Search

Guldturer med fantastiska badmöjligheter i Funäsfjällen

Av Funäsfjällens alla Guldturer är dessa några av de allra längsta, men ändå överkomliga för en dagstur. Här erbjuds fantastiska badmöjligheter i ån Ljusnan och längs Rogens strand – bägge med sandstränder. Hög badtemperatur kan inte utlovas, men sällan har du badat på mer spektakulära ställen.

Guldturen upp till Tvärån med nummer 151 är en lättvandrad, men rejäl dagstur. Här går du längs Ljusnans klara vatten, genom blomstrande björkskogar och förbi orkidémarker. När du når målet kommer grädden på moset, ett uppfriskande bad i Tväråns brusande bubbelbad och en välförtjänad vila med storslagna vyer över Skarsfjället.

För många lokalbor är detta guldturernas guldtur. Här får du prunkande blommor, sköna klipphällar, storartat fjällbad och mäktiga vyer.  

Lättvandrad led

Vandringen startar några kilometer bortanför Ramundbergets skidanläggning. För en liten slant kan du köra helt fram till den innersta parkeringen och påbörja din vandring där. Allt börjar vid Ljusnans öppna strandängar, en tidigare bosättning och en säter plus ett stort slåtterlandskap som tack vare Natura 2000-skydd fortsätter att hållas öppet. I juni-juli klär sig naturen i blomsterprakt, då frodas midsommarblomster, kryp- och lappljung liksom fjällsippan och många andra blommor. Även orkidéer trivs här, så  som Jungfru Marie nycklar och om du har tur kan du få se den sällsynta Brunkullan som är Jämtlands landskapsblomma. 

Leden är lättvandrad och går från ängsbjörkskogen längs Ljusnan och följer sedan Tvärån. Det är en livfull å med en rad forsnackar och vattenfall. Slutligen nås höjdpunkten i badtider, Tväråpoolen. En stor bassäng där den ovanliggande forsen skapar ett brusande bubbelbad. Var försiktig eftersom underströmmarna kan vara starka. 

Lite längre uppströms finns en perfekt rastplats vid ett vackert fall med eldstad och fina naturliga sittplatser på hällarna. 

Följer du stigen vidare upp på kalfjället blir du belönad med en magisk utsikt över Skarsfjällen. Turen tillbaka följer samma väg längs Ljusnan, Klinken och tillbaka till utgångspunkten. Vi brukar alltid passa på att ta ett sista dopp från sandbankerna innan vi går de sista 200 m tillbaka till bilen. 

LÄNGD: 16 km
HÖJDSKILLNAD: 235 m
STARTPLATS: Parkeringsplats på höger sida 3 km väster om Ramundberget med avgiftsbelagd väg sista kilometrarna.

Rogentriangeln 

När du vandrar Funäsfjällens egen triangel upplever du det unika istidslandskapet med flikiga sjöar, gammelskog, varglav och stenblock. Här hittar du dessutom fina badmöjligheter runt varje hörn. Den vackraste av alla är den vid Rogens sandstränder med utsikt över ”Rogenhavet”. 

Här får du en känsla av att du är nära skärgården. Du rör dig genom en karg och fascinerande miljö förbi inlandsisens skapelser. Genom labyrinter av bågformade sjöar och landtungor, det som i hela världen kallas rogenmorän. Mitt i alltihopa ruvar den stora och fiskrika sjön Rogen som lockar många kanotister och fiskare.  

Triangeln går i början över spångad blötmark, men vänder snart söderut över sandiga moränryggar mellan småsjöar. 

Du passerar den typiska glesa tallskogen med sina silvriga torrakor, varglav och mängder av blåbärsris. Efter att du har gått förbi Rogenstugan passerar du ljunghedar och myrmarker allt är sjönära med glittrande vatten i blick. 

Stanna gärna till vid Rogenstugan som har kanotuthyrning och matbutik, övernatta gärna. Att laga mat här, bada i sjön, basta i vedeldad bastu och se solen gå ner över Rogen är magiskt.  

Närheten till vatten gör att det periodvis är myggigt, myggmedel och heltäckande kläder bör absolut vara med på turen. 

LÄNGD: 15 km
HÖJDSKILLNAD: 30 m
STARTPLATS: Avgiftsbelagd väg från Käringsjövallen med parkering vid Käringsjön.

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »