Search

Skitfiske på 1-2-3-4-5

FOTO: Roger Borgelid

Du har köpt fiskekort och har allt du behöver av fiskeutrustning, men fisken vill inte nappa… Finns det något du kan göra för att öka chansen för att få fisk? Jodå, det finns ett tips eller två som i alla fall höjer chansen.

Fiske är en fångstform och fritidssyssla som engagerar både stora och små. För många kan fiske vara en extra ingrediens på fjällturen, för andra är det turen. Fiske bjuder både på naturupplevelser, avslappning och rekreation. Och det är lika spännande, oavsett om du får fisk eller inte.

Men när vi tar med oss fiskespöet på turen drömmer vi väl alla om napp. Toppen av lycka är en öring, röding eller harr som fräser i stekpannan över öppen eld. Här kommer våra enkla tips om hur och när man kan få fisk.

Vart finns fisken?

Ja det är ofta den första frågan man ställer, tillsammans med vilka vatten är bäst att fiska i och är det fisk i alla vatten? Det sista först, ja det är fisk i de allra flesta vatten, sjöar, bäckar och åar, men absolut inte i alla. 

Gör ett digitalt besök på ifiske.se för att hitta konkreta tips på fiskeområden, fiskevatten, typer av fisk och tips till fiskemetod. Där kan du även ladda ner Funäsfjällens Fiskeguide. Eller ännu bättre, gör ett fysiskt besök på Tännäs Fiskecentrum och få en kopia av guiden, samt ta del av de anställdas fantastiska fiskekunskap om området. Är du helt ny på fiske så kan det vara smart att följa med på en av Tännäs Fiskecentrums guidade fisketurer.

FOTO: Roger Borgelid

1. Planera!

När du väl har valt vart du ska fiska och du kommer fram till vattnet, gör en liten plan innan du springer fram till vattenkanten.

Varför? Jo, för att fisken står ofta mycket närmare land än du tror och om du dundrar fram till vattnet är chansen stor för att du skrämmer fisken. Rör dig försiktigt fram till kanten och kasta ett par kast till höger och till vänster innan du kastar i en fjäderform ut över sjön.

2. Med eller motvind?

Det är väldigt skönt att kasta i medvind, men fisket är oftast bäst på den sidan av sjön som han motvind. Med pålandsvind driver insekter och annan mat mot den sidan. Är det dessutom lite vågor skapar det rörelse på botten och det ökar chansen för att bottenlevande insekter och larver kommer fram. Finns det dessutom några överhängande träd vid vattenkanten är möjligheten att myror, larver och andra insekter ramlar ner från trädet och ner i vattnet just där. Detta vet fisken och partrullerar ofta detta området på jakt efter mat. 

FOTO: Roger Borgelid

3. Stå stilla eller röra på sig?

Man brukar säga att det oftast lönar det sig att fiska från samma plats. Både öring och röding rör på sig hela tiden på jakt efter mat, så även om det kan verka dött en stund kan det plötsligt vända. 

4. Fiske i bäckar och åar

I stora vatten kan det ibland kännas som man letar efter en nål i en höstack, men i bäckar och åar kan det kännas enklare och mer översiktligt.

Avstå från de starkaste strömmarna och lägg krutet på de djupare och lite lugnare partierna. Här vilar fisken och känner sig trygg på djupare vatten samtidigt som den enkelt kan fånga mat som kommer med strömmen.

Glöm heller inte att ta några kast bakom stora stenar där vattnet ofta står mer stilla. Där står gärna öringen och plockar mat från strömmande vatten som drar förbi. 

Sist men inte minst, svängar, och då speciellt yttersvängar på åar är extra spännande och gärna djupare. 

5. Drag

Du behöver inte det stora urvalet av drag, men lite variation är en fördel. En blandning av skeddrag, spinners och några små vobblers bruker räcka. 

Både form och färg på det du fiskar med har något att säga. Inget riktigt facit, men några enkla regler kan vara smart att ha:

På dagtid med sol kan dämpade och kopparfärgade drag fungera bäst. På kvällstid ser silver eller svarta drag ut att fungera bättre då silver kommer blinka lite i det mörka vattnet- Motsatt med det svarta som hellre skapar en siluett när draget ligger högt i vattnet i svagt ljus.

I vatten med dålig sikt kan det vara värt att pröva orange, gult eller andra skarpare färger, medan det i grunda åar och bäckar fungerar bättre med spinnare och vobblers i dova färger. 

Skitfiske på er!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »