Search

Laga gourmet av julens rester

Julens mat är härlig, men efter några dagar med julmat är man ganska nöjd. Skönt att man kan fortsätta av alla goda råvaror, men i nya rätter, långt efter att julen har dansat ut genom dörren. 

Gnocci

Potatis brukar vi alltid koka för mycket i jul hos oss. Av dessa kan du laga en härlig gnocci.

4 portioner
1 kg kokad mandelpotatis
150 g vetemel (tipo 00)
2 stk äggulor
2 tsk salt
1 tsk riven muskot

Till servering:
50 g Gran Padano eller Permesan
2 vitlöksklyftor
2 msk pesto
½ kruka färsk basilika
ca 20 cherrytomater

Gör så här: 

Häll lite mjöl på bänken och mosa den kokade potatisen över. Gör en liten grop i mitten och tillsätt äggulorna. Häll över lite mer mjöl samt salt, muskot och peppar. Blanda allt till en smidig deg, det tar tar 5-10 minutter. Dela degen i 6 delar och rulla ut i längder. Skär så dessa i lagom små bitar, tryck ner de med en gaffel och koka i saltat vatten. Koktiden är ca 3-4 minutter. När gnoccin flyter upp till ytan ska de ligga kvar i ca 30 minutter till.

Stek gärna gnoccin lätt i lite olivolja och pressade vitlöksklyftor innan du blandar med pesto, finhackad basilica och halverade cherrytomater. Riv önskad mängd ost över och servera.

Risgrynsplättar

Risgrynsgröt har också en tendens att bli över. Ris á la malta är en klassiker, men varför inte pröva risgrynsplättar? Lika goda till frukost som till lunch.

ca 12 plättar
500 g färdig risgrynsgröt
2  ägg
2 dl mandelmjöl
smör till stekning
Färska bär,  lönnsirap, bacon och lingonsylt till servering. 

Gör så här: 

Vispa ihop risgrynsgröt, ägg och mandelmjöl i en bunke. 
Stek plättar i smör, gärna i en plätt-lagg. Välj om du vill servera plättarna med något friskt som bär och frukt, eller om du hellre väljer något mer salt och syrligt som bacon och lingon

Carbonara-lasagne

Pasta carbonara och lasagne: två drömmiga pastarätter lagas här i en och samma form. Resultatet? Carbonara-lasagne! Stekt julskinka, ostkräm med ricotta och lasagneplattor gör detta till en favorit hos både vuxna och barn.

4 portioner
300 g julskinka
smör (till stekning)
3  vitlöksklyftor
2  förpakning ricottaost (à 250 g)
2 dl riven ost
1 dl riven parmesan 
1 msk hackad timjan
4 dl vispgrädde
12  lasagneplattor
salt & svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Tärna julskinkan. Skala och hacka vitlöken. Stek skinkan i lite smör i en stekpanna tills den är gyllene. Sänk värmen och tillsätt vitlöken, stek ytterligare någon minut. Sila bort fettet och lägg fräset i en bunke.
Rör ner ricotta, riven ost, parmesan, hackad timjan och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Varva lasagneplattorna med ostkrämen i en smord ugnsform, ca 25 x 15 cm. Avsluta med ostkrämen. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. 
Låt gärna vila minst 10 minuter innan servering. Toppa gärna med färsk timjan.

Laxpudding

Har du både lax och potatis är laxpudding en lätt vinnare. Kallrökt eller gravad lax och kokt potatis får här nytt liv i den goda gratängen.

4 portioner
1  gul lök
800 g kokt kall potatis
4  ägg
3 dl mjölk (3%)
2 dl vispgrädde
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
300 g kallrökt eller gravad lax 
1 dl hackad dill
50 g smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Skala löken och skiva tunt. Skär potatisen i ca ½ cm tjocka skivor.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
Varva potatis, lax, lök och dill i en smord ugnsform, avsluta med potatis. Häll på äggstanningen. Hyvla över smöret, gärna med en osthyvel.
Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. För lite extra syra – pressa över lite citron innan servering.

Foto: Diliara Garifullina by unsplash

Fryst cheesecake med apelsin & pepparkaka

Det är inte ofta vi har pepparkakor över efter jul. Men om det händer slår en cheesecake aldrig fel som dessert på nyåret. 

8 portioner
4 dl vispgrädde
4  ägg
2 dl socker
400 g färskost
finrivet skal av 1 ½  apelsin
150 g pepparkakor

Gör så här:

Vispa grädden fast.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med sockret ljust och fluffigt. Vispa ner färskost och finrivet skal av 1 apelsin.
Vispa äggvitorna hårt. Vänd försiktigt ned först grädden och därefter äggvitorna i blandningen. 
Klä insidan av en form (ca 1 ½ liter för 8 portioner) med plastfolie. Häll smeten i formen. Mixa pepparkakorna till ett smul. Fördela smulet över formen, men spara lite till garnering. Ställ i frysen i minst 4 timmar.
Ta ut cheesecaken ca 15 minuter före servering. Stjälp upp formen på ett fat och bort plastfolien.
Garnera med pepparkakssmul och apelsiner eller clementiner. Om du har några dekorerade pepparkakor kan det bli väldigt fin dekor på kakan.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Miniguiden © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »