Search

Polisen i Funäsfjällen ryter ifrån. Håll fartgränserna!

Sportlovsveckorna står för dörren, det brukar innebära rejält med fler människor, i butiker, i slalombackar, i skidspår etc. Med det följer dessutom en trafiksituation som stundtals kan vara utmanande. Miniguiden tog därför en sväng förbi våra poliser i byn Ola och Tommy för att höra hur läget är nu inför sportlovsveckorna.

Hej på er, nu är vi här igen för att kolla läget, det vi undrar över idag är om ni är laddade för turistsäsongen?

– Det är vi definitivt! Vi började ju med ”göteborgsveckan” v.7, följt av Skåne (v.8), Stockholm (v.9) och Norrland (v.10). Vi ska göra vårt yttersta för att det ska bli trevliga sportlovsveckor för alla i området. Ingen nämnd ingen glömd, säger Ola Liljendahl, en av områdets poliser.

Några goda råd till våra bofasta samt besökande turister inför den här säsongen?

– Absolut, det har vi alltid. Den här gången vill jag återigen slå ett slag för hastighetsbegränsningarna i området, de finns där av en anledning, förmanar Ola och fortsätter,

– Just trafiksituationen är som bekant den enskilt största faktorn till otrygghet här i området. Därför kommer vi självklart arbeta hårt med synlighet de aktuella veckorna. Så vårt råd är: Var uppmärksam på skyltad hastighet och respektera dina medtrafikanter.

Det körs fort många platser i Funäsfjällen. Här på Hållan kan trafiksituationen bli extra utmanande när många är på väg ut eller hem från fjället och många bilar står parkerade längs vägen. FOTO: Polisen
Högre hastighet – större konsekvenser

Du och Tommy återkommer ofta till detta med hastigheten och dess eventuella konsekvenser. En naturlig fråga blir ju då om ni kommer att genomföra hastighetskontroller kommande veckor?

– Ja det kommer vi att göra varje dag under sportlovsveckorna. Jag hoppas att alla med den vetskapen kan anpassa hastigheten så att vi slipper skriva ut så mycket böter. Vi har ju annars ett bedrövligt trist minne när vi förra året under en och samma dag vecka 7 skrev ut 25 hastighetsböter och omhändertog 15 körkort för hastighetsöverträdelser. Dessutom, flest av dessa var utanför skolan i Bruksvallarna där det är 30km/h som gäller. Det krävs en beteendeförändring för att komma till bukt med dessa problem, manar Ola.

Några mer platser där det körs för fort?

– Överallt skulle jag nog vilja säga. Men några klassiska exempel är uppe på Övre Hållan där det rör sig många skidåkare tätt intill vägen, genom Funäsdalens by på 40-sträckorna, i Ljusnedal, Tännäs och som sagt i Bruksvallarna, speciellt utanför skolan.

Har du och Tommy någon hälsning eller något ni vill trycka extra mycket på?

 – Ja! Tänk på våra barn och unga, och alla andra för den delen också de som går och vistas längs våra vägar. Anpassa avstånd och hastighet så blir det ett roligare sportlov för alla. Och se nu till att njuta ordentligt av vår underbara miljö här. Hoppas vi ses under trevliga former, kör försiktigt och var rädda om er.

Tack för att vi fick störa er, vi kommer nog förbi när påsken och vårvintern närmar sig för att då höra era kloka tankar, tack ska ni ha!

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »