Search

Från luftigt puder till krämig slush  – välkommen till Sveriges längsta säsong

Sällan har förhållandena varit så bra så tidigt på säsongen. Redan innan höstlovet låg snön gnistrande vit över Funäsfjällen. Rykten säger också att Tänndalen kommer hålla öppet långt efter påsk nästa år. Så kom och njut av skidåkning och vinter, från oktober till maj.  

Text: Åsa Olsson

Bruksvallarna öppnade  i år spåren den 23 oktober och bara veckan senare låg backarna vita i Funäsfjällen. Tänndalen öppnade liftarna redan den 28 oktober, och senare samma vecka öppnades flera nerfarter och 6-stolsliften rullade igång. Och det var härlig åkning. Inte bara för att vi saknat skidåkningen något enormt, utan för att åkningen var riktigt bra. 

Under vintersäsongen ligger snön meterdjup från november och ibland långt in i juni uppe på fjället. I år har Tänndalen det bästa snöläget på många år och i skrivande stund (november) fortsätter det att snöa. För fastboende är det ett evigt skottande. De får skotta sig in på gården efter jobb och ut igen morgonen efter. För både bybo och gästen är snön det vita guldet. 

Från puder till slush. Funäsfjällen är både små och stora skidentusiasternas vinterparadis. FOTO: Jocke Lagercrantz
Rekordår?

Det är redan rejält med snö i varenda dalgång, men det är inget ovanligt. Även om det ser ut som att det kan bli ett rekordår så är Funäsfjällen känt för sin snösäkerhet. Snösäkerheten kan vi tacka det geografiska läget för. Området har ett tydligt inlandsklimat, vilket innebär torra och kalla vintrar. Detta gynnar ansamlingen och bevarandet av snö under vintersäsongen. 

Snökvaliteten är det heller ingenting att klaga på. På en bra puderdag i januari går det att jämföra snökvaliteten med pudersnö i både Alaska och Japan. Frågar du byborna i Funäsfjällen så får du ofta som svar att det är vårvintern som definitivt är bäst. Under månaderna mars och april blir eftermiddagarna ljusare, dagarna längre och temperaturen något varmare. I slutet av april är det inte helt ovanligt att glassa runt på fjället i både shorts och t-shirt.

– Det är en helt otrolig känsla att åka skidor 1 000 meter över havet på riktiga fjäll i gassande sol. Du får kall snö men varma dagar med kortärmat och solglasögon, säger Rasmus Bent som är VD i Tänndalen. 

Tänndalen planerar att hålla öppet till Kristi Himmelfart, det ger skidåkning från oktober till maj. FOTO: Roger Borgelid

Det är med andra ord högsäsong för magisk skidåkning som alla borde uppleva. Men det är också en lågsäsong då många barnfamiljer bara kan ta ledigt vid höst, jul eller påsk. Och det är betydligt glesare i backarna mellan loven. Det är också efter påsklovet som de flesta andra skidområden stänger. 

Det tycker Tänndalen är för tidigt,  och det är helt sant. Ibland måste anläggningarna stänga trots att det finns många veckors underbar åkning kvar i backarna – för att det är för få gäster. För efter sista vårlovet, då har stora delar av Sverige redan sommar. 

Fördelen med att åka senare på säsongen är att du förutom googles med fördel packar ner även solglasögon – och solkräm.FOTO: Emrik Jansson
Lååååång säsong

Men i Funäsfjällen pågår säsongen för fullt ända in i maj. Och vi spar inte på krutet. Kvar är veckor av magisk utförsåkning i vårslush, solgropsmys och underbara skidturer på välpreparerade högfjällsspår. En fullspäckad skoterhelg, roliga tävlingar, konserter på fjället med magisk utsikt och den alpina tävlingen 1:a majtrofén är också värda att nämnas. I Tänndalen planerar de att hålla öppet helt fram till Kristi Himmelfärd, alltså till i mitten av maj 2024.

Längdturerna på fjället är helt klart bäst i april. Kalla nätter och varma dagar ger fantastiska skidupplevelser. FOTO: Jocke Lagercrantz

Efter att liftarna stängt är äventyret inte över. Med turskidor kan man fortsätta utforska fjällen och njuta av den magiska vårsnön. Sveriges största längsåkningstävling, Fjälltopphelgen, med över 2000 startande  inte att förglömma.

Funäsfjällens skidsäsong är en resa genom en skidåkares paradis, från ljuvligt pudersnö och isande vindar till slush och soliga vårdagar. 

Snö sedan oktober och åkning ända fram till maj – det är Funäsfjällens present till skidentusiaster, en gåva som varar i månader och lämnar minnen för livet. 

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »