Search

The Funäs Festival – Klassisk musik i storslagen natur!

Black and white personal portrait by Michal Sebena, personal portraitist. Analogue B&W photography, developed from black and white film. Misha Maisky is an israeli cellist of Latvian- Jewish descent. His recordings are released by Deutsche Grammophon. He graduated from Moscow Conservatory. His daughter is a classical pianist Lily Maisky.

Den 18-20 augusti skapas det historia runt om i Funäsfjällen, då genomförs nämligen “the Funäs Festival”.  En helt ny och unik festival där den klassiska musiken möter den storslagna naturen i Funäsfjällen.  En musik som framförs av dagens mest namnkunniga internationella artister. 

När vi i Miniguiden fick höra om “kammarmusik på fjället”, var det i våra öron svårt att visualisera och förstå. Vad menar arrangörerna egentligen, vilka kan komma på en sådan här idé och varför? Vi möter initiativtagarna till “the Funäs Festival”, Ola Larsson och Per Nyström på vårt kontor i Bruksvallarna en dag i slutet av november. 

Varför just Funäsfjällen för detta, i våra ögon, rätt så “udda” arrangemang? Klassisk musik i fjällvärlden framförd av världskända artister, hör ju inte direkt till vardagen, varken här eller kanske på andra fjällorter runt om i världen? 
– Det stämmer att klassisk musik och fjällmiljö inte alltför ofta benämns i en och samma mening, men det vill jag och Per ändra på.

Ola är uppväxt i Funäsfjällen och har tillsammans med sin familj ägnat sina liv till musiken i olika former. Olas familjen drev pensionatet Tännäsgården mellan 1960 och 1985. Där arrangerades mängder av musikkvällar med såväl klassisk musik som folkmusik. 

Det kändes det helt naturligt och viktigt för mig att ”komma hem” och skapa en helt ny festival här i Funäsfjällen

Ola Larsson, Festivalgeneral

– För att vara ärlig, för mig känns det bra och naturligt att levandegöra min familjs önskan om att skapa en plats där människor möts i naturen och kulturen. Så nu är jag lite av tillbaka på “mammas gata”, säger Ola. 

Spännande och unikt evenemang

Vi ser för oss dessa fantastiska musiker uppträda utomhus med våra vackra fjäll och en bedårande solnedgång i bakgrunden.
Men vi måste erkänna att vi har nog inte riktigt förstått vilka begränsningar som kan finnas.
– Ja den här typen av musikaliskt framträdande måste ske under lite andra förutsättningar eftersom festivalen till 95% är helt akustisk. Därför måste de genomföras inomhus, påpekar Per Nyström, kollega med Ola i föreningen som driver denna festival. 
– Vi arbetar med att skapa festivaler såväl i Sverige som i övriga Europa och vi är efter många år vana med att anpassa oss efter olika förutsättningar. 


Ola Larsson
Bor i Stockholm 
Grundare och General Manager för Old Ox Kammarmusik.
Musiker i grunden och
uppväxt i Tännäs/Funäsdalen på 70-talet

– På de större scenerna kommer människorna till oss, på de mindre scenerna, som det är tänkt här i Funäsfjällen kommer vi i stället till människorna, avslutar Per. 

Kan ni hitta lokaler som passar för just klassisk musik här i området? 
– Absolut! Kyrkor är väldigt fina konsertlokaler, där är oftast akustiken väldigt bra anpassad för denna typ av musik, berättar Ola och fortsätter,
– Nu när vi är här uppe försöker vi att se på så många tänkbara lokaler som möjligt, såväl för övning som för skarpa liveuppträdanden.  

Förutom att se på lokaler passar Ola och Per även på att träffa olika lokala och regionala intressenter som kan och vill vara med på resan. Ett viktigt syfte med hela festivalen berättar Ola, är att “alla ska vara med”. 

– Med det menar vi att olika partners ska få ut något alldeles extra av detta, påpekar Ola.  

– Dessutom kommer vi att få lyssna till unga stjärnmusiker från Härjedalen, en konsert med tema samisk kultur och mycket mer under de 8 framträdanden vi planerar för, berättar Ola vidare. 

Ekonomi

Sedan vi pratar om artisternas namnkunnighet, reseavstånd, logi, krav på lokaler, instrument och mycket mer så kommer vi osökt in på ekonomi. 

Hur finansierar man en festival som denna. Betalar ni kanske något ur egen ficka? 
– Nej tyvärr, så lönsamt är det inte i vår bransch, svarar Ola med ett gott skratt. 
– Men visst är det så att det är ett komplext evenemang med flera utmaningar, ekonomin är givetvis en viktig faktor. Men vi, dvs Old Ox Kammarmusik, som står för arrangemanget har så här långt mötts av väldigt positiva kommentarer.

Per Nyström
Bor i Stjärnhov i Sörmland 
Solocellist och grundare av Old Ox Kammarmusik. Är dessutom kammarmusiker och organisatör i en rad olika sammanhang i Sverige
Lokala hjälpare

Med sig som medfinansiärer har de Region Jämtland Härjedalen, Sparbanksstiftelsen Jämtlands Län, Härjedalens Kommun samt Kulturrådet. Sedan lokalt finns t.ex. Fjällnäs Est. 1882, Tännäskröket, Ramundberget, Destination Funäsfjällen, Svenska Kyrkan samt Kulturskolan med som samarbetspartners/sponsorer.  
– Vi hoppas och tror att fler personer och företag delar vår vision och på något sätt vill bidra till att den uppfylls, menar Ola. 

Kan ni redan nu ge oss och våra läsare några kända artister som kommer att förgylla festivalen i augusti? 
– För det första, vi nyper oss i armen, för Mischa Maisky, cello, som är en legend och en av världens absolut största solister kommer till Funäsfjällen för första gången i sitt liv. Dessutom kommer Johan Rabeu satt vara med som recitatör (uppläsare, red:s anm). Dessutom medverkar även storstjärnan från orten Jon Henrik Fjällgren.  

– För oss är det viktigt att de bor i närregionen skall hinna få tillgång till biljetter först av alla. Därför släpps ett mindre antal den 15 december lokalt. En större lansering i riket sker senare för alla sommarturisterna, kan Ola berätta.

Ja det finns mycket som talar för att det blir utsålt ganska snabbt berättar den optimistiske festivalgeneralen.
– Vi kommer löpande att lämna uppdaterad information om stort och smått hela vägen fram till augusti 2022, men redan nu finns alltså programmets huvudinnehåll på vår nya hemsida avslutar Per. 

Vi på Miniguiden kommer med spänning att följa Olas och Pers resa under året. 

Vill du veta mer? Tryck här för att komma till festivalens hemsida.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »