Search

Nytt toppturområde i Tänndalen

Fjällsidan där allt började återuppstår igen. Men den här gången utan liftar och nedfarter. Tänndalens första skidområde öppnar på nytt!

Den södra sidan av Hamrafjället, på andra sidan Rörosvägen sett från Hamrafjällets skidbackar, är fjällsidan där allt en gång började här i Tänndalen. När de första skidturisterna hittade till Tänndalen under tidiga 1900-talet så fanns det varken pister eller liftar. Men använde långa träskidor och läderpjäxor för att åka både uppför och utför. Så kom ”Pinnen” – en legendarisk färdledare och skidlärare – till Tänndalen och 1951 öppnade den första pisten med tillhörande sittlift på den sydvända sluttningen av Hamrafjället. Av olika anledningar fortsatte sedan Tänndalens skidområde att växa fram på den nuvarande sidan av dalgången. Den gamla liften monterades ner och pisten har sakta vuxit igen.

En idé växer fram

Toppturstrenden växer så det knakar. Fler och fler upptäcker tjusningen med att ta sig till toppen för egen maskin och för att sedan njuta av sina välförtjänta svängar utför. Träning och nöje i en härlig kombination. Vi som alltid klurar på nya idéer kom plötsligt på det mest självklara, att öppna Tänndalens första skidområde igen! Vi ger dig skidåkning i sin allra renaste form, utan liftar och liftköer, precis som det en gång började.

Men, tänker du kanske nu. Fjällsidan finns redan. Vad ska ni egentligen göra? Jo, det ska vi berätta. För det första ska skogen försiktigt glesas ur – lagom mycket för att det ska bli njutbar skidåkning, lagom lite för att träden ska fortsätta att samla på sig den härliga lössnön. Vi ska röja både enkla och tuffa leder till toppen. Därefter ta fram och förstärka alla roliga features som redan finns i terrängen – klippor, hopp och rännor. Självklart ska vi hålla koll på lavinfaran och göra insatser om det behövs, området kommer att ingå i skidpatrullens ansvarsområde. Vår ambition är helt enkelt att skapa ett område med fantastisk friåkning under säkra former. Både för dig som aldrig provat topptursgrejen och för dig som har full koll. Vi tror att det kommer bli hur bra som helst. Fjällsidan i fråga ruvar nämligen på riktigt mycket fin åkning!

Vi vill ha dig med på resan

Som du kanske listat ut vid det här laget så kommer inte den här idén från ett styrelserum med fokus på kassaflöden och liftkapacitet. Nej, den här idén kommer från att vi helt enkelt älskar skidåkning och brinner för att bjuda våra gäster på nya upplevelser. Dessutom, vi vill bjuda med dig på resan och det finaste du kan ge är tid. Under våren och sommaren kommer vi genomföra ett antal ”arbetskvällar”. Du kan bland annat hjälpa till med att röja sly, dra ris, bygga skyltar och snygga till den gamla toppstationen.

Vill du läsa mer? Se här

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »