Search

Vad är catch & release?

FOTO: Roger Borgelid

Ibland när man läser om fiske hör man uttrycket Catch & Release. Vad innebär det egentligen? Vi ser lite närmare på begreppet.

Hållbarhet är i tiden, även inom fiske. Tanken med Catch & Release är att vi ska fiska hållbart och förnuftigt. Översatt så betyder det ju att fånga och släppa. Ta inte upp mer än det du behöver, släpp tillbaka de små som får växa till sig och de riktigt stora rackarna som är viktiga för leken. Men A och O när du ska återutsätta fisk är att du gör det på rätt sätt. Här är några viktiga kom ihåg rekommendationer:

Använd håv

Håven gör att du kan minska drillningstiden (tiden från krokning till landning). Håven ska vara av knutlös typ för att inte knutarna ska rispa upp fiskens slemskikt.

Ta aldrig i en fisk med torra händer

En fisk är växelvarm, dvs. har samma kroppstemp som det omgivande vattnet. Tar man i den med 37 grader varma fingrar orsakar det brännskador på fisken.

Drilla inte fisken mer än nödvändigt

En alltför slutkörd fisk stukar under av mjölksyra, tänk extra mycket på detta om vattentemperaturen är hög (>17 grader).

Håll fisken i vattnet så mycket som möjligt

För att ta en bild, var redo med kameran, lyft fisken försiktigt i buken, akta gälarna, och ta en par snabba bilder innan du åter sänker ner fisken i vattnet. Håll fisken i vattnet tills du ser att den återhämtat sig och simmar iväg av egen kraft.

Det är vi som fiskare som bestämmer hur våra fiskbestånd kommer att se ut i framtiden. Och vi bestämmer om våra barn och barnbarn kommer ha samma möjlighet, eller till och med bättre, att smyga längs åarna i jakt efter stor och vild öring. Fiske är en oändlig resurs, om vi förvaltar den på rätt sätt.

Vill du ha några tips till hur du ska få fisken att nappa? Se vårt inlägg Skitfiske på 1-2-3-4-5

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »