Search

Hitta din fjällflow – spring på högfjället

Att springa i fjällterräng gör mig glad. Enkelheten i att sätta ena foten framför den andra och röra sig i en snabbare takt än att gå är så enkelt, men ändå så befriande. Även när jag inte ens känner för att ge mig ut på stigarna kommer jag tillbaka och känner mig lite mer positiv till allt.

Många hävdar att människan är det ultimata långdistanslöpningsdjuret, och det är kanske lite sanning i det. Teorierna om att våra förfäder sprang för att komma undan rov- och bytesdjur för att överleva är antagligen mer än bara påhittade historier. Och dessa teorier har gett upphov till en hel del fantastisk läsning, så som boken «Born to Run» av Christopher McDougall.. 

Euforisk mediation

Jag tror det är två orsaker till att jag älskar att springa på stig. Ute på fjället och i skogen är mitt fokus är på vart jag ska placera mitt nästa steg och jag kan i större grad njuta av naturen i stället för att tänka hur många kilometer jag ska springa. Här kan jag rensa huvudet. Här kan jag släppa fram mitt inre barn där jag plaskar genom vattenpölar så gyttjan sprutar, hoppar över hinder och tävlar med mig själv om vem som kommer fram först till nästa sten… Jeg är här och nu och fokuserar helt och hållet på stigen framför mig.

Ibland hittar jag «fjällflowen» eller «runners high» som andra kallar det. Du vet den där känslan där löpning känns enkelt, benen bara flyter fram, du känner dig lätt, kanske till och med euforisk. Den känslan kommer inte alldeles för ofta, men den är värd att leta lite extra efter.

Goda effekter

Rent fysiskt ger löpning i fjällterräng fantastiska träningseffekter då fler muskler aktiveras, koordinationen utmanas, balansen skärps och det aeroba systemet måste ständigt anpassa sig i förhållande till den omgivande terrängen. Variationen i tempo, underlag och steglängd säkerställer också mindre belastning på enskilda leder, vilket minskar risken för belastningsskador.

För de flesta är terränglöpning en så givande, naturlig och upplyftande upplevelse, att oavsett din förmåga eller mål är det definitivt värt att prova. Fjälllöpning kan göras på de flesta av Funäsfjällens sommarleder, eller längs de utmärkta skoterlederna om du är beredd att springa i mer stiglös terräng. Med fjällöpning längs våra vackra leder är det enkelt att orientera sig och du kan fokusera på upplevelsen.

Om du vill pröva fjäll löpning på en av våra leder i sommar kan vi rekommandera 354 Långa Bergsturen, 158 Säterturen, 152 Klinkenturen, 550 Livsäterån eller den lite tuffare men oh så vackra 558 Hamrafjället Västra.

Långa Bergsturen bjuder på vackra vyer och här är stigarna ofta torra även om den har regnat mycket i det sista. FOTO Emrik Jansson

Miniguidens tips till trygg & skön fjällöpning:

Löpning i fjällen bjuder även in till lite längre sträckor, vilket gör att man bör packa med sig en ryggsäck med lite förnödenheter. Tänk ungefär som en dagstur. Fjällöpning innebär också att man är mer utsatt när man beger sig ut i öppen terräng. Väderomslagen kan vara snabba och säkerheten måste därför alltid gå först.

Spring med någon

Sällskapa gärna med någon, inte bara för säkerheten utan för att det är trevligt. Springer du själv – lägg upp en tänkbar rutt, följ den och meddela var du ska. Tänk också igenom vad du har på dig och klä dig gärna i starka färger så att du alltid är synlig.

Spring på markerade leder

Håll dig till markerade leder. Skulle vädret ändras och sikten försämras kommer det förr eller senare dyka upp skyltar eller vindskydd. Dessutom är det betydligt mindre belastande för vår fjällmiljö och lättare att springa på. Det är dessutom superenkelt att hitta markerade stigar att springa på här i Funäsfjällen.

Fixa ett par trailskor

Upplevelsen blir rätt och slätt bättre med riktiga skor. Om du inte har skor så har Bruksvallarnas Sportcenter ett urval skor, och här kan du dessutom provspringa skor innan du köper.

Karta & kompass

Lite beroende på var man ska springa så klart. Men, ska man ut på fjället och göra en längre löptur så är karta och kompass ett måste.

Väderomslagen kommer raskt och när riktmärken och annat försvinner så finns det inte så mycket kvar att gå på. Investera gärna i en karta som kan stå emot vatten och annat. Calazo gör bra grejer, finns att köpa flera ställen i området.

En ryggsäck med vätskesystem så som den här från Madshus rymmer både förstärkningsplagg, vattenpåse och plats till lite extra. Den här hittar du hos Bruksvallarnas Sportcenter, men andra varianter finns även hos Topsport och Hamra Sportshop.
Ryggsäck med vätskesystem

En ryggsäck med vätskesystem är en bra idé och säkrar dig vatten under turen. Denna ryggsäck kan användas både under dagsvandring och cykelturer. Ryggsäcken har en vattenpåse för mellan 1,5-3 liter vatten.

Fyll på vatten

Springer du förbi en fjällbäck så passa på att fyll på din vattenflaska. Ju högre upp på fjället du kommer desto mindre och färre bäckar finns det att nyttja. Men är det varmt, glöm inte att få i dig salt. Lite chips eller sportdryck är att rekommendera.

Skavsårsplåster

Även om man har väl ingångna skor så vet man aldrig vad som kan hända. Skavsårsplåster har alltid en plats i ryggsäcken. Det är en enkel och billig försäkring för en mer lyckad dag, om skavsåret skulle vara framme.

Något att tugga på

Packa mat. Ofta är ju det här kanske mer upplevelselöpning än ett stenhårt kvalitetspass, vilket gör att man kan springa även med mat i magen.

En vind- och vattentålig jacka är bra att ha i säcken, i alla fall på de lite längre fjällspring-turerna. Vädret skiftar snabbt så bäst att vara förberedd. Jacka från Lundhags/Bruksvallarnas Sportcenter.
Förstärkningskläder & Buff

Ta med en vind- och vattentålig jacka, vädret kan som sagt slå om snabbt i fjället. Ett extraplagg så det finns något torrt att dra på sig om turen blir längre än planerat är också bra. En buff, mössa eller tunnt pannband är också bra att ha. Allt som allt tar det här ganska lite plats och är en enkel försäkring för att hålla sig något varmare och torrare om skitvädret skulle dra in.

Njut!

Passa på att njuta! Du är i fjällen. Stanna upp ibland. Ta lite längre pauser. Skippa kvaliteten och världsmästartempot. Njut av allt du har runtomkring dig. Du är i fjällen. Ska jag skriva det en gång till?

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »