Search

Funäsfjällen bucketlist – upplevelser du inte vill missa!

I Funäsfjällen hittar du nästan oändligt med upplevelser. Vi har handplockat några av våra verkliga favoriter som vi tänker att du inte vill missa.

Upplev vildmarken i Rogens Naturreservat

Rogens naturreservat är ett sagolikt fjäll- och naturområde som formats av inlandsisens framfart. Utgå från Käringsjön, där du kan hyra båt eller kanot och paddla rakt ut i Rogenmoränen och dess labyrinter. Du kan även utforska Rogens naturreservat till fots på vältrampade stigar. Missa inte ett svalkande bad på Rogens vita sandstrand innan du returnerar till civilisationen.

Klättra Via Ferrata på Funäsdalsberget

Ett hisnande äventyr som passar hela familjen. Klättra upp på Funäsdalsberget via fastmonterade bultar i berget, hela vägen upp till toppstugan. Längs de svåraste passagerna finns även genvägar att ta för den som blivit lite darrig i benen. Följ Strapatser eller Puls på en guidad tur eller ge er ut själva på äventyr. Utrustning finns att hyra hos t.ex. Topsport eller Strapatser. Ta gondolen ner eller vandra tillbaka till Funäsdalen by. För familjemedlemmar som inte vill klättra kan gondolen tas både upp och ner, eller man kan vandra grusvägen upp till toppen från Röstberget.

FOTO: Jocke Lagercrantz & Åsa Olsson

Playa Del Flon

Funäsfjällens svar på Franska rivieran, bara lite mer avsvalkande vatten. Längs Ljusnans strand kan du hitta din helt egna lilla sandstrand, med utsökt klart och friskt vatten. Den slingrande Ljusnan kan du även utforska med SUP, kanot eller kajak. Hyr hos Topsport eller Bruksvallarna Sportcenter och bege dig ut på äventyr. Vita sandstränder är förresten inte så ovanligt här i Funäsfjällen, det hittar du även runt bland annat sjön Lossen, vid Rogen och längs flera av våra åar.

FOTO: Roger Borgelid & Åsa Olsson

  Upplev och lär mer om ett urtidsdjur

  Den mystiska och mytomspunna myskoxen lever fritt i flockar i avsidesliggande fjällområden i Funäsfjällen. Men, vill du se dessa ståtliga urtidsdjur på närmare håll tar du en guidad tur på Myskoxcentrum i Tännäs och ser och lär mer om dem. En guidad tur här bidrar till vidare forskning på myskoxen och bevarandet av myskoxstammen i Härjedalen.

  FOTO: Aktivt familjeliv & Myskoxcentrum i Tännäs

  Njut av skogen och fjällets delikatesser

   På sommaren och hösten blir skogen och fjället fullt av läckerheter. Här kan du äta kråkbär om du är törstig, blåbär om du vill ha något sött eller lingon om du vill ha något syrligt. Plocka kantareller och gör en svamptoast eller plocka hallon på buskarna nere i dalen. Fiska en fet öring och foliegrilla med smör och lite salt. Det finns många olika sätt att njuta av skogens skafferi. Ett mycket enkelt sätt är bara besöka en av våffelstugorna och beställa en våffla med härligt söt och hemmagjord hjortronsylt. Mums!

   FOTO: Emrik Jansson & Stockfoto

   Kom och dingla med benen på The Big Bench

   Big Bench har blivit en succé över hela världen. Nu har den också hittat till fjället i Tänndalen – i form av en bänk i jätteformat.
   Gå skidbacken upp och få härligt trötta lår, eller ta sittliften Hamra Komfort upp, som startar vid Tänndalen Ski Lodge. Promenera därefter tills du kommer till en gigantisk bänk. Klättra upp på bänken. Varför då? Jo för att utsikten är magnifik, för att du kanske möter någon trevlig människa där uppe eller kommer på något smart när du ser fjällen från ett nytt perspektiv. Den som klättrar upp får se… 

   FOTO: Julius Aspman & William Jonasson

   Gå upp på en fjälltopp

   Välj vilken som helst, i Funäsfjällen finns det gott om dem. Ta en lite lättare guldtur som exempelvis Mittåkläppen där du enkelt får guidning längs leden mot toppen. Eller välj en tuffare stigning så som den mot Anåfjället. Du kan även låta appen Funäsfjällen Spår & leder guida dig till en ny spännande topp.

   Livet är aldrig så härligt som när du bestigit en topp. Kanske känner du inte så om du fått upp flåset och packningen är lite för tung, men det ögonblicket du kommer upp på toppen och möter utsikten är det som om allt rinner av dig.

   FOTO: Emeli Nilsson

   Ta ett stopp på instagramvänliga pusshållplatsen på Tännäskröket.
   Ta en mysig pusspaus

   Perfekt för en romantisk date eller bara för att få en ursäkt att pussas lite extra. Pusshållplatsen hittar du på Tännäskröket. Missa heller inte den fantastiska utsikten från toppen av stolliften som vänder mot byn Tännäs, eller den mysiga gófikan på restaurant Árran på vägen ner igen.

   FOTO: Aktivt familjeliv/Tännäskröket

   Hälsa på vår trevliga granne i väst

   Visste du att världsarvstaden Röros i grannlandet Norge, den idylliska lilla staden som finns upptagen på UNESCOS världsarvslista, bara ligger cirka 7 mil väster om Funäsdalen. I Röros kan du bland annat besöka den kända koppargruvan som efter 333 år i drift, lades ner 1977. Andra sevärdheter är den vackra träkyrkan från 1784 och de cirka 2000 små trähusen med maximalt två våningar. Antingen i glada färger eller med mörkbruna fasader. Lägg gärna lite extra tid på beundra byggnadernas vackra dörrar, väldigt populära för de med fotointresse.

   Kanske du hittar andra saker eller vill lägga till något ytterligare til vår bucketlist.

   Close
   Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
   Close
   Translate »