Search

Guldkantad vandring

Att fjällvandra i Funäsfjällen är som att äta frukostbuffé på ett femstjärnigt lyxhotell. Allt ser bra ut, du har oändligt med valmöjligheter att välja mellan och du kan välja precis vad du vill ha på din tallrik. Det är kanske inte konstigt att några av dessa noga utvalda fjällturer kallas för just Guldturer.

Det är fantastiskt att få strosa runt på fjället och njuta av tystnaden, lugnet och stillheten. Och inte minst, den rena fjälluften. Att fjällvandra ger en omedelbar känsla av frihet. Vardagens stress försvinner och alla måsten lämnas därhän. Mjuka fjäll omfamnar dig och vyerna är magnifika. Och i bäckar och åar är vattnet kristallklart och kallt och går alldeles utmärkt att dricka.

Funäsfjällen har för många blivit en plats dit man gärna återkommer och som nästan känns som ett andra hem. Här finns många härliga upplevelser och äventyr att upptäcka, även om du varit här många gånger.

Här finns fantastiska möjligheter till vandring under sommaren och långt in på hösten. På flera ställen finns även det som kallas fjällparkeringar där det är tillåtet att köra och parkera en bra bit upp på fjället mot en mindre avgift. Perfekt för dig som vandrar med barn, vill gå en dagsvandring eller för dig som vill spara tid och komma snabbare upp på kalfjället.

Alla fjällturer och vandringsleder kan läsas mer om i appen Funäsfjällen spår och leder. Där kan du även se om leden du önskar att gå är öppen för färdsel eller om den av någon orsak måste vila lite.

På toppen av Mittåkläppen är vyerna magiska och även om turen är kort är det enkelt att känna som att man står på toppen av världen – på ett vis. FOTO: Åsa Olsson
Utvalda vandringsleder

Runt Funäsfjällen finns ett nätverk av vandringsleder som kallas Guldturer. Det är noga utvalda fjällturer och vandringsleder för alla smaker som tar allt från en timme till en dag att genomföra. Det är en blandning av rundvandringar och tur-och-retur turer. Vissa bynära andra en bil-eller cykeltur bort. Här kan du välja vad du vill upptäcka, vattenfall, makalösa toppar, en bit kulturhistoria eller hitta dina egna smultronställen.

Vi ger dig här några av våra favorit- guldturer. Turer som har blivit något av en ikoner i Funäsfjällen.

Spa i Livsäterån

På mindre än en timme når du de långa och mjuka stenhällarna och Livsäteråns sprudlande strömmar. Ett fjällspa med virvlande bassänger och fall som varma sommardagar är ett badparadis. Ett besök till Livsäterån är aldrig det andra likt då även vattennivån varierar stort från dag till dag.

Här på fjällplatån Flåten ges vida fjällvyer åt alla håll över Funäsdalens by och sköna profiler som Funäsdalsberget, Skarvarna, Helagsmassivet och Storvallsruet. Leden är lättvandrad och passar perfekt för familjer med små barn. Följ skyltarna från högsta Hållan, det är väl märkt hela vägen.

Hällmålningar & dvärgrödingar

Sammanfattningsvis tre äventyr i ett! I mysiga Messlingen kan du vandra Hällmålningsrundan med de över 4000 år gamla hällmålningarna och den storslagna Evagraven. Tidigt på sommaren är den 25 meter breda och upp till 15 meter djupa kanjonen till dels fylld med snö, men snart smälter den och man kan gå på upptäcktsfärd där nere. Fortsätt sedan turen till nästa förkastningsspricka, Fiskhålsgraven, och spana på de små, små (men fullvuxna) dvärgrödingarna.

Still lake in front of mountains
Mysiga Mittåkläppen

Detta fjäll har blivit nästan ett ikon för Funäsfjällen med sin vågliknande form och lättillgängliga topp. Vandringen startar vi den gamla Fäboden Djupdalsvallen, som förresten serverar en av områdets smarrigaste frasvåfflor. Stigen är enkel att vandra och passar gammal som ung. Skarsfjällen böljar i horisonten till vänster när du går uppför fjället. Väl uppe på fjällplatået får du 360 graders vy runt om till alla omgivningens toppar och bergsmassiv, Sylarna, Helags, Anåfjället med mera.

Mjuka Anåfjället

Anåfjällen följer dig som vågor mot horisonten när du kör genom Funäsfjällen. Vandringen upp på fjället går genom fäbodmark, trollaktig skog och upp på det karga och steniga fjället. Stigningen är brant men absolut värt det. Här möter du ofta renerna som rör sig längs åssidorna och ripan som solar sig i fjällväggen. Väl över trädgränsen ligger fjällen för dina fötter, här är utsikten magnifik. Många nöjer sig med att gå upp till Ånnfjällstjärnen, men för lite extra grädde på moset bestiger du Ånnfjället topp på 1301 m.ö.h och får allt det där lilla extra som kommer med en toppbestigning.

Blomsterfjället

Den kalkrika jorden och kalfjälls-miljön i Tänndalen är för botaniker ett av Sveriges artrikaste områden med över 400 olika arter. Stigen från riksväg 84 är enkel att hitta och skön att vandra. På vägen passeras tusenåriga gravhögar och fångstgropssystem. Informativa skyltar berättar om svunna tider. På fjällängarna har även den lokala bonden sina kor, så det är viktigt att stänga grindarna efter sig och att hålla hunden kopplad.

Sista biten upp genom skogen är lite brantare men snart blir lutningen flackare vidare upp mot toppen. Här blickar du ut över Tänndalen och dess slingrande å nere i dalen, Lillskarven mot öst, Anderssjöarna i norr och där borta i horisonten sticker Skarsfjällen och Helags upp som sockertoppar.

Många alternativ

Variera dina dagsturer och passa på att njuta av fjällen, den friska luften och de fantastiska vyerna.

Med över 30 Guldturer och därtill roliga KulTurer är det i slutändan lätt att hitta en vandring eller ett äventyr som passar din form och dina önskemål. Läs om alla turer på funasfjallen.se eller hitta de i appen Spår & leder Funäsfjällen.

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »