Search

Matupplevelser med smak av fjällen

En måltidsupplevelse med extra allt behöver inte bara vara guldkantad. Det kanske viktigaste kommer med de gröna skogarna och naturen. Och arvet som bor däri.

Ibland säger man att det är bara orörd vildmark i Funäsfjällen, men det är en sanning med modifikation. För här har marken brukats länge av både av bönder och samer. Till exempel har just Bruksvallarna har fått sitt namn från fäbodkulturen, där kan du fortfarande se betande djur och hitta ett rökeri som förädlar bland annat kött och fisk. I Ljusnedal och Funäsdalen har det har det odlats potatis sedan 1700-talet i sluttningarna. Och går du Päråkerstigen ser du fortfarande potatisodlingar. Detta kulturlandskap har gett oss en del av den rika matkultur som finns här idag. Men det ligger mer bakom än så.

Skogen & vattnens rikedom

Fiskfyllda vatten och stora skogar ger ett enormt skafferi av de finaste skatter du kan tänka dig. Glänsande röding och öring, glittrande harr. Gyllene hjortron, rubinröda lingon, skogshallon och skogens guld kantareller växer här. Skogarna dignar också av vilt. Och här är jakten en stor del av livet. Råvaror som landar direkt på bordet. Vi vill påstå att mer närproducerat blir det knappast.

Närheten till Norge och havet

Det är inte bara det närodlade som har influerat matkulturen i Funäsfjällen. Trondheim är en anrik handelsstad och ligger bara några timmar bort. Därifrån importerades det tidigt både kaffe, te, saffran och andra delikatesser. Här kompletterades även sötvatten-fisk med färsk fisk och skaldjur från havet, tidigare så som nu.

I dagens Funäsfjällen förs arvet vidare. Kulturen har utvecklats, men det viktigaste lever kvar, och presenteras på tallrikarna. Det är en smak av något mer, en smak av våra fjäll. Vår historia. Det är det vi på härjedalska kallar rektuen mat – riktig mat.

Här handlar det inte bara om vad som är gott och vällagat, utan också om måltiden i sitt historiska och geografiska sammanhang. Kärleken till de lokala råvarorna och till naturen den hämtas ut av betyder allt. Och där levererar Funäsfjällen, nästan oavsett vilken restaurang du väljer. I allt från en enkel burgare och pizza till både 3- & 7-rätters fasta menyer.
Som kronan på verket

Här ligger alla restauranger med ett fördelaktigt läge. Att få äta bland fjälltoppar, där luften är extra frisk. Efter en vandring eller cykeltur och med en välförtjänad och upparbetad hunger. Det är det som kröner varje upplevelse här. Oavsett om du sitter med en tunnbrödmacka med Vôllarskinka på fjället eller cafét eller bokat restaurangbord med full service.

Kanske kan man inte äta ute varje dag, det kan ju bli lite väl dyrt. Men om vi får boka in oss på en drömvecka tipsar vi om dessa;

Fjällbäcken Lodge, Bruksvallarna

800 m.ö.h ovan Bruksvallarna by ligger fantastiska Fjällbäcken Lodge. Lika vacker och unik som platsen är, lika stor är matupplevelsen. Vandra gärna dit för att arbeta upp aptiten. Det blir den perfekta starten på en oförglömlig middag. Till de välkomponerade rätterna följer också härliga historier från dåtid och nutid och välvalda drycker. För en helhetsupplevelse stannar du med fördel kvar över natten – så se till att boka i god tid. Sommartid kan du även njuta goda och vällagade luncher här med utsikt över dalen.

Visste du att du även kan boka in en matupplevelse utomhus med Jon från Fjällbäcken? Njut av rätter som tillagas på öppen eld under eller efter en vandringstur.

Fjällnäs restaurang, Fjällnäs

I en unik och avslappnad miljö, precis vid vattenbrynet till sjön Malmagen ligger Sveriges äldsta fjällhotell: Fjällnäs Est. 1882. Här kan du bo, uppleva äventyr, gå på spa eller boka brunch, lunch eller middag. En perfekt start eller avslut på fjälläventyret där lugn och upplevelse är i fokus.

Köket är klassiskt nordiskt och maten tillagas med eftertänksamhet, noggrannhet och inte minst uppmärksamhet där råvaran är i centrum. Det blir inte bara en gourmetupplevelse utan du får också uppleva Funäsfjällens rika kultur och historia i varje tugga. För en total upplevelse, boka in dig på Mii Gullo Spa ett par timmar innan middag.

Brasserie Kerstin, Bruksvallarna

2019 byggdes den gamla vävstugans i Bruksvallarna om till att rymma både butik och en restaurang –  Brasserie Kerstin. En ombonad och mysig restaurang med plats både inne och ute. Dagtid hittar du en lättare lunchmeny, hembakt fika och de frasigaste våfflor du kan tänka dig (och väldens bästa räkmacka). Kvällens á la carte-meny varierar efter säsongen men har du möjlighet att beställa den gravade älgen – rekommenderas det starkt. Vegetariska alternativ står inte alltid på menyn, men fråga kocken så får du garanterat en underbar rätt!

Eriks Kök & Bar, Funäsdalen

Vid foten av Funäsdalsberget ligger Eriks Kök & Bar – Eriksgårdens Fjällhotells egen Restaurang. Där hittar du vällagade rätter och lokala delikatesser. Enkel mat som går rätt till hjärtat. Börja gärna med den lokala rätten sotad fjällröding. Efter en heldag på fjället sitter Eriksburgaren gjord på oxfilé och högrev dödsskönt i kistan. Inte fått nog? Beställ in en dessert eller två.

Mor Britas, Ramundberget

Vid vägs ände i Ramundberget serverade Brita Norberg redan 1936 vällagad mat till sina gäster. Brita Norbergs gästfrihet och omtanke svävar över köket än idag.

Köket är nordiskt och hållbara livsmedel som grönsaker och baljväxter har en central roll tillsammans med råvaror från lokala leverantörer. Menyen består varje kväll av en trerätters meny med vällagade och välsmakande rätter på älg, ren och ko. Vegetariska alternativ finns självklart också.

Loftet Café & Bistro, Funäsdalen

Loftet Café & Bistro hittar du mitt i Funäsdalen by, mitt emot ICA Supermarket. Här kan du njuta av god mat och rejäla portioner, och en riktigt god latte efter maten. Loftet har dessutom en egen huskonditor som alltid fyller kondisdisken med godsaker. Menyn baseras på bra och lokala råvaror som passar både stor och liten.

Detta är som sagt endast ett litet urval. Självklart finns det många fler caféer och restauranter med vällagad mat och fantastisk service. Det är nu upp till dig att upptäcka vilken som är din favorit.

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »