Search

Få fjällflow på Funäsfjällens leder i sommar

Foto: EJansson

Vilka av Funäsfjällens Guldturer gör sig bäst i ett par löparskor? Vi bad Mikaela Sundbaum, som driver Mikaelas Skidskola vintertid och guidar vandring och löpning om sommaren, att tipsa om sina favoriter. 

Text: Mikaela Sundbaum 

Långa bergsturen är helt magisk att springa, bjuder på både utsikt, flyt och bynära löpning. Foto: Rasmus Ekman

Fjälllöpning kan göras på de flesta av Funäsfjällens Guldturer, eller längs de utmärkta sommar- och skoterlederna om du är beredd att springa i mer stiglös terräng. Med fjällöpning längs våra vackra leder är det enkelt att orientera sig och du kan fokusera på upplevelsen. Här är tre av mina absoluta favoritguldturer med löparskorna på:

354 Långa Bergsturen 

Den allra finaste morgonen tar jag mig uppför Funäsdalsberget. Då ligger dimman över byn som ett lock och här uppe lyser solen. 360 graders fjällvy och fantastiskt att springa på hyllorna bortöver. Snart tränger sig solens strålar igenom locket över byn och lagom tills att jag är nere har byn börjat vakna till liv. Ett dopp i Funäsdalssjön och frukost på Nya Jonssons och morgonen är komplett. 

På väg tillbaka känns det bitvis som att fötterna går av sig själv. 

Mikaela om guldtur 550

550 Livsäterån 

Ibland när jag springer här tänker jag att många har sitt elljusspår och en 5-kilometers slinga som standard. Jag älskar att kunna säga att det här är min standardtur. Lättsprunget och med fenomenal utsikt. Är det varmt händer det att jag badar halvvägs, alltid tar jag mig en hand av Livsäteråns vatten. På väg tillbaka känns det bitvis som att fötterna går av sig själv. 

552 Andersborg-Lillskarven 

Jag parkerar på Fjällparkeringen och är redan uppe på fjället när jag snörar på mig löparskorna. Det gör att en toppbestigning på 1224 meters höjd över havet känns mer än rimlig att ingå i denna löptur. Stor fjällkänsla och som så många andra av Funäsfjällens Guldturer är underlaget snällt. En våffla på Andersborg kan förgylla turen. 


Fjälllöpning kombinerar det bästa av två världar, fantastisk natur och aktivitet. Foto: Emrik Jansson

Miniguidens tips till trygg & skön fjällöpning

Löpning i fjällen bjuder även in till lite längre sträckor, vilket gör att man bör packa med sig en ryggsäck med lite förnödenheter. 

Tänk ungefär som en dagstur. Fjällöpning innebär också att man är mer utsatt när man beger sig ut i öppen terräng. Väderomslagen kan vara snabba och säkerheten måste därför alltid gå först. 

Spring med någon

Sällskapa gärna med någon, inte bara för säkerheten utan för att det är trevligt. Springer du själv – lägg upp en tänkbar rutt, följ den och meddela var du ska. Tekniska hjälpmedel som geografisk delning via Google Maps eller app-funktioner på träningsklockor som fungerar också bra.

Spring längs markerade leder

Håll dig till markerade leder. Skulle vädret ändras och sikten förämras kommer det förr eller senare dyka upp skyltar eller vindskydd. Dessutom är det betydligt mindre belastande för vår fjällmiljö och lättare att springa på.

Fixa ett par trailskor

Investera gärna i ett par trailskor. Förutom bättre fäste så har de en tåligare konstruktion som skyddar fötterna mot vassa stenar, rötter och dylikt. De är också något mindre dämpade än vanliga asfaltskor. 

Karta & kompass

Lite beroende på var man ska springa så klart. Men, ska man ut på fjället och göra en längre löptur så är karta och kompass ett måste. 

Väderomslagen kommer raskt och när riktmärken och annat försvinner så finns det inte så mycket kvar att gå på. Investera gärna i en karta som kan stå emot vatten och annat. Calazo gör bra grejer, finns att köpa flera ställen i området.

Ryggsäck med vätskesystem

En ryggsäck med vätskesystem är en bra idé och säkrar dig vatten under turen. Denna ryggsäck kan användas både under dagsvandring och cykelturer. Ryggsäcken har en vattenpåse för mellan 1,5-3 liter vatten. 

Fyll på vatten

Springer du förbi en fjällbäck så passa på att fyll på din vattenflaska. Ju högre upp på fjället du kommer desto mindre och färre bäckar finns det att nyttja. Men är det varmt, glöm inte att få i dig salt. Lite chips i väskan eller sportdryck att blanda ut med vattnet är att rekommendera.

Skavsårsplåster & linda

Även om man har väl ingångna skor så vet man aldrig vad som kan hända. Skavsårsplåster har alltid en plats i ryggsäcken. Det är en billig försäkring för en mer lyckad dag, om skavsåret skulle vara framme. Ett annat bra tips är en elastisk linda eller ett litet första-hjälpen-kit helt enkelt. Bra grejer!

Energibars eller något att tugga på

Packa ner lite förtäring. Ofta är ju det här kanske mer upplevelselöpning än ett stenhårt kvalitetspass, vilket gör att man kan springa även med mat i magen.

Förstärkningskläder & buff

Ta med en vind- och vattentålig jacka, vädret kan som sagt slå om snabbt i fjället. Ett extraplagg så det finns något torrt att dra på sig om turen blir längre än planerat är också bra.

En buff, mössa eller tunnt pannband är också bra att ha. Allt som allt tar det här ganska lite plats och är en enkel försäkring för att hålla sig något varmare och torrare om skitvädret skulle dra in.

Njut!

Passa på att njuta! Du är i fjällen. Stanna upp ibland. Ta lite längre pauser. Skippa kvaliteten och världsmästartempot. Njut av allt du har runtomkring dig. Du är i fjällen. Behöver jag skriva det en gång till?

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »