals. Välj hellre en sele. För drag brukar en y-sele vara ett bra val, men det beror din hunds anatomi och vad den är van vid och vad som passar er. Uppsök din djuraffär och få hjälp om du är osäker. Men låt inte en hund som inte växt färdigt göra någon dragträning, det är mycket mer belastning än vad en valpkropp klarar av. 

Slutligen, njut! Frisk luft, vidsträckta vintervyer och skön motion tillsammans med din fyrbenta vän är verkligen någonting alldeles speciellt.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »