Search

I huvudet på Anders Blomquist

Ett tydligt tecken på att vintersäsongen är i antågande är att det sedan mer än 30 år traditionsrika Bruksvallsloppet, återigen är aktuellt, närmare bestämt mellan den 18 och 20 november. Förväntningarna inför den svenska längdskidpremiären med landslagsuttagningen inför kommande säsong är som vanligt höga. I år är dessutom SVT på plats och direktsänder från Bruksvallarna. Dessutom flyttar den populära Vinterstudion in i timmerstugan på skidstadion – skidpropaganda är att vänta!

Text : Michael Althin 

Den populära artikelserien ”I huvudet på…..” fortsätter med ett möte med skidprofilen Anders Blomquist. Detta för att höra lite mer om hans syn på i första hand längdskidåkningen, dess utveckling, utmaningar med mera.

Ja Anders, nu står vi inför en förhoppningsvis spännande och intressant längdskidsäsong, och det utan de restriktioner från Folkhälsomyndigheten som vi fick anpassa oss till under de senaste årens Bruksvallslopp. Så vi tar väl den kända sportfrågan direkt; Hur känns det?

– Jo tack, det känns bra! Ännu en spännande skidsäsong att följa och förhoppningsvis många härliga turer för egen del också..

Människorna och naturen överträffade mina förväntningar när vi flyttade till Funäsfjällen.

Anders Blomquist

Innan vi fortsätter med skidorna ska vi kanske ge våra läsare en kort beskrivning om vem Anders Blomquist är. Många känner dig kanske som skidåkaren som tillsammans med brodern Örjan delade på segern i Vasaloppet 1988, och som dessutom tillsammans med SVT:s Jacob Hård har refererat och kommenterat längdskidåkning i många, många år. Men du har väl även sysslat med lite annat?

– Mycket har handlat om längdskidor eftersom det är den sport som är närmast hjärtat. Parallellt med min skidsatsning så utbildade jag mig till civilekonom och har jobbat som Vd i små och stora bolag, i princip sedan jag slutade att tävla på heltid. Det var jobbet som destinationschef som fick mig att flytta till Funäsfjällen en gång i tiden. Vi hade ju varit här på läger med landslaget i många år, så jag visste hur fint det är här. Och sedan överträffade människorna och naturen min förväntan när jag flyttade hit, så vi bor kvar här trots att jobben för min del är på andra ställen. Nu driver jag ett konsultföretag som hjälper bolag, antingen i styrelsen eller tillsammans med ledningen i projekt, säger Anders Blomquist.

– Vi tar oss tillbaka till sportens och skidornas värld och den stundande säsongen. Vi som följer sporten vet att det är en idrott som engagerar många människor, media är också duktiga på att förmedla, såväl positiva som negativa nyheter kring bland annat det svenska skidlandslaget. Det kan handla om uteblivna framgångar för våra manliga landslagsåkare, fantastiska resultat för kvinnorna, avhopp, egna privata satsningar utanför lands-
laget etc. Dessutom är rivaliteten mellan Sverige och Norge ett populärt diskussionsämne. 

Anders Blomquist

Ålder: 62
Bor: Ljusnedal
Familj: Fru och två barn
Yrke: Kommentator
och företagsledare
Aktuell med:
TV-sändningarna från Bruksvallsloppet

Du Anders har förmodligen en helt unik insyn i svensk längdskidåkning, hur ser du på sporten, är det några förändringar du vill se, vilka styrkor och svagheter bör lyftas fram, något annat?

– Toppen för damskidåkningen är fantastisk, bättre än den någonsin varit. Det i kombination med att så många unga nya duktiga tjejer tar plats är unikt och ett riktigt styrkebesked för svensk skidåkning. Men det finns stora utmaningar för att längdåkningen fortsatt ska stå stark. I många av de frågorna tycker jag nuvarande förbundsdirektör och i förlängningen skidförbundets styrelse inte gör ett tillräckligt bra jobb. Hanteringen av personal, resurser, förhandlingar om TV-rättigheter är exempel på frågor som skötts dåligt och där ett unikt marknadsläge har slarvats bort. Idrottsligt så behöver herrarna sammanlagt nå större framgångar, även om det finns individuella ljuspunkter som ger hopp, menar Anders.

Nu när det vita guldet börjar singla ner från himlen och en ny, förhoppningsvis, spännande skidsäsong står inför dörren undrar vi hur din närmaste framtid ser ut och om du själv hinner med att träna något.

– Nu skruvas mitt fokus mot skidåkningen alltmer och den kommande säsongen med alla skidsändningar i SVT. Många av de sändningarna följer långloppscupen Ski Classics, och det är väldigt roligt att följa de starka långloppsåkarna. För att förmedla fakta, känslor och upplevelser till tittarna så är det viktigt för mig att jag är bra tränad och kan åka banorna fort, kunna hänga med åkarna när de tränar för att uppdatera mig på det senaste och hitta vinklar till sändningarna. Dessutom är det kanske roligare än någonsin att träna, så – jodå jag är ganska bra tränad.

Precis som i tidigare intervjuer med intressanta personer med koppling till Funäsfjällen avslutar vi även denna artikel med vår återkommande och sista fråga:

Anders Blomquist, vad är det bästa med Funäsfjällen?

– Variationen i fjällområdet med all vacker natur med olika miljöer gör Funäsfjällen till en sagolik plats för ett aktivt liv året runt. Kvaliteten på alla aktiviteter är enastående men det jag gillar allra mest är människorna som bor här.

Ett stort och varmt tack Anders för att du tog dig tid att svara på våra frågor, vi ser fram emot att både få se och höra dig i samband med TV-sändningen från Bruksvallarna den 18-20 november. Lycka till!

Anders Blomquist njuter av naturen i Funäsfjällen. Här från en tur från sommarfjället med Skars i bakgrunden. FOTO: Privat.
Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »