Search

I huvudet på Annichen Kringstad

Miniguidens artikelserie ”I huvudet på ….” fortsätter, i det här numret möter vi Annichen Kringstad, som med bland annat 6 VM-guld i orientering är en Sveriges mest framgångsrika orienterare. Sedan två år tillbaka bor hon i Tännäs och arbetar nu som verksamhetsledare på Funäsfjällens Ledbolag.

Annichen flyttade till Tännäs i Funäsfjällen för att naturen och miljön lockade.

Trevligt att träffas Annichen och välkommen till Funäsfjällen, om än ett något sent välkomnande. Innan vi går in på allt vad du sysslar med idag så får du kort beskriva, din bakgrund och framför allt vad som gjorde att du valde att bosätta dig i Tännäs. 

Många av Miniguidens läsare känner säkert igen ditt namn och relaterar det till dina framgångar som orienterare, men vad har du gjort de senaste åren?

– Jag har arbetat med marknadsföring och kommunikation sedan mitten av 80-talet, utbildade mig på IHM till marknadsekonom efter orienteringen och har sedan dess jobbat många år åt böndernas företag och intresseorganisationer men också åt idrottsrörelsen.

Men nu är du här, bor i Tännäs och arbetar deltid på Ledbolaget, varför har du valt att bosätta dig här?

– I första hand för naturen och miljön, jag har två fågelhundar och är ganska nybliven jägare. Arbetade tidigare åt LRF med flera projekt, bland annat projektet Härjedalsmat, sedan maj förra året har jag fått möjligheten att arbeta med områdets fantastiska spår och ledsystem i Ledbolaget.

Att jobba tillsammans

I västra Härjedalen har jorden, skogen och fjället brukats under hundratals år. Här finns en lång historik av att arbeta tillsammans, turistnäringen, lokala företagare, bönder, markägare samt rennäringen. Funäsfjällen var tidigt ute med att reglera skoteråkningen, vilket har visat sig varit lyckosamt. Nordic Ski var inte bara bland de första med att ta ut en avgift för längdskidåkning, utan ses också av många som Sveriges bäst utvecklade längdskidområde. 

Sedan några år tillbaka har det som nog många känner till skett en hel del förändringar, till exempel sköts nu driften av spår och leder av Ledbolaget, området har ett helt nytt skyltsystem. Nya digitala betalningslösningar är införda, och aktuell spårstatus hittar man numera i appen Spår och Leder Funäsfjällen. Hur har du upplevt den här första tiden?

– Det har varit full fart, först den sista planeringen inför sommaren och sedan arbete med vintern som vi nu är mitt i. Vintersäsongen startade med osäkra snöförhållandet, med gemensamma krafter fick vi bland annat till mycket uppskattade längdspår på sjöarna. Nu är det fantastiska spår och leder i hela området. Som ny i Ledbolaget är jag mycket tacksam för våra engagerade och kunniga medarbetare och att vi har ett bra samarbete med de erfarna entreprenörer som preparerar våra spår och leder, berättar Annichen.

Nordic Ski var inte bara bland de första med att ta ut en avgift för längdskidåkning, utan ses också av många som Sveriges bäst utvecklade längdskidområde. 

Annichen Kringstad

Om vi stannar kvar vid längdskidåkningen, som för många människor är reseanledningen till Funäsfjällen och sneglar på just den utvecklingen. Miniguiden noterar att fler och fler destinationer lyfter fram längdskidor och att de där ser en potential för att få fler besökare till sin destination. Enligt din mening, är det ett hot eller en möjlighet för Funäsfjällens Ledbolag och alla intressenter, är det något som du anser saknas här idag?

– Vi ser det ökade intresset för längd som en stor möjlighet. Vårt område erbjuder unika upplevelser både i högfjällsmiljö och nere i dalgångarna. Vi ser att gästerna önskar flera ”platta” spår, och de spår vi kört på sjöarna i vinter har som jag nämnde tidigare varit mycket uppskattade. Gästernas önskemål kommer att väg-
leda oss vidare när vi utvecklar vårt spårområde.

Nu närmar vi oss slutet på den här intervjun, har vi missat något, eller är det något du vill trycka extra mycket på?

– Vill passa på att tacka våra ideella ledvärdar som är ute längs spår och leder både på sommaren och vintern. De bidrar värdefullt i vårt arbete, pratar och hjälper gästerna och följer upp att man betalat för att bruka lederna så de kan finnas och underhållas i många år framåt. Så till gästerna, kom ihåg att lösa Fjällpass, det gör ni enkelt i appen Spår och Leder Funäsfjällen, där finns också aktuell spårstatus.

Så då Annichen, då har vi närmat oss den obligatoriska slutfrågan: Vad är det bästa med att bo i Funäsfjällen?

– Naturen, människorna, miljön, atmosfären, entreprenörsandan och förstås de fina möjligheterna till längd, skoter, cykel och vandring.

Vi uppskattar att du tog dig tid för den här intervjun och önskar dig all lycka framåt, det finns att göra har vi förstått, stort tack Annichen!

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »