Fjällviddens Fastighetsmäklare startades 2014 av Åsa Rutfjäll. Då fanns det ett mäklarföretag i byn med 4 anställda. Idag 2021 finns det betydligt fler i Funäsdalen, samt ett par mäklare som arbetar från närområden i Härjedalen.
Fastighetsmarknaden för hus, stugor och lägenheter i Funäsfjällen känns just nu riktig het och det den har varit en god stund. Den tog fart redan från 2014, berättar Åsa när vi sitter på hennes kontor mitt emot Fjällmuseet i Funäsdalen.
– Utbudet är inte så mycket större nu än för 5 till 10 år sedan men det är en helt annan efterfrågan, bemärker Åsa.
Funäsfjällen är, och har länge varit, eftertraktat och det beror troligen mycket på den genuina fjällvärlden vi har, men även att träning och hälsa står högt upp på vår agenda, tror Funäsdalsmäklaren som innan hon kom ”hem” till Funäsfjällen, jobbade som mäklare i många år i Stockholm. Hållbarhetstänk och miljöaspekten menar hon också spelar stor roll när många väljer de svenska fjällen i stället för att åka utomlands.
Tidigare fick jag 5 till 6 spontana förfrågningar
Åsa Rutfjäll
per månad, nu kommer det ett par om dagen
EFTERFRÅGAN
Något som blivit starkare är helt klart efterfrågan, kanske mer nu än någonsin.
– Tidigare fick jag 5 till 6 spontana förfrågningar per månad, nu kommer det ett par om dagen, berättar Åsa.
– I synnerhet nu så är efterfrågan större än utbudet.
Orsaken till den stora efterfrågan tror Åsa delvis är pandemin, människor önskar fritidsboenden inom Sveriges gränser. Dessutom kan också se ut att pandemien har fått människor att överväga hur de vill bo. Faktiskt har befolkningen i Funäsfjällen under 2020 ökat med 65 personer, och kommunen har släppt tomter både i Funäsdalen, Bruksvallarna, Ljusnedal och Tännäs för dem som är skrivna i Härjedalens kommun.
Samtidigt är det mycket som även tyder på att gäster som tidigare besökt Funäsfjällen på vintern även nu väljer att komma tillbaka på sommaren och vice versa.
Dessutom har distansarbete blivit mer vanligt och fler väljer att arbeta hemifrån. Så på något sätt har säsongerna suddats ut och många väljer att stanna i fjällen i mycket längre perioder.
– Kanske en ny marknad för uthyrning skulle kunna vara att hyra ut månadsvis i stället för veckovis, som till sammanlikning blir ganska dyrt, föreslår Åsa med ett leende.
Var byggs det mest just nu?
– Just nu byggs mycket kring skidområdena i Kåvan, Tänndalen och Ramundberget. Många vill gärna ha Ski-in Ski-Out.
Vad kan göra vårat område mer attraktivt tror du?
– Möjlighet för bilpool, fler laddstationer och enklare att ta sig hit utan att vara bilberoende
Kan Funäsfjällen fortsätta att expandera?
– Det tror jag, säger Åsa och avslutar,
– Men vi måste alla vara medvetna om att vi måste fortsätta vårda och ta hand om den fina fjällvärlden och respektera både djur och natur. Det är något vi får hjälpas åt att lära nya besökare.