Search

Hållbart och prisvärt boende mitt i Funäsfjällens alpina hjärta

FUNÄSDALEN 20210116 Fastighetsfotografering, Grönländaren i Funäsdalen. Flygbild över Grönländaren. Foto: Per Danielsson/Projekt.P

Värdshuset Grönländaren i Funäsdalen har nya ägare och under hösten har North Mountain Lodge tagit form. Ett prisvärt boende i form av vandrarhem och lodge med bra faciliteter som attraherar träningsgrupper, för såväl ungdomar inom alpin idrott som för andra sporter och lägerverksamhet året runt.

Bakom North Mountain Lodge står Olle Nordberg från Ekerö, en sedan flera år återkommande gäst i området. Vad var det som fick Olle att köpa just Grönländaren?

– Familjen är engagerad inom alpin idrott. Det har blivit många läger och tävlingar genom åren i Tänndalen och Funäsdalen. Genom detta har vi etablerat ett bra samarbete med dessa fina anläggningar, berättar Olle, och fortsätter.

– Här i Funäsfjällen finns utöver bra skidanläggningar även möjlighet till fantastiska toppturer, längdskidåkning och skoterturer på vintern. Dessutom kan man cykla, vandra, klättra mm i vacker fjällmiljö under sommaren. Det gör att vi trivs mycket bra här och vill vara med och utveckla destinationen. I själva verket ser vi idag ett behov av framför allt funktionellt och prisvärt boende för olika träningsgrupper vilket vi vill tillföra. Vi vet att resor och boende tar en stor del av föreningars och skolors budget. Det är något vi vill försöka ändra på genom att anpassa North Mountain Lodge till i första hand den målgruppen som många gånger har en begränsad budget, menar Olle.

Hur kommer då vi och gästerna att märka att den anrika gården fått ny ägare?

– På flera sätt, eftersom det redan finns ett mycket bra utbud av restauranger i området. Därför har vi valt att göra om värdshuset till boende.

– Vi har också etablerat lokala samarbeten med entreprenörer i Funäsfjällen som gynnar alla, där fokus ligger på idrott, upplevelser och mat. Här välkomnar vi fler samarbetspartners som vill vara med och utveckla och driva destinationen framåt. Dessutom har vi ett nära och bra samarbete med Funäsdalen Berg & Hotell som bland annat ansvarar för North Mountain Lodge boendeförmedling. De har ett stort engagemang i att tillgodose träningsgruppers behov och tillsammans verkar vi för att skapa förutsättningar för ungdomsidrott.

Långsiktighet och miljötänk

North Mountain Lodge drivs även av ett långsiktigt hållbarhetsfokus och har därför investerat i såväl bergvärme som i solceller. Det är nyttigt för både miljön och ekonomin påpekar Olle. Då skidgymnasium är några av företagets återkommande gäster har ett gym byggts vägg i vägg med vallaboden i Lillskarven. Det använts flitigt och får bland annat tummen upp av de elitsatsande ungdomarna i 10K Alpine (skidgymnasium på orten. Red. Anm.)

Hur är er gästkapacitet, och vilka faciliteter finns?

– I vandrarhemsdelens två hus, Storskarven och Lillskarven, erbjuder vi 51 bäddar fördelade på 16 rum, perfekt för vår målgrupp, idrottsföreningar, skidgymnasium och liknande ungdomsverksamhet. Vi vill erbjuda alternativ där det är möjligt för våra gäster att bo en längre tid med möjlighet till självhushåll berättar Agneta Ekstrand, som arbetar med utvecklingen av den klassiska anläggningen.

– Vandrarhemmet är renoverat med nya ytskikt för en mer modern känsla. Och alla sängar har försetts med nya madrasser, täcken och kuddar. I Storskarven ligger vandrarhemmets kök där vi har utökat med fler spishällar och extra kylskåp. För att inte nämna vardagsrum med sköna soffor där ungdomar och tränare samlas och kopplar upp videon mot skärm på väggen för analys av dagens träning, förklarar Agneta vidare.

– Inte bara är bastun är ett populärt inslag efter kalla dagar, men i källaren på Lillskaren har vi som tidigare nämnts byggt ett väl tilltaget gym och inrett en stor vallabod med skidförvaring.

Lodge Skars

– Det tidigare värdshuset har vi byggt om till boende med högre standard. Även här lånar vi namnet av majestätiska fjäll i området, Lodge Skars. Skars har 8 sovrum döpta efter pister i Funäsfjällen. Totalt 17+2 bäddar som förmedlas av Funäsdalen Berg & Hotell. Här har vi lagt fokus på detaljer och inredning. Temat är Japanskt Retro Fjällmys där Fjelltopps vackra motiv med lokal anknytning passar bra in. Motiven är genomgående i både Skars och vandrarhemmet.

Skars hyr man i sin helhet, inte rum för rum. På övervåningen finns ett stort vardagsrum samt en bar som är byggd av dörrarna från de gamla skidförråden. Dessutom finns även ett välutrustat kök.

– Här ser vi möjlighet för både generations- eller flerfamiljsboende som företag och träningsgrupper. Rätt och slätt grupper som prioriterar en något mer avskild och avslappnad miljö, säger Agneta.

Helårsdestinationen

Av naturliga skäl har North Mountain Lodge inte haft öppet så många veckor, då säsongen precis startat. Hur är mottagandet varit och bokas det som man hoppats?

– Vi tog över i maj 2021 och lagt stora resurser på att renovera, miljöanpassa och modernisera. Bokningsläget vid säsongsöppning har varit över förväntan. Som exempelvis 2-5 december då det var alpina tävlingar i Funäsdalen och Ramundberget då hade vi fullt hus.

– Att kliva in och känna atmosfären i den nya vallaboden där ungdomarna vant racepreppar sina skidor var så kul och stimulerande, säger Agneta. Och gymmet blev som vi hoppats en naturlig samlingspunkt för åkarna. Där både laddade de upp inför och varvade ner efter dagens träningar och tävlingar.

Funäsfjällen upplever, precis som många andra fjälldestinationer att sommaren växer sig allt starkare. På vissa platser är den till och med större än vintern. Har ni några planer där undrar vi?

– Absolut, Funäsfjällen är en fantastisk destination året runt. Därför ser vi en tydlig efterfrågan av vårt boende även under andra perioder än vintern. Vandring är väletablerad i området och MTB är en aktivitet som växer år efter år. Med alla investeringar som gjorts för att utveckla bland annat cykellederna så kommer intresset att fortsätta öka.

– Fastigheten har dessutom en väldigt bra detaljplan. Något som möjliggör utveckling av mer boende och här tittar vi bl a på boende för säsongspersonal eller andra unga vuxna. Så vi ser med tillförsikt på den kommande sommaren avlutar Olle Nordberg.

Vi hoppas att utvecklingen av Grönländaren till North Mountain Lodge lockar till sig fler och nya grupper av aktiva människor: Människor som precis som Olle och Agneta ser fördelarna med Funäsfjällen!

Läs mer om North Mountain Lodge på northmountainlodge.se

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »