Search

Solen gör dig pigg & glad

Woman hands in winter gloves Heart symbol shaped Lifestyle and Feelings concept with sunset light nature on background

Du vet den där känslan du har efter en lång dag utomhus? Tillfredställelsen du känner att du är glad i hela kroppen, och på natten sover du såååå gott. Kanske märker du också att du blir gladare och får mer energi nu när dagarna blir både längre och ljusare? Det är inte så konstigt – solen och ljuset har många positiva effekter på kroppen.

Både fysiskt och psykiskt kan vi känna att solens strålar är bra för oss. Vad är mer energigivande än att vara ute hela dagen, på skidor, skridskor eller på en enkel promenad och bara njuta av ljuset. 

På hösten och vintern får vi ofta mindre solljus. Därför är det också många som blir påverkade negativt. Årstidsbunden depression är vad det låter som, att man påverkas så pass av årstiderna och mörkret, att man blir deprimerad. Som tur är finns det botemedel även under mörkertiden.

Vi blir både gladare och piggare av solen. FOTO: Unsplash

God morgon

Genom att ta en tur i solen redan på morgonen signalerar du till kroppen vilken tid på dygnet det är. Skippa gärna solglasögon den första timmen i solen, solljuset går då via våra ögon och når in till den delen av hjärnan som reglerar vårt humör, Vips så går mungiporna mer upp än ner. 

En mulen vinterdag så får vi faktiskt dubbelt så mycket ljus utomhus än vad vi får om vi sitter inomhus, så ta dig ut – God morgon världen!

Med detta i åtanke, var försiktig och skydda ögonen ute på fjället så att du inte blir snöblind. Så efter den första utetimmen, sätt på dig solbrillorna!

D-vitamin


Fet fisk, mjölkprodukter och ägg är mat med högre halter
av vitamin D. FOTO: Jonas Allert.

Faktiskt, nyckeln till solens positiva verkan anses ligga i vitamin D. För att nämna några stora fördelar – Vitamin D verkar ha en förmåga att motarbeta benskörhet, blodproppar (speciellt i benen), typ 2-diabetes och inflammation. Några forskare menar till och med att höga vitamin D-halter i kroppen kan ge skyddande effekter mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom kan D-vitamin även stärka immunförsvaret. Men det behövs mer forskning innan man kan säga helt säkert.

I vår hud finns ett förstadium till D-vitamin som omvandlas till aktivt D-vitamin när huden exponeras för ultravioletta ljus som når oss i solen. Men midvinter i Funäsfjällen har inte alltför mycket solljus. Därför är det viktigt att nämna att vi också får i oss vitamin D via fet fisk, ägg, kött och mjölkprodukter. Och så fort solen tittar fram – ja då är den främsta källan solbestrålad hud.

Njut av solen, men ha respekt

Som nämnts finns det många positiva hälsoeffekter av att vistas i solen, samtidigt som du inte ska vara rädd för solljus bör du även visa respekt för solen. För det första så påverkar de starka strålarna hudens åldrande. För det andra kan överdrivet solande bidra till en förhöjd risk för hudcancer. 

Men under februari är normalt UV strålningen i Funäsfjällen som sagt mycket låg. Å andra sidan, kom ihåg att vind, höjd över havet, den klara luften och snöreflektion kan bidra till förhöjda värden. Därför, ska du vara ute hela dagen i strålande sol kan det kanske vara bra att smörja in sig med en låg skyddsfaktor. 

Slutligen, precis som med de flesta nyttigheter och njutningsmedel så är det riskabelt med överdosering även när det kommer till solen, speciellt när vi kommer längre in i våren i Funäsfjällen – så lagom är bäst.

Men kom dig ut nu, och njut av solen, ljuset, den friska luften och den fantastiska naturen. Kanske vi ses i en solgrop…

Källor: Vetenskap & Hälsa, NASA, Augusta University, Sveriges Radio, Doktorn, Lunds Universitet

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »