Search

Påskens människogodis kan vara livsfarligt för hunden

Påsken kan vara ödesdiger för hunden som hittar lockande frestelser på bord och bänkar. Många hundägare vet att pälsklingen inte ska få choklad eller vindruvor. Men färre vet att sockerfritt tuggummi och halspastiller kan få ödesdigra konsekvenser om det hamnar i hundmagen.

Hunden kräks. Sedan kommer diarrén. Vad kan familjens pälskling fått i sig? Och är det farligt?

De flesta hundägare vet nog att bland annat choklad är farligt för hundar. Men under påsken är det inte alltid lätt att ha översikt. Ofta är det trångt om utrymmet i hus och stuga, med godis här och där. För hundar är många av godsakerna rent gift.

Högkonjunktur för förgiftningar

Påsken är utan tvekan en av högsäsongerna för förgiftningar för speciellt hundar. Intag av choklad, vindruvor och deg till jäsning är de vanligaste orsakerna till att hunden blir sjuk.

Foto: Dmitry Dreyer by Unsplash

Påskägg och godis lite här och där, skålar med nötter, russin och choklad som står tillgängligt på bordet och gäster på besök som kanske inte är vana vid att tänka på att hålla vissa livsmedel borta från hunden är några av de orsakerna till att hun den blir dårlig. De vanligaste förfrågningarna veterinärerna får under påsken gäller hundar som får diarré och kräks. Och ofta vet inte ägarna alltid vad de har fått i sig.

Vad bör du ha svar på när du ringer veterinären?

Är hunden slö, ostadig och dreglar? Vilken färg har slemhinnorna? Hur är hundens andningsfrekvens och puls?

Om hunden skulle vara förgiftad kan den bland annat få medicin hos veterinären som framkallar kräkningar. Dessa mediciner har en tidsbegränsning, därför är det viktigt att ringa veterinär tidigt nog för att få klarhet i situationen. 

Xylitol är idag en väldigt vanlig ingrediens i sockerfria pastiller och i tuggummi.

Att framkalla kräkningar hos hunden hemma själv, till exempel med salt, är inte rekommenderat. Konsekvensen kan vara att man eventuell ger hunden en saltförgiftning istället.

Förebyggande åtgärder är det bästa

Mörk choklad måste städas bort så att inte hunden får tag i den. Samma gäller vindruvor.

Men det är inte bara vindruvor och choklad som är farliga. Även små mängder av sockerfri tuggummi och pastiller med sötningsmedlet xylitol kan vara livshotande, och det är inte alla djurägare medvetna om.

Xylitolförgiftning kan vara farlig eftersom den både har en akutfas och en sen fas. Det tar lite tid innan symptomen visar sig, och hunden verkar ok till en början.

Men vad med katter? Finns det något farligt för de?

Njae, katter är kräsna djur. De äter helst bara färsk mat som nyligen har haft puls. Men håll de gärna borta från påskliljorna. De har giftiga blad som katten ibland kan vara frestade att smaka på.


FOTO: Matthew Henry on Unsplash

Fakta – Giftiga livsmedel för hundar

Xylitol: Sötningsmedlet xylitol kan även i små mängder leda till kraftig blodsockerfall hos hundar och de kan få blödningar, leversvikt och dö. En hund som har fått i sig tre till fyra bitar tuggummi med xylitol bör behandlas av veterinär. Ett gram xylitol kan vara farligt för en medelstor hund.
Choklad: Innehåller ett ämne som heter teobromin och som är giftigt för hundar. Mörk choklad innehåller mer teobromin än ljus choklad. Studier visade att även så lite som två gram kakao per kilo kroppsvikt per dag är dödligt för hunden på sikt.
Deg med jäst: Jästdeg omvandlas till alkohol i magen hos djuren. Hundar kan faktiskt bli alkoholförgiftade av deg med jäst.
Kalkonskinn: Kan orsaka akut bukspottkörtelinflammation, en allvarlig och ofta dödlig tillstånd.
Valnötter: Antas vara en möjlig orsak till urinsten hos hund.
Lök: Särskilt rå lök, leder till ökad nedbrytning av röda blodkroppar hos hundar. Det kan på sikt leda till en allvarlig situation, som till exempel anemi.
Druvor och russin: Innehåller en okänd giftsubstans som kan orsaka livshotande akut njursvikt hos hunden. Oftast uppstår det mag- och tarmirritation, kräkningar och diarré redan 2 timmar efter intag. Hos vissa hundar kan så få som 7 russin framkalla förgiftningssymptom. Så lite som en russin eller en druva kan orsaka död hos små hundar under 5 kg.

Skulle du under påskhelgen behöva veterinär så har Distriktveterinären i Hede beredskap.
Ni når veterinär i beredskap på telefon 010-1228440.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »