Search

10 goda råd för topptur

När liftarna tystnar och pistmaskinerna stannar är fjället fortfarande öppet. Och med det sköna påfyllet av snö ser det ut som att toppturssäsongen kommer bli fantastisk i Funäsfjällen. Men innan du drar i väg – säkerheten är jätteviktig på fjället. Se till att transceiver, spade och sond är i ryggsäcken, och att du kan använda dessa. Och kolla lavinprognoser 😉 Är du helt ny i gamet, se om du kan få hänga på någon som har erfarenhet, eller häng med en guidad tur med någon av områdets aktivitetsföretag. När det är sagt – här är några goda råd, framför allt teknikråd, för topptur på fjället.

1. Sätt på stighudarna ordentligt

Första steget är att sätta på stighudarna ordentligt på skidorna. Fokusera på hur hudarna sitter på skidorna och att de inte sticker ut över kanten någonstans. Det senare kommer att ge dig problem med kantgrepp på vägen upp. Tekniken för att sätta fast stighudar är att använda den lilla metallöglan och dra åt den ordentligt på spetsen av skidan. Tryck sedan fast stighuden ned längs skidornas längd, se till att den sitter helt rakt på skidorna och dra åt den på skidans svans. De måste sitta tajt så att det inte plötsligt släpper. Det absolut bästa är självklart att du har anpassat stighudarna till din skidor redan dagen innan du ska topptura.

2. Ha så mycket kontakt med snön som möjligt

Minimera energiförbrukningen och kom effektivt upp till toppen genom att undvika att lyfta fötterna, det är för ansträngande. Försök istället att dra skidorna längs snön på vägen så att du undgår att lyfta skida och bindning varje gång. Tänk dig att du måste dra stortån längs snön när du tar ett steg och skjut skidorna framåt.

3. Ta av de varmaste skidkläderna

Lägg jackan i ryggsäcken, ta av hjälmen och sätt på solglasögon istället för goggles. Du behöver färre pauser på vägen upp och kommer inte att vara helt överhettad när du når toppen. Det kommer att vara lite kallt de första minuterna, men värmen kommer fort!

4. Ta kortare steg och hitta en bra rytm

Även om det kan vara frestande att ta längre och färre steg, är det bättre med snabbare och kortare steg. När sluttning blir brantare, anpassa dina steg och gör dem lite kortare. Se också till att hitta en bra rytm som varken är för snabb eller för långsam, men som du kan hålla hela vägen. Det gör resan upp mycket mer bekväm och låter dig ha energi kvar till att njuta av den fantastiska naturen som är lika mycket en del av upplevelsen.

5. Gå inte för brant

Ett klassiskt nybörjarmisstag som vi har gjort massor av gånger, är att vilja gå en så direkt väg som möjligt. men det är bättre att satsa på en lite längre sträcka, med flera svängar och en plattare lutning. Det är bekvämare och i slutändan är det också snabbare och effektivare.

6. Kick turns – hur du vänder

Kick turns/switchbacks/geländeschwung/vändning – kärt barn många namn. Används för att vrida på stegen på ett brantare parti. Det är detta som ger ett toppturspår dess karakteristiska utseende, som en sicksack linje fram och tillbaka över en bergsida.

Först, gå lite längre än där du kommer att svänga. Se till att skidorna sitter stabilt mot underlaget. Sätt gärna en stav nedanför dalskidan för extra säkerhet. Sväng runt bergsskidan (översta skidan), så att den är vänd åt motsatt håll, dvs pekar åt det hållet som du vill gå. Nu står du med en skida åt varje håll, och det kommer förmodligen vara ganska obehagligt. Så särar du på det andra benet, gör en snärt med foten och får den andra foten och skidan runt. Då ska bägge skidorna peka framåt och du är nu redo att gå vidare.

7. Följ andras spår

Om möjligt, är det nästan alltid lättare att följa ett redan existerande toppturspår. Det är tidskrävande, tekniskt svårt och mycket tyngre att göra ett nytt spår.

8. Erbjud dig att spåra

Är du en del av en grupp där det är nödvändigt att sätta ett nytt spår, även kallat breaking trail? Erbjud dig att byta till att vara ledande. Det är bra stil, för det är mycket svårare att sätta ett nytt spår än det är att följa. Genom att turas om att föra, kan gruppen hålla ett högre tempo.

9. Bootpacka aldrig i ”skintracket”

Om du befinner dig i en situation där du måste gå på pjäxorna en bit upp på sluttningen. Gå aldrig på eller i skintracket, spåret som tidigare topptursåkare har gjort upp mot toppen. Det är dålig stil och uttröttande för alla som eventuellt kommer efteråt.

10. Njut av tiden på toppen

När du når toppen, är det viktigt att bara njuta av tiden, utsikten, en klunk vatten och lite mat. Du har just kämpat för att komma till toppen, så det måste också avnjutas. Få på lite extra kläder så att du inte fryser, ge kamraterna en high five, ta ett topptursfoto och njut av den fantastiska utsikten.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »